Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Vabilo na posvet: Energetske zadruge in obnovljivi viri energije

Vabilo na posvet:

Energetske zadruge in obnovljivi viri energije

 

Spoštovani,

vabimo vas na posvet z naslovom: Energetske zadruge in obnovljivi viri energije, ki bo v sredo, 6. julija ob 10. uri, v Kulturno turističnem centru Loški Potok, Hrib 14, Loški Potok.  Posvet organizirajo Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije, Sončna zadruga in Občina Loški Potok. Namen posveta je spodbuditi vzpostavitev pravnih, finančnih in drugih podpornih politik za vzpostavitev in razvoj energetskih zadrug v Sloveniji. Zaradi omejenega števila udeležencev vas prosimo, da udeležbo na posvetu potrdite na elektronski naslov: E: tatjana.debevec@gov.si najkasneje do torka, 5.7.2015 do 12h.

V Sloveniji je le 15% energije, ki jo porabimo, proizvedeno iz obnovljivih virov. V državi, ki je bogata z lesom, je še vedno veliko kurišč na kurilno olje. In to kljub temu, da je ogrevanje na pelete ali lesne sekance tudi do 30% cenejše od tistega na kurilno olje. V Sloveniji je še vedno malo občin, ki imajo vzpostavljen sistem daljinskega ogrevanja na lesno biomaso, pa čeprav je možno tovrstne projekte sofinancirati tudi preko 50% z nepovratnimi sredstvi.

Lokalna skupnosti imajo pri iskanju odgovorov na tovrstne izzive ključno vlogo. Izkušnje iz Slovenije kažejo, da pri zagonu projektov, povezanih z obnovljivimi viri energije v lokalnem okolju iskanje odgovorov na zgornja vprašanja ni dovolj, temveč so potrebne konkretne rešitve. In ena od takih rešitev so zagotovo lokalne energetske zadruge, ki povežejo različne deležnike v lokalnem okolju v skupni poslovni subjekt, ki nato projekt realizira vzpostavitve lokalne energetske samooskrbe tudi realizira.

Zadružni model se je v tujini že izkazal, kot zelo primeren za projekte na področju obnovljivih virov energije. Samo v Avstriji na primer deluje preko 350 energetskih zadrug (Heizgenossenschaften), ki na lokalni ravni povezujejo proizvajalce lesne biomase in porabnike toplote, proizvedene na osnovi lesne biomase. Prav tako v celotni EU obstaja veliko zadrug, ki združujejo manjše proizvajalce »zelene« električne energije v večje pravne subjekte, ki na ta način lažje uveljavljajo svoje interese na trgu.

Ker se tudi v Sloveniji na tem področju dogajajo premiki, želimo s posvetom, na katerega vas vabimo predstavili dobre prakse, ki že delujejo v Sloveniji. Na posvetu se bo predstavila Sončna zadruga, ki deluje na področju proizvodnje in prodaje toplote na osnovi lesne biomase, Lesna zadruga Loški Potok, ki združuje lokalne gozdarje in gradi lokalni sistem daljinskega ogrevanja na lesno biomaso v Loškem Potoku, ki ga bo tudi upravljala in Zadruga sončnih elektrarn Slovenije, ki združuje lastnike malih sončnih elektrarn. Predstavniki ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pa bodo predstavili načrtovane ukrepe spodbujanja ustanavljanja in razvoja snovnih in energestkih zadrug v Republiki Sloveniji.


Program posveta:

10.00 - 10.15  Pozdravni nagovori:

                        Ivan Benčina, župan Občine Loški Potok

                        Tadej Slapnik, državni sekretar, Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije 

10.15 - 10.30  Ukrepi spodbujanja snovnih in energetskih zadrug

                        mag. Nena Dokuzov, vodja sektorja za socialno podjetništvo, zadružništvo
                        in ekonomsko demokracijo, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije

10.30 -11.15   Predstavitve dobrih primerov prakse energetskega zadružništva

                       Sončna zadruga in Lesna zadruga Loški Potok

                       Tomaž Zver, direktor Sončne zadruge z.b.o. in član Upravnega odbora Lesne zadruge Loški     Potok z.b.o.

                       Zadruga sončnih elektrarn, direktor Gvozdič Dušan 

11.15 – 11.45 Razprava in oblikovanje zaključkov posveta


                                                          Vljudno vabljeni !

 

                                                                                                            Tadej Slapnik          

                                                                                                          državni sekretar
                   

                                

               

Oglejte si tudi