Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
7°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

IZLET PO GORENJSKI

V Društvu upokojencev Loški Potok smo člani v soboto, 11. junija 2016, organizirali strokovno ekskurzijo, izlet po naši lepi Gorenjski.

Prvi postanek je bil biser Slovenije – Bled. Ker smo imeli natrpan urnik smo imeli za ogled le urico časa, toda dovolj, da smo si privoščilo tudi znamenito blejsko rezino – kremšnito in popili jutranjo kavico. Na Bledu je ravno potekala 61. Mednarodna regata Bled in nekaj startov veslačev smo si z veseljem ogledali.

Pot nas je nato vodila še v Bohinj in tu smo si, ko smo prečkali znameniti kamniti most, ogledali ravno, po dveh letih, odprto in restavrirano cerkev Sv. Janeza Krstnika. Poleg cerkve in mosta je v Bohinju znan še spomenik štirim srčnim možem, ki so prvi pristopili na Triglav - 1. avgusta 1778.

Po strmi,  ozki in vijugasti cesti smo se napotili proti Vršiču, proti Ruski kapelici. Tu je poleg kapelice tudi vojaško pokopališče in grobnica 1. svetovne vojne, ki so ju postavili v spomin na več kot sto preminulih ruskih ujetnikov, ki jih je leta 1916  zasul plaz z Mojstrovke, ko so gradili cesto . Kapelico in grobnico so leta 1917 postavili preživeli ruski ujetniki.

Na poti proti Planici smo se ustavili še na jezeru Jasna in se fotografirali ob kipu bronastega zlatoroga. Jezero Jasna je ime dveh med seboj povezanih umetnih jezer, kjer imaš čudovit pogled na okoliške gore.

Naša zadnja postaja je bila Planica. Ogledali smo si nov nordijski center in muzej. V novem nordijskem centru smo si ogledali film o zgodovini Planice oziroma skokov v Planici, na razgledni ploščadi centra je smo občudovali lep pogled na okoliške gore, skakalnice in Dolino pod Poncami.

Muzej se nahaja v dveh etažah, v kleti pa lahko tudi poleti tečeš na smučeh, saj imajo postavljen tekaški poligon. Najbolj zanimivo se je bilo preizkusiti na simulatorju skokov, ogledali smo si tudi nekaj spustov po jeklenici, sami pa žal nismo morali to poizkusiti zaradi dolge čakalne vrste.  

Krasen izlet in dan  smo imeli. Lepo je spoznavati to našo lepo Slovenijo. Čeprav mislimo, da jo dobro poznamo, vedno slišimo in vidimo nekaj novega, nekaj zanimivega.

 

Več fotografij z izleta si lahko ogledate na našem Facebook profilu – Društvo upokojencev Loški Potok.

 

Tanja Lavrič, tajnica društva

 

Oglejte si tudi