Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Zimska služba prvič na delu

V začetku januarja je sneg prvič pobelil občino v sezoni 2015/2016 in s prvim snegom so na ceste prišle nove težave. Kljub temu da naj bi snežni plugi z opravljanjem zimske službe začeli, ko je na cestah 15 centimetrov snega, so se ti na delo odpravili že bistveno prej.

Ljubitelji snega so v notranjosti države končno prišli na svoj račun. Snežna odeja je v belo odela tudi občino Log - Dragomer. S snegom pa so prišle tudi težave ter večno vprašanje, ali je sneženje presenetilo komunalne delavce in pluge ali pa ljudje pretiravamo in iščemo centimetre snega na cestah in pločnikih ter se sprašujemo, kdo in kdaj jih bo očistil. Odgovor smo poiskali pri občinski upravi, kjer nam je Špela Blažič pojasnila, da se zimska služba izvaja skladno s Pravilnikom o vrstah vzdrževalnih del na javnih cestah in nivoju rednega vzdrževanja javnih cest. Ta v 31. členu predvideva, da je na pomembnejših regionalnih cestah prevoznost treba zagotoviti med 5. in 22. uro, v tem času pa naj na cestišču ne bi bilo več kot 10 centimetrov snega. Ostale regionalne ceste, pomembnejše lokalne in krajevne ceste naj bi začeli plužiti, ko je na cestišču 15 centimetrov snega, prevoznost pa mora biti zagotovljena od 5. do 20. ure. Ostale lokalne ceste, javne poti, parkirišča in kolesarske steze naj bi čistili glede na krajevne potrebe. V obdobju izredno močnega sneženja, ob močnih zametih in snežnih plazovih prevoznosti ni nujno potrebno zagotavljati. Podobno velja za poledico, če je zaradi dežja cesta gladka in poledice ni mogoče odpraviti z razpoložljivimi tehničnimi sredstvi. Ne glede na pravilnik pa, kot nam je pojasnila Blažičeva, v občini zagotavljajo boljši standard, kot je določen z 31. členom.

V primeru odstopanj od pravilnika lahko pokličete dežurno številko 031 740 999. Za zimsko službo na območju občine in čiščenje avtobusnih postajališč skrbi podjetje Keršmanc (031 533 684), pločniki ob regionalni cesti izven naselij pa so v pristojnosti Direkcije RS za infrastrukturo oziroma njihovega koncesionarja CPG, d.d.. Za čiščenje nekategoriziranih cest, ki niso v lasti Občine Log - Dragomer in niso uvrščene na seznam izvajanja zimske službe, morajo poskrbeti lastniki sami, ki se lahko na svoje stroške s podizvajalcem zimske službe dogovorijo za izvajanje storitev. Sicer pa na občini v času zimskih razmer priporočajo primerno opremo udeležencev v prometu ter primerno obutev, ki bo preprečila morebitne zdrse in poškodbe.

 

V. L.  

Oglejte si tudi