Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

»Želimo si čim več aktivnih mladih!«

Ali so mladi v naši občini dovolj aktivni? Aleš Resnik je eden izmed tistih, ki na to vprašanje lahko odgovori pritrdilno, saj je predsednik Društva podeželske mladine Blagovica. Društvo, ki šteje 110 članov, bo od 25. do 27. maja 2012 organiziralo državne športne igre Zveze slovenske podeželske mladine z veselico, kar bo prvi tovrstni dogodek v naši občini. Kako potekajo priprave na organizacijo, kdo lahko postane njihov član in kaj počnejo aktivni mladi v društvu, nam je zaupal v intervjuju.
Koliko časa ste že vključeni v Društvo podeželske mladine Blagovica?

V društvo sem se včlanil pri petnajstih, saj sem videl, da se nekaj dogaja in so bili noter 'sami uživači' (smeh). Že od samega začetka mi je najbolj všeč to, da se dobimo najmanj enkrat na teden bodisi na nogometu bodisi na klepetu. Od svojega 18. leta zasedam predsedniško funkcijo, torej bodo sedaj že 4 leta. Od samega začetka se v društvu ni veliko spremenilo, razen tega, da smo začeli biti bolj aktivni na športnem in kulturnem področju. Aktivnost se kaže tudi pri mlajših generacijah, za seboj imamo mlade, ki bodo v jeseni prevzeli mojo funkcijo. Menim, da je treba dati priložnost tudi mlajšim članom, da se tudi oni izkažejo s svojimi sposobnostmi.

Na katere izpeljane projekte ste ponosni?              

Ponosni smo na marsikatere kmečke igre, futsal ligo, ki jo vsako leto organiziramo v Blagovici. Aktivni smo bili tudi v decembru pri miklavževanju. Lansko leto smo želeli izpeljati tudi dramsko igrico, a nam je na žalost zmanjkalo časa, tako da nas to še čaka. Nazadnje smo se udeležili zimskih kmečkih iger v Cerknem, prav tako pa smo tudi uspešno izpeljali smučarske skoke v Zlatenku.

V letošnjem letu boste organizirali Državne športne igre Zveze slovenske podeželske mladine in kmečke igre. Kaj pričakujete od enih, kaj od drugih?

Državne športne igre so dogodek, ki je na kar visoki ravni. Udeleženci bodo prišli iz vse Slovenije, zato moramo biti zelo organizirani pri izvedbi. Ni še točnega podatka, koliko društev bo prišlo, vendar na samih igrah pričakujemo približno 200 ljudi, še več na veselici, kjer bodo igrali Mladi godci. Prav tako moramo poskrbeti tudi za prenočišča za udeležence, saj igre potekajo od petka do nedelje, tako da bo ta dogodek zahtevnejši kot kmečke igre, ki smo jih v preteklosti že organizirali.

Kako potekajo priprave na dogodek?

Organizacije smo se že lotili, saj se zavedamo, da je to pomemben dogodek in želimo uspešno predstaviti našo majhno Blagovico v Sloveniji. Za najpomembnejše stvari sva zadolžena skupaj z Alešem Podbelškom, ki ima v društvu tudi najdaljše članstvo; če se ne motim, je prisoten že od samega začetka. Ker je to zahteven projekt, nas je vseh skupaj deset, ki smo prevzeli različne zahtevnejše naloge, med seboj smo kar povezani, tako da zaupamo drug drugemu. Seveda nam bodo priskočili na pomoč prav vsi člani in skupaj bomo dali vse od sebe, da izpeljemo tako, kot je treba.

Pričakujete morda kakšne težave pri izvedbi dogodka?

Po vsej verjetnosti bomo imeli nekaj težav s sponzorji. Trenutno imamo dva, in sicer sta to Bar Pr' Mih in Zidarstvo Resnik. Čeprav ima društvo kar nekaj kapitala z občinskih razpisov, bi si želeli še kakšnega sponzorja več, da bi izvedba potekala brez komplikacij. Dogodek bo prinesel prepoznavnost celotni občini, 'domači' sponzorji pa so več kot dobrodošli, saj v Blagovici dokazujemo, da je prihodnost v nas mladih.

Kaj vse bo potekalo v treh dnevih prireditve?

Prireditev bo športnega duha, torej nogomet, košarka, odbojka, tek, vlečenje vrvi. Ekipe so sestavljene iz petih članov, od katerih morata biti najmanj dve dekleti. Na prireditev so vabljena različna športna društva in skupine, tudi tisti, ki še bodo postali naši člani, so vključeni v ekipe. Glavni namen je zabava in aktivno druženje med mladimi na zdrav način v povezavi s športnimi aktivnostmi. Več nas bo, boljše bo.

