Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Četrt stoletja Motoseta na Prevojah

Praktično ni junaka, ki se je kdaj klatil po naših krajih in ne pozna nekaj obpotnih znamenitosti. Pa naj omenimo trojanske krofe, lukoviškega Furmana, šentviško gostilno Rus (zdaj Dvorec Rus) ali pa trgovine s kolesi na Prevojah. Slednja stoji ob regionalki že četrt stoletja, s kolesi, mopedi ali pa motornimi žagami pa je Ivo opremil verjetno že večino družin v našem rokovnjaškem koncu in še kje. Zato smo ga ob srebrnem jubileju povprašali o prevoženi poti in kažipotih za naprej.
Vse skupaj se je dokaj po naključju začelo 25 let nazaj, ko smo začeli s prodajo Tomosovih mopedov, motornih žag, vodnih črpalk, motorjev za plovila in delov za njih, začne s pogovorom Ivo. Pove tudi, da je ta Tomosov prodajni začetek kriv za v tem času dokaj nenavadno ime za trgovino s kolesi – Motoset. A po toliko letih se je ime preveč prijelo, da bi ga spreminjali. Takrat so bili drugačni časi, če ni bilo denarja za plačilo, si pač dobil stvari v protivrednosti in tako je v trgovino, zopet po naključju, prispelo okoli 40 koles, ki so hitro pošli, zato so trgovino povečali in začeli tudi s prodajo koles.

 

Seveda se je v 25 letih marsikaj spremenilo, to čutim že v kosteh, se pošali Ivo. Že prodajna osnova, kolesa, so danes čudo tehnike. Na primer, cestno kolo znamke Trek model Emonda ima vsega skupaj dobre štiri kilograme in pol, celotno kolo!! Spremenila pa se ni le tehnika, tudi navade kupcev so popolnoma dugačne, včasih so prišli po liter olja za motor spotoma pa kupili še kolo in komplet opremo. Kar na kredit, ni problema. Tudi brez premisleka, ah potrebujem novo kolo, prav ta mi je všeč, ga bom kar odpeljal. Danes, se zasmeji Ivo, danes kupec prečeše vse trgovine, internetne strani, tehnične specifikacije pa pozna bolje od mene. Kupi tam, kjer je cena najnižja. K sreči prodajam vrhunske znamke koles, ki so malce dražje od raznih diskontnih prodajaln, ampak so zato tudi neprimerno kvalitetnejša. Za kolo pa poskrbimo tudi po nakupu, saj že od začetkov naprej, ob prodaji deluje tudi servis koles.

 

Zanimivo je pogledati nazaj, kakšna kolesa so se prodajala skozi ves ta čas. Do leta dva tisoč, je bil na udaru bolj kot ne osnovni in srednji razred koles. Tam okoli leta 2000 pa vse do 2007 so prednjačila cestna kolesa višjega razreda, tudi zato, ker smo bili praktično edina specializirana kolesarska trgovina od Ljubljane pa do Celja. V tistem obdobju je bil zvezdnik kolesarskih dirk Američan Armstrong, ki je vozil kolo znamke Trek. Ivo se sicer po tihem in ne rad pohvali, da ga je tudi osebno spoznal. V svojem slogu doda, saj veš kaj se je potem izkazalo, ampak dejstvo je, da smo rumene gumijaste zapestnice takrat nosili vsi. Zaradi njega je po celem svetu prodaja koles poskočila do neba. Po Armstrongovem obdobju so na sceno prišla nova treking kolesa, ki so uporabnejša, predvsem pa udobnejša od cestnih specialk, zdaj pa so kelesarski razredi popolnoma pomešani. Na zalogi imam cestna kolesa, fitness, športna, treking, mestna in gorska kolesa s dimenzijami pnevmatik 26-, 27,5- in 29-palcev. Pa otroška, poganjalce, skiroje, itd. Izbire kolikor hočeš, se zasmeji Ivo, čepa česa nimam, pa lahko naročim. Kjer je volja, tam je pot.

 

Na vprašanje kam naprej, odgovori, ah če smo zdržali že četrt stoletja bomo pa še naprej. Ponudbo nekako sproti prilagajam povpraševanju, pomembno je poslušati, kaj stranke želijo in jim to tudi ponuditi. Avtorju članka Ivo še naroči, napiši, da se vsak petek ob 18ih dobimo pred Vulkanizerstvom Lenček in gremo na standardni krog, Prevoje – Trojane – Izlake – Moravče – Prevoje, zmeren tempo, primeren za vse 'cestarje'.

 

V avgustu pripravljamo tudi jubilejno turo, cestno in gorsko kolesarsko, ki se bo za vse udeležence končala na pikniku. Točen datum bomo še določili, prijave pa že sprejemamo v prodajalni. Vsi, ki poznamo Ivota vemo, da bo to dober žur, zato je udeležba obvezna. Za konec pa še dobro znani rek, ki je po vrhu vsega še resničen, vsi na kolo za zdravo telo. V Motosetu smo strokovnjaki za kolesa in opremo, zato ne odlašajte, obiščite nas. 

Oglejte si tudi