Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Člani OO RK Rafolče v Kulturnem središču evropskih vesoljskih tehnologij in okolici

Člani RK Rafolče in simpatizerji smo se v velikem številu (47 udeležencev starosti od nekaj let do preko 80 let) zbrali v soboto, 14. 09. 2013, pri brunarici ŠTD v Rafolčah in se veselo odpeljali z avtobusom preko Trojan, kjer se nam je pokazalo sonce in naznanilo lep dan. Pozdravila nas je še gora Oljka visoko dvignjena z obrobja panonske ravnine in nam zaželela srečno pot. Predsednica Mili Zajc nas je že kar nekoliko razvadila in tudi letos je bilo tako.
Učiteljica Jana nam je na humorističen način pojasnevala geografske in zgodovinske pojave na naših tleh, vendar brez jutranjega postanka in kavice v Vojniku ne bi dovolj budno sprejemali koristne informacije. Po zeleni Savinjski dolini smo zavili proti Frankolovim in v vasi Stranice videli drevesa na katerih je z obešanjem umrlo 100 žrtev nacističnega terorja v 2. svetovni vojni. Zakleli smo se, da ne bomo dopuščali nobenega nasilja v svoji okolici.

V Vitanju smo pred sabo zagledali nenavadno svetlečo stavbo v obliki vesoljske ladje, ki nam je   misli poslala v neskončnost. Pred nami je stalo z evropskimi sredstvi nastalo Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij KSVET (85% EU, 15% občina in privatna vlaganja). V njej je razstava sina slovenskih staršev, ki pa je živel predvsem v tujini Hermanu Potočniku Noordungu, pionirja vesoljskih poletov,  z naslovom 100 monumentalnih vplivov (njegovo knjigo si lahko snamete z interneta po Googlu z naslovom Problem vožnje po vesolju ali direktno:  http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:DOC-ZH7O7T3Z/?query=%27keywords%3dproblem+vo%C5%BEnje+po+vesolju%27&pageSize=25)

 

V spiralnem obhodu se nam je na koncu ogleda na sami strehi zgradbe že malo vrtelo v glavi in nujno smo morali stopiti v realnost in si postreči doma pridelane dobrote od klobas, narezka do sadja, prekuhanega sadja pa vse do sladic, ki so jih pripravile in pripravili človekoljubni krvodajalci.

V zelo lepo urejenih Slovenskih Konjicah - mestu cvetja in vina -  večkrat najlepšega izletniškega mesta v Sloveniji, z zlato medaljo na tekmovanju Entente Florale pa se je postavilo ob bok najlepše urejenih evropskih mest, smo si pogledali najprej z evropskimi sredstvi prenovljen glavni trg in spremljajoče stavbe. Spotoma smo si ogledali privatni muzej z zanimivo avstroogrsko opremo in dokumentacijo od plakatov, časopisov do razglednic.

Ogledali smo si še krasno gotsko cerkev sv. Jurija. Sledil je ogled gasilskega muzeja Dravinjske doline, kjer je Marjan dobil veliko idej za podoben muzej v Šentvidu.

Po vijugasti cesti obdani z bogatimi vinogradi smo se odpeljali v Žičko kartuzijo, kjer nam je vodička opisala zgodovino in tudi krutost Jožefa II, ki je naredil veliko škode z ukinitvijo samostanov. Videli smo obnovljeni del obzidja in spoznali zgodovino v lepo urejenem muzeju. Voljo smo si popravili s pokušino zeliščnih tekočin, nato pa še z degustacijo šampanjcev Otokarjeve peninske kleti.

Vrnili smo se v Slovenske Konjice in si ogledali na prireditvi Naznanitev trgatve letošnjo vinsko kraljico in nastope pevskih in inštrumentalnih skupin iz Češke, Slovaške, Francije, Srbije, Bosne in Hercegovine in iz Slovenije. Ker smo bili že precej utrujeni, smo odšli še na popoldansko kosilo, kjer nas je zabaval kot tudi v avtobusu Lenart. Oče Stane pa nam je razdelil CD-je s slikami s prejšnjih izletov.

Odbor RK Rafolče se vsem, ki so kakorkoli pomagali zahvaljuje za pomoč pri izvedbi izleta, posebno pa KS Rafolče in OZ RK Domžale za finančno pomoč.

Spoznali smo, da mora biti znanost povezana s kulturo. Tako bogat izlet si bomo dolgo zapomnili in čakamo na naslednjega.

Oglejte si tudi