Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Spomin na Toneta Mlačnika

Srečanje Kulturnega društva Slap v Juvanovi hiši v Lučah.
V Juvanovi hiši so se konec decembra zbrali člani Kulturnega društva Slap in njihovi gostje. Srečanje je bilo namenjeno izidu zbirke literarnih del letošnjega snovanja, spomnili pa so se tudi svojega zvestega in letos preminulega člana Toneta Mlačnika, pesnika, glasbenika, citrarja in pevca iz Luč.

Spominsko srečanje so člani Slapa pripravili že poleti, a je takrat zaradi hudega neurja odpadlo. Tokratno dogajanje je  pripravila in vodila članica Slapa iz Luč Anica Podlesnik, prisostvovala pa mu je tudi Tonetova sestra Pavla Robnik, ki se je prisotnim zahvalila, ker so Toneta vozili na srečanja Slapa in z veseljem preživljali te urice z njim.

Zbrani so si nato na video posnetku ogledali del citrarskega nastopa pokojnega Toneta, ob tem se je v spominu na njihovega prijatelja in blagega človeka, kakršen je bil, orosilo marsikatero oko.

Kot je povedala Podlesnikova, ki je ob tej priložnosti pripravila tudi manjšo razstavo, vsebinsko povezano s Tonetom, je ta v sodeloval v vseh sedemnajstih številkah Slapa, tudi v zadnji, letošnji je objavljena njegova pesem. Objavil je okoli 30 pesmi, a doma so za njim ostali številni rokopisi, za katere bodo v Lučah prav gotovo ustrezno poskrbeli.

Anica je nato prebrala nekaj Mlačnikovih pesmi. Večina njegovega ustvarjanja je vsebinsko vezana na planine in naravo, na dom in mater, nekaj je tudi ljubezenskih. Zanimivo je to, da je znal svoje pesmi vedno povedati na pamet. Nekatere je tudi uglasbil in jih sedaj prepevajo znani glasbeni sestavi kot sta Oktet Žetev in Ansambel Golte.   

Oglejte si tudi