Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
6°C
Oceni objavo

Čebelarsko društvo Lukovica delovno skozi poletje in v zaključek leta

Učimo se pri čebelah: pridnost bogati, pogum jača, enotnost nas napravi močne. Stara modrost, ki še kako drži. Čebelarji ČD Lukovica smo se skozi vse leto od čebel in o čebelah veliko naučili. Svoje znanje po najboljših močeh poskušamo prenašati tudi na mlajše generacije.

Po uspešni tradicionalni spomladanski delovni akciji, ko so pridne roke čebelarjev uredile okolico Čebelarskega doma na Brdu in po številčnem obisku čebelarskega praznika na Izlakah ter izobraževanju o obrezovanju dreves, je v juniju ČD Lukovica na pobudo Čebelarske zveze Slovenija prvič organiziralo Dan odprtih vrat. Dopoldne so tako člane društva pri društvenem čebelnjaku na Brdu obiskali učenci štirih razredov iz OŠ Dob in OŠ Brdo. Med drugim so se sami lotili tudi točenja medu in ga nato še poskusili. Popoldanske ure so bile namenjene članom društva in ostalim obiskovalcem, ki jih čebelarstvo zanima. Dan odprtih vrat tako postaja še en projekt, ki je dobro sprejet in bo zagotovo postal tradicionalen.

Poletni meseci so namenjeni delu s čebelami in potrebna je vsa pozornost, da čebelar dobro pripravi čebele na mrzlo in dolgo zimo. V ta namen se čebelarji skozi vse leto dobivajo na rednih mesečnih debatnih večerih vsako prvo sredo v mesecu, kar je priložnost, da se pogovorijo o morebitnih težavah, dilemah ali vprašanjih pri delu s čebelami. Na zadnjem debatnem srečanju v oktobru se je čebelarjem pridružil tudi priznani veterinar na področju čebelarstva Borut Preinfalk, dr. vet. med. Preinfalk je dolga leta pokrival naše območje, sedaj pa je v pokoju in je zbranim čebelarjem z veseljem predstavil svoje raziskovalno delo in odgovoril na številna vprašanja.

V dneh, ki se odvijajo proti koncu leta, bo v naših vrstah še poučno, zanimivo in veselo. Po tradicionalnem slovenskem zajtrku v vrtcih in šolah v novembru, bo v četrtek, 6. decembra, ob 17. uri, v dvorani Čebelarske zveze Slovenije predaval Boštjan Noč, ki je ob funkciji predsednika Čebelarske zveze Slovenije tudi eden največjih čebelarjev v Sloveniji in njegova predavanja celovito opisujejo čebelarjeva opravila. V soboto, 8. decembra, pa v gostišču Čebelica Čebelarska zveza Slovenije ponovno obuja Ambrožev ples, kjer bo poskrbljeno za odlično zabavo s skupino Gamsi, pripravljajo se družabne igre in skromne nagrade.

 

Več informacij o delovanju in dogajanju v ČD Lukovica je dostopnih tudi na spletni strani www.srce-me-povezuje.si/cebelarji-lukovica/.

 

Katja Nakrst, tajnica ČD Lukovica

Oglejte si tudi