Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Vsak od nas na leto zavrže 82 kilogramov hrane

Vrhniška komunala se je danes v občinah Log - Dragomer, Vrhnika in Borovnica pridružila dvanajstim slovenskim krajem, ki so svoje prebivalce opozorili na količino zavržene hrane. Na stojnice, v omarice, na regale in v zabojčke so postavili 82 kilogramov različnih živil (sadje, zelenjava, mlečni izdelki, pijače idr.), kar predstavlja povprečno količino živil, ki naj bi jo vsak Slovenec odvrgel v zabojnik za odpadke oziroma na kompostnik, in sicer zaradi preveč nakupljene, skuhane ali pridelane hrane. Kot so pojasnili na KPV, je bil cilj prikaza prebivalce opozoriti na omenjeno problematiko in jih spodbuditi k odgovornejši, trajnostno naravnani potrošnji.
Teden mineva v znamenju evropskega tedna zmanjševanja odpadkov. Ena izmed pomembnejših problematik je količina zavržene hrane. V svetu namreč vsako leto zavržemo 1,3 milijarde ton hrane oziroma približno tretjino vse hrane. Samo v Sloveniji naj bi v letu 2011 zavrgli skoraj 170 tisoč ton hrane, kar pomeni približno 82 kilogramov na prebivalca.

Danes je Komunalno podjetje Vrhnika na pobudo Zbornice komunalnega gospodarstva v bližino občinske stavbe v Dragomerju postavilo stojnico z omenjeno količino zavržene hrane. Ob tej akciji so se na komunalnem podjetju povezali z lokalnimi proizvajalci, kmetovalci in pridelovalci ter tako opozorili tudi na pomen lokalno pridelane hrane. Prikaz je potekal v petnajstih slovenskih krajih – v Dragomerju, Borovnici, na Vrhniki, v Ljubljani, v Domžalah, Tržiču, Idriji, Celju, Slovenskih Konjicah, Kopru, Novi Gorici, Sežani, Divači, Komnu in v Občini Hrpelje - Kozina. Ob tej priložnosti je Janko Kramžar, predsednik Zbornice komunalnega gospodarstva, povedal: »V Zbornici komunalnega gospodarstva verjamemo, da sta naloga in dolžnost vseh komunalnih podjetij, da spodbujamo preprečevanje nastajanja odpadkov, trajnostni razvoj in odgovorno potrošnjo. Zato sta naša naloga in dolžnost tudi, da si aktivno prizadevamo zmanjšati količino zavržene hrane.«

Na komunali menijo, da se je tako velikim količinam odpadne hrane mogoče izogniti. Predlagajo deset preprostih korakov, ki vključujejo načrtovanje jedilnika in nakupov ter izogibanje impulzivnim nakupom, pomembno je tudi preverjanje rokov uporabe, pravilno shranjevanje živil, ustrezno vzdrževanje hladilnika ter reda v njem, pozornost na velikost obrokov, uporaba ostankov hrane ter ukrepi, s katerimi sadje in zelenjavo ohranimo dlje časa sveža. Podrobnejše napotke si lahko ogledate na spletni strani Občine Log - Dragomer.

 

V. L., foto: V. L.

Oglejte si tudi