Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

TUDI V DOMAČI OBČINI JE DOVOLJ ZANIMIVOSTI

Članice Društva podeželskih žena (DPŽ) so si v ponedeljek, 24. aprila 2017, ogledale nekaj zanimivih dejavnosti v Rafolčah. Sledijo motu: »Tudi v domačem kraju je lahko zanimivo in lepo«, v svoji okolici imamo pridne ljudi, ki nam lahko pokažejo svoje uspešne izdelke ali dejavnosti. Lani so se odločile za obisk Dupeljn, kjer so si ogledale ekološko kmetijo Staneta Homarja, konjerejo in kompostiranje – Kompostarno 1000 cvetov.
Letos je pod vodstvom zagnane in polne novih idej Vide Capuder sledil obisk Rafolč. Skoraj 30 udeleženk DPŽ od skupno 80, se je zbralo najprej na kmetiji Ivana Igliča, ki je letos dopolnil zbirko starih orodij in naprav še z obnovljenim vozom za vožnjo pridelkov ali gnoja. Najprej so si ogledalezelo urejen hlev z biki, kar je že redkost v vasi. Ker je Ivan izučen ključavničar, je pokazal tudi kovačijo, kjer ima še vedno na steni prikazane različne krasno izdelane primere kovaških izdelkov, predvsem lepo oblikovanih ograj. Ker je navdušen zbiralec starih kmečkih orodij, je obiskovalke navdušil z raznoliko zbirko orodij naših babic, dedkov in pradedkov. Sledila je še pogostitev z domačimi flanceti in potico, ter domačo pijačo. Navdušene pevke DPŽ so v zahvalo še zapele, predsednica je zaigrala na frajtonarico in Ivan se je po taktih še veselo zasukal.

Sledil je še premik nekoliko više v vasi Rafolče, k znanemu in uspešnemu čebelarju Antonu Cirerju. Članice DPŽ je pričakal na dvorišču z vzpodbudno pijačo in jih popeljal do bližnjega čebelnjaka. Obiskovalke so bile že nekoliko poučene o čebelarjenju, ker so za novo leto že organizirale predavanje o tej dejavnosti, nekatere pa imajo panje tudi doma. Anton je povedal, da čebelari že od leta 1973, njegovi predniki pa so začeli že 1907. leta. Ima 200 panjev na 6. lokacijah. Ima vzrejo matic za lastne potrebe in vsako leto zamenja od 100 do 150 družin. Prideluje 6 vrst medu, cvetni prah, propolis, matični mleček, posebej pa je ponosen, da je bil med prvimi v Sloveniji, ki so izdelali medeno penino za Apimondio (svetovni kongres čebelarjev) v letu 2003. 

Članice DPŽ pa so bile zelo navdušene nad apiterapijo, ki je na razpolago v posebni sobici, v bližini ostalih panjev, kjer so 4 panji s 4 družinami čebel na razdalji  2 m.  Panji so prilagojeni ležišču, da uporabniku, ki leži na panjih neposredno nad čebelami, izhlapevajo aerosol, ki blagodejno vpliva na dihala, živčni sistem in počutje. Gostje je povabil po ogledu še v čebelarsko sobo, kjer je ponudil degustacijo medu vseh vrst z možnim nakupom. Nečak Jure Cerar je za dobrodošlico zaigral na frajtonarico nekaj domačih melodij. Žena Jožica je postregla z bogatim narezkom in piškoti. Stene sobe so se šibile od zlatih priznanj za odličen med Cirer Joži in Antona. V zahvalo so članice DPŽ spet zapele nekaj ljudskih pesmi, Vida pa je še raztegnila meh. 

Vesele in navdušene podeželke so se podale še v podružnično cerkev svete Katarine, ki kraljuje v glavnem oltarju z mečem v roki in z lesenim polkolesom ob nogi. Ključe od cerkve, zgrajene 1776. leta in lepo obnovljene, je dala soseda Klara Tekavc. Obiskovalke so bile navdušene nad lepoto in čistočo notranjosti. Z molitvijo so se zahvalile za čudovita doživetja v domačem kraju, vsem že umrlim članicam, posebno pa tudi že pokojni članici, Ivanovi ženi Pavli. Pred odhodom so zapele še dve cerkveni pesmi in se vesele in polne novih doživetij odpravile domov.

Tudi v domačih krajih je lahko lepo, vabijo pa še nove članice tudi iz KS Rafolče, da bodo popestrile delo DPŽ.            

 

Oglejte si tudi