Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Ureditev tematske poti Žagerski mlin-Repov slap

Ob koncu oktobra 2013 je bila dokončana ureditev tematske poti od Žagerskega mlina do Repovega slapa v Podvolovljeku. Želja po oživitvi te poti je bila med gozdarji KE Luče že dolgo prisotna in končno se je pokazala možnost za njeno realizacijo.
Začetek poti je pri okoli 250 let starem mlinu na vodo, ki je bil nekoč del Žagerjeve domačije. Od tu nas kačji pastir, ki je simbol poti in nas pozdravlja z lesenih kažipotov, vodi po gozdu do večje mlake. Mlaka ni naravnega nastanka, a ima velik pomen za ohranjanje vrstne pestrosti živalskega in rastlinskega sveta. Tu so svoj dom našle nekatere vrste živali in rastlin kot so žabe, pupki, kačji pastirji, rogoz...

 

Obiskovalec lahko večji del leta opazuje slikovito življenje in dogajanje na in ob mlaki, ki ga spremljajo zanimivi napevi številnih ptic pevk. Od tu sledimo kačjemu pastirju skozi gozd z visoko lesno zalogo do Repovega slapa, ki ga lahko občudujemo pod njegovim vznožjem ali pa se povzpnemo na manjši hribček in od tam uživamo ob pogledu nanj.

 

Ureditev poti je potekala v dveh fazah, od katerih je bila prva faza realizirana v lanskem letu, dokončno podobo pa je pot dobila letos. Večina finančnih sredstev je bila zagotovljenih iz projekta Krilca, ki je pod okriljem ustanove Umanotera ter ob sodelovanju Savinjskega gozdarskega društva. Del sredstev za ureditev poti so namenili tudi občina Luče, lastniki zemljišč po katerih je pot speljana in nekateri drugi donatorji. S svojim delom pri ureditvi poti so pomagali tudi številni prostovoljci in gozdarji ZGS-KE Luče.

 

Koordinatorji projekta se vsem sodelujočim iskreno zahvaljujemo in vas vabimo, da pot doživite tudi v živo. V interesu lastnikov zemljišč, uporabnikov poti in koordinatorjev projekta je, da se na poti obnašamo spoštljivo do vseh gozdnih prebivalcev in njegovih uporabnikov. Pot je nezahtevna, sprehod od izhodišča do Repovega slapa pa ni daljši od 30 minut.

                                                                                                                                                                           

Oglejte si tudi