Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Občni zbor KD Janko Kersnik Lukovica

V sredo, 15. aprila 2015 ob 20. uri so se v prostoru za pevske vaje ob odru v dvorani KD Janka Kersnika v Lukovici zbrali člani društva. Udeležba je bila precej boljša kot prejšnja leta, ker so se članice vokalne skupine Mladost spet aktivirale in so prisostvovale sestanku. To daje upanje, da se mladi in manj mladi številčneje vključijo v delo društva in pridobijo tako tudi več denarnih sredstev in obogatijo dogajanje na kulturnem področju občine in tudi širše.
Občni zbor je kot že nekaj zadnjih let vodil delovni predsednik Viktor Jemec. Predsednik KD Niko Capuder je poročal, da delujeta dve pevski zasedbi: MoPZ pod vodstvom dirigenta Igorja Velepiča  in ženska vokalna skupina Mladost pod vodstvom Simone Burkeljca.  Oba zbora imata vaje v zaodrju (kolisarni) kulturnega doma. Pogoji za vaje niso najboljši, rabi se več prostora za sekcijske vaje. Pomagajo si z odrom, ki pa ni vedno na razpolago zaradi zasedenosti dvorane. Kljub temu zbora delujeta kvalitetno in imate tudi precej nastopov.

 

Za obuditev  dramske  skupine se še ni naredilo dovolj, je poročal Niko Urbanija, člani občasno sodelujejo na priložnostnih prireditvah.

 

Predsednik MoPZ Franci Capuder je poročal o dejavnosti zbora, ki je imel v letu 2014 40 vaj in šteje 16 pevcev. V tem letu so končali z nastopi posvečenimi 50. obletnici obstoja zbora. V januarju so nastopali v Plečnikovi cerkvi za Bežigradom in v Šenčurju pri maši in na koncu s krajšim koncertom. Peli so na Prešernovi proslavi v Lukovici in na reviji v Moravčah. V aprilu so sodelovali na mednarodnem pevskem festivalu v francoskem Aumetzu, kjer je tudi slovenska skupnost, in s harmonikarjem Tomažem. 24. junija 2014 so peli ob Dnevu državnosti v parlamentu v Ljubljani. V avgustu so peli na Špilku ob obletnici ustanovitve Šlandrove brigade in planincem na Mali planini. V oktobru so peli na Karitas proslavi v Domžalah, v novembru ob Dnevu mrtvih pa v Lukovici in na Prevojah. Leto so uspešno zaključili prednovoletno na pobožičnem Rimu z dvema nastopoma.

Predsednica Petra Capuder je poročala o delu vokalne skupine Mladost, ki šteje 25 pevk in je imela 15 rednih vaj in eno intenzivno celodnevno vajo. Nastopale so kot gostje na koncertu MoPZ Lipa na Trojanah in pele v Krašnji. Letos pa so dosegle bronasto priznanje na mednarodnem tekmovanju Slovakia cantat v Bratislavi. Prvič pa so nastopile skupaj z MoPZ na koncertu maja v Lukovici. Želijo si več povabil za nastope v občini.

 

Blagajničarka Sonja Urbanija je poročala o velikih stroških, vendar je stanje uravnoteženo. Nadzorni odbor je potrdil pravilnost finančnega delovanja društva. Ker je sponzorskih sredstev vedno manj, ostaja glavni vir dotacija občine. Da bi tudi članstvo pomagalo društvu, je izvršni odbor povečal članarino in zbor jo je potrdil.

 

Gostovalo je nekaj tujih društev, obisk pa je že tradicionalno slab.

 

Kot se v državi dviga gospodarska rast, tako se tudi opaža rahel napredek na področju kulture.  Vabimo mlade in manj mlade občane, da se vključijo v delo društva.

 

Oglejte si tudi