Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
5°C
PET.
15°C
2°C
Oceni objavo

Z analizo nad visoke vodne izgube

Občina in vrhniška komunala sta zaradi zelo visokih (43,79-odstotnih) vodnih izgub v Občini Log - Dragomer jeseni pristopili k nadzoru vodovodnega sistema. V prvi fazi so pregledali vodovod na Logu in odkrili okvaro, zaradi katere je iz sistema odteklo več kot liter vode na sekundo. Napako so odpravili in vodne izgube na tem delu občine zmanjšali za 81,5 odstotka.

Vodne izgube v Občini Log - Dragomer so izjemno visoke, iz vodovodnega omrežja odteče blizu 44 odstotkov vode, ki jo vrhniška komunala načrpa v Borovniškem vršaju. Zaradi velikih razlik med količino načrpane in prodane vode je občina na svojih mejah namestila vodomerne jaške, s katerimi lahko Komunalno podjetje Vrhnika natančno določi količine voda, ki pritečejo v občino. S pomočjo vodomernih jaškov so lahko pregledali tudi "vodotesnost" vodovodnega sistema.

Komunalno podjetje Vrhnika je v sodelovanju s podjetjem Andotehna, d. o. o., v prvi fazi pregledalo dele vodovodnega sistema Log, in sicer od vodomernega jaška Lesno Brdo do vodomernega jaška pri osnovni šoli, kjer vodovod prehaja na območje naselja Dragomer. Pregledali so kar 16 kilometrov omrežja in odkrili dve puščanji. Na komunali so pojasnili, kaj so odkrili ob pregledu sistema: "Na zahodnem delu naselja Log smo izolirali majhen del omrežja in ugotovili veliko puščanje – odteče kar 4 m3 vode na uro. S pomočjo fonske metode smo ugotovili problem na hišnem priključku Cesta v Lipovce. Ker trasa hišnega priključka ni bila znana, smo točno mikrolokacijo puščanja ugotovili s plinsko metodo." Kot so dodali, jim je lastnik hišnega priključka povedal, da je imel slabši tlak v interni inštalaciji že vsaj dve leti, zalivalo pa mu je tudi temelje hiše in zamakalo stene. Okvara sprva ni bila zaznana kot napaka na omrežju, temveč kot izvir. Manjšo napako je komunala odkrila tudi na hišnem priključku na Molski cesti, kjer je izteklo 0,4 mvode na uro, na preostalih delih Loga pa je sistem vodotesen.

Obe napaki na omrežju je vrhniška komunala odpravila, vodne izgube pa so se zmanjšale za kar 81,5 odstotka. Pred popravilom je bila povprečna dnevna potrošnja vode okoli 13,1 m3/h, po sanaciji pa se je znižala na 9 m3/h, vodne izgube na Logu pa predstavljajo le še 11,5 odstotka. Zmanjšanje vodnih izgub pomeni tudi velik prihranek. Na komunali so izračunali, da so zaradi odtekanja vode iz sistema samo v Logu - Dragomerju imeli 5.300 evrov stroškov (električna energija, ki jo porabijo za črpanje vode, ter plačilo vodnega povračila). "V kolikor računamo, da je povprečna proizvodna cena 1 mvode v Sloveniji 0,3 €/m3, lahko upravičeno trdimo, da bo letni prihranek vsaj 11.550 evrov. Seveda pa to predstavlja le ekonomski prihranek," so še dodali na KPV.

Analiza oziroma pregled omrežja se bosta nadaljevala tudi letos. Kot nam je pojasnila Tanja Krušič iz občinske uprave, so za leto 2014 v proračunu rezervirana sredstva tudi za analizo vodnih izgub na preostalem delu občine.

 

V. E.

Oglejte si tudi