Prvega julija boste organizirali tudi regionalne kmečke igre. V katerih kategorijah se bodo mladi lahko pomerili?

Vsa društva smo vključena v Zvezo slovenske podeželske mladine, ki vsako leto organizira ali soorganizira več državnih projektov, kot so državni kviz Mladi in kmetijstvo, izbor inovativne mlade kmetice oziroma inovativnega mladega kmeta, srečanje društev podeželske mladine s športnimi igrami ter državne in regionalne kmečke igre. Pri kmečkih igrah gre predvsem za obujanje starih kmečkih običajev, kot na primer, kako se razstavi voz, prenašanje sena iz enega kupa na drug kup ,...

Ali so kakšni pogoji za članstvo?

Sprejemamo vse, ki so stari od 15 do 30 let, tako fante kot tudi dekleta. Ker organiziramo izlete za vse – tudi nečlane, imajo člani ugodnejšo ceno prevozov, kot je bil na primer ogled smučarskih skokov v Planici, lani smo bili v Vipavi, na Nanosu, ...  Aktivni smo na vseh področjih, tako da so dobrodošli tudi člani iz drugih krajev, tako iz občine Lukovica kot tudi ostalih občin. Med nami je tudi član iz Tuhinjske doline, tako da ni pri članstvu nobenih ovir, le voljo morajo imeti za druženje in skupne aktivnosti. Nazadnje se nam je pridružilo približno sedem novih članov, tako da smo lahko brez skrbi, saj je naš namen, da spodbudimo čim več mladih k aktivnosti.

Kakšna se vam zdi situacija glede aktivnosti mladih v občini Lukovica?

Zdi se mi, da je tega premalo. Mi smo za naše mlajše člane v Blagovici, v kleti kulturnega doma organizirali »kevder«, prostor, kjer se lahko med seboj podružijo in zabavajo. Ker je premalo zabave za mladino v občini, se trudimo, da bi popestrili prosti čas tudi mlajšim, ki še nimajo vozniškega izpita oziroma možnosti, da bi se odpravili v katero izmed sosednjih občin, vendar nas pri tem zavira občan Blagovice. V nasprotju z njim v društvu menimo, da bi bilo dobro za nas mlade, da se poleg športnih aktivnosti najde tudi čas za zabavo v domačem okolišu, kjer nihče prometno ne ogroža ljudi okoli sebe, saj se mu na zabavo ni treba pripeljati z avtom. Vseeno pa upamo, da bo sčasoma razumel tudi potrebe, ki jih imamo mladi.

Kako je z društvi podeželske mladine po Sloveniji?

V Sloveniji so po mojem mnenju društva manj organizirana, saj nimajo veliko finančne podpore. V primerjavi z ostalimi občinami, dobimo mi finance z občinskih razpisov, predvsem na področju kmetijstva, kulture in športa. Vidi se, da občine ne vlagajo veliko v mlade, veliko pove že to, da smo mi edino društvo podeželske mladine v naši občini. Kljub temu pa smo ponosni tudi na to, da imamo v društvu okrog 40 deklet, ki imajo med drugim tudi svojo nogometno ekipo.

Česa si želite v društvu v prihodnje?

Želimo si čim več aktivnih mladih članov, da bodo nadaljevali našo vizijo in projekte, potem ko bomo šli mi naprej. Morda tudi večjo prepoznavnost tudi v drugih krajih v občini, kot so Trojane, Lukovica, Šentvid, Prevoje, ...

Bi želel kaj sporočiti mladim v občini Lukovica?

Mladim bi rad sporočil, da naj bodo pazljivi pri izbiri življenjskega stila, saj smo opazili in zaznali, da se pojavljajo tudi v naših krajih mladi, ki uživajo prepovedane substance. Namesto tega naj raje pridejo v naše konce, se sprostijo po napornih obveznostih skupaj z nami v obliki športnih aktivnosti. Vsi se zavedamo, da je zatekanje v razne omame le trenutna rešitev za posameznika, veliko več zadovoljstva in veselja pa človeku prinesejo pristni odnosi, druženje z vrstniki. Današnja mladina preživi po mojem mnenju preveč časa za računalniki, ne gredo veliko ven na svež zrak, se premalo rekreirajo. Problem se pojavlja že pri osnovnošolcih, vendar medse raje sprejemamo tiste mlade, ki že znajo poskrbeti zase in so dovolj odgovorni. Vsi, ki bi nas želeli kontaktirati, nas lahko najdejo na igrišču v Blagovici, kjer se redno zadržujemo. Na Facebooku imamo tudi skupino Društvo podeželske mladine Blagovica, kjer se nam lahko pridružijo.

Oglejte si tudi