Danes je Komunalno podjetje Vrhnika na pobudo Zbornice komunalnega gospodarstva v bližino občinske stavbe v Dragomerju postavilo stojnico z omenjeno količino zavržene hrane. Ob tej akciji so se na komunalnem podjetju povezali z lokalnimi proizvajalci, kmetovalci in pridelovalci ter tako opozorili tudi na pomen lokalno pridelane hrane. Prikaz je potekal v petnajstih slovenskih krajih – v Dragomerju, Borovnici, na Vrhniki, v Ljubljani, v Domžalah, Tržiču, Idriji, Celju, Slovenskih Konjicah, Kopru, Novi Gorici, Sežani, Divači, Komnu in v Občini Hrpelje - Kozina. Ob tej priložnosti je Janko Kramžar, predsednik Zbornice komunalnega gospodarstva, povedal: »V Zbornici komunalnega gospodarstva verjamemo, da sta naloga in dolžnost vseh komunalnih podjetij, da spodbujamo preprečevanje nastajanja odpadkov, trajnostni razvoj in odgovorno potrošnjo. Zato sta naša naloga in dolžnost tudi, da si aktivno prizadevamo zmanjšati količino zavržene hrane.«
Na komunali menijo, da se je tako velikim količinam odpadne hrane mogoče izogniti. Predlagajo deset preprostih korakov, ki vključujejo načrtovanje jedilnika in nakupov ter izogibanje impulzivnim nakupom, pomembno je tudi preverjanje rokov uporabe, pravilno shranjevanje živil, ustrezno vzdrževanje hladilnika ter reda v njem, pozornost na velikost obrokov, uporaba ostankov hrane ter ukrepi, s katerimi sadje in zelenjavo ohranimo dlje časa sveža. Podrobnejše napotke si lahko ogledate na spletni strani Občine Log - Dragomer.
V. L., foto: V. L.