Logo MojaObčina.si
JUTRI
9°C
5°C
PET.
16°C
2°C
Oceni objavo

Skorjevka Društva upokojencev Luče na sejmu MOS v Celju

Na predlog predsednika Pokrajinske zveze društev upokojencev celjske regije iz Celja in v skladu z dogovorom na koordinaciji predsednikov DU iz Zgornje Savinjske doline je bila že v mesecu pred sejmom sprejeta odločitev o prvi skupni predstavitvi upokojencev našega področja na MOS v Celju, za tem pa tudi  način sodelovanja, zadolžitve in razpored predstavitev posamičnih društev po dnevih  v času sejma  od 11. do 17. septembra 2013.

 

Glavna obveznost za to predstavitev DU iz Zgornje Savinjske doline na MOS je padla na naše društvo. Načelno soglasje drugih društev za delitev stroškov za skorjevko  je bilo povod, da smo se sploh odločili za njeno selitev na sejem.

 

Predstavitev skorjevke na skupnem sejemskem prostoru PZ je terjala veliko skrbi, organizacijskih in logističnih usklajevanj ter pogajalskih sposobnosti, predvsem od naše predsednice društva.  Skorjevko smo prepeljati iz Luč v Celje v torek 10. septembra, nazaj v Luče pa pripeljali na četrtek 19. septembra 2013. Pri njenem natovarjanju, postavitvi  na sejmu  in raztovarjanju sta sodelovali dve ekipi prizadevnih članov društva, kar nekaj ur so pa vzele tudi priprave vsega potrebnega doma za čim lepšo predstavitev obiskovalcem sejma in za zagotovitev bogatega kulturnega programa ob njej na prvi dan sejma v sredo 11. septembra, ko smo se predstavili člani našega DU. Obisk sejma je bila nova izkušnja za društvo, skorjevka kot biser ohranjanja dediščine naših gozdnih delavcev - olcderjev pa lepa predstavitev društva in promocija za občino.

 

Zgodba te skorjevke se je začela pred dvema letoma v juliju in avgustu 2012, ko smo  upokojenci v središče dogajanja na osrednji občinski prireditvi postavili življenje in delo nekdanjih gozdih delavcev – olcerjev, naša prizadevna člana Jože in Jaka Zamernik sta zgradila skorjevko,  zbrali in razstavili smo nekaj izvirnega orodja in opreme, pred in v skorjevki pa poskrbeli za živahno dogajanje, nekaj izvirne kulinarike in nostalgično obujanje spominov. Veliko lepega že ostaja v ljudeh povezanega z njo in delček zgodbe je zdaj  tudi njena začasna selitev  na sejem v Celje.

 

Še enkrat hvala graditeljema skorjevke, vsem, ki so pomagali in sooblikovali našo sejemsko predstavitev, še posebna zahvala pa naši predsednici Tinki Kladnik, ki jo je doletelo največje breme skrbi za uresničitev in uspeh tega velikega društvenega projekta.

Oglejte si tudi