Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za torek, 25.04.2017

pretežno oblačno
Danes bo na vzhodu precej jasno, proti zahodu pa bo oblačnost naraščala. Predvsem v zahodni Sloveniji bo občasno deževalo. Krepil se bo jugozahodnik, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 21, v severozahodni Sloveniji malo nad 10 stopinj C.
10°C | 20°C
sreda, 26.04.2017
11°C | 17°C
četrtek, 27.04.2017
12°C | 16°C
petek, 28.04.2017
11°C | 18°C
sobota, 29.04.2017
5°C | 15°C
Opozorila
Torek, 25.4.2017 ob 9h
Dodatnega opozorila ni.
10°C
20°C
pretežno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice

Vsak od nas na leto zavrže 82 kilogramov ......


NOVICE

| |
26.11.2014      18:53
A A

Vsak od nas na leto zavrže 82 kilogramov hrane


Vrhniška komunala se je danes v občinah Log - Dragomer, Vrhnika in Borovnica pridružila dvanajstim slovenskim krajem, ki so svoje prebivalce opozorili na količino zavržene hrane. Na stojnice, v omarice, na regale in v zabojčke so postavili 82 kilogramov različnih živil (sadje, zelenjava, mlečni izdelki, pijače idr.), kar predstavlja povprečno količino živil, ki naj bi jo vsak Slovenec odvrgel v zabojnik za odpadke oziroma na kompostnik, in sicer zaradi preveč nakupljene, skuhane ali pridelane hrane. Kot so pojasnili na KPV, je bil cilj prikaza prebivalce opozoriti na omenjeno problematiko in jih spodbuditi k odgovornejši, trajnostno naravnani potrošnji.


Deli:

Teden mineva v znamenju evropskega tedna zmanjševanja odpadkov. Ena izmed pomembnejših problematik je količina zavržene hrane. V svetu namreč vsako leto zavržemo 1,3 milijarde ton hrane oziroma približno tretjino vse hrane. Samo v Sloveniji naj bi v letu 2011 zavrgli skoraj 170 tisoč ton hrane, kar pomeni približno 82 kilogramov na prebivalca.

Danes je Komunalno podjetje Vrhnika na pobudo Zbornice komunalnega gospodarstva v bližino občinske stavbe v Dragomerju postavilo stojnico z omenjeno količino zavržene hrane. Ob tej akciji so se na komunalnem podjetju povezali z lokalnimi proizvajalci, kmetovalci in pridelovalci ter tako opozorili tudi na pomen lokalno pridelane hrane. Prikaz je potekal v petnajstih slovenskih krajih – v Dragomerju, Borovnici, na Vrhniki, v Ljubljani, v Domžalah, Tržiču, Idriji, Celju, Slovenskih Konjicah, Kopru, Novi Gorici, Sežani, Divači, Komnu in v Občini Hrpelje - Kozina. Ob tej priložnosti je Janko Kramžar, predsednik Zbornice komunalnega gospodarstva, povedal: »V Zbornici komunalnega gospodarstva verjamemo, da sta naloga in dolžnost vseh komunalnih podjetij, da spodbujamo preprečevanje nastajanja odpadkov, trajnostni razvoj in odgovorno potrošnjo. Zato sta naša naloga in dolžnost tudi, da si aktivno prizadevamo zmanjšati količino zavržene hrane.«

Na komunali menijo, da se je tako velikim količinam odpadne hrane mogoče izogniti. Predlagajo deset preprostih korakov, ki vključujejo načrtovanje jedilnika in nakupov ter izogibanje impulzivnim nakupom, pomembno je tudi preverjanje rokov uporabe, pravilno shranjevanje živil, ustrezno vzdrževanje hladilnika ter reda v njem, pozornost na velikost obrokov, uporaba ostankov hrane ter ukrepi, s katerimi sadje in zelenjavo ohranimo dlje časa sveža. Podrobnejše napotke si lahko ogledate na spletni strani Občine Log - Dragomer.

 

V. L., foto: V. L.




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Log - Dragomer!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!