Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Vizija občine Log - Dragomer 2035 - zapisnik 1. strateške delavnice

1. strateško delavnico v okviru projekta Strategija razvoja Občine Log - Dragomer, namenjeno razvijanju vizije, smo izvedli v dveh delih, obakrat na OŠ Log - Dragomer. Prvi dan, 16. julija 2015, so udeleženci razvili delovni osnutek vizije občine za leto 2035. Te delavnice se je skupaj udeležilo 29 občanov in večina jih je sodelovala pri vseh aktivnostih. Nadaljevanje 1. strateške delavnice je potekalo 1. avgusta 2015, ko smo delovni osnutek na osnovi temeljitega pogovora in dogovora zapisali v končni obliki, torej kot vizijo občine Log - Dragomer 2035. Drugega dela delavnice se je udeležilo 20 občanov.

POTEK 1. STRATEŠKE DELAVNICE

Koordinatorka aktivnosti projekta Adriana Rejc Buhovac z Ekonomske fakultete je udeležencem delavnice 16. julija najprej predstavila prve rezultate anketiranja občanov o kakovosti življenja v občini. Cilj anketiranja je bil ugotoviti, kako so občani zadovoljni s kakovostjo življenja v občini in kateri ukrepi bi kakovost bivanja najbolj izboljšali. Namen pa je bil predvsem, da v fazi razvijanja strategije občine smotrno zasnujemo nekaj bistvenih kratkoročnih in srednjeročnih razvojnih projektov. Do 13. julija 2015 je bilo zbranih 238 vprašalnikov, večinoma iz Dragomerja in Loga (vas), zato rezultati niso bili reprezentativni, kljub temu pa so odstrli ključne probleme v posameznih krajih in rešitve za izboljšanje kakovosti bivanja. Zbiranje vprašalnikov še poteka.

V nadaljevanju delavnice so udeleženci pričeli z razvijanjem vizije Občine Log - Dragomer 2035. Razvijanje celovitega zapisa vizije (angl. "destination statement") je prvi korak metodologije "BalancedScorecard" 3.  generacije,ki jo uporabljamo pri tem projektu. Udeleženci so najprej zapisovali svoje želje oziroma pričakovanja o tem, kako bo občina videti leta 2035, nato je sledila konsenzualna sinteza ugotovitev. Do zaključka prvega dela delavnice je nastal delovni osnutek celovitega zapisa vizije Občine Log - Dragomer 2035.

V času drugega dela delavnice 1. avgusta smo delovni osnutek vizije dokončali. Končni zapis vizije Občine Log - Dragomer 2035 ima 33 izjav, razporejenih glede na štiri vidike: vidik pričakovanj ključnih deležnikov, vidik zunanjih razmerij, vidik notranjih procesov in vidik organiziranosti, kulture in virov (glej tabelo 2). Izjave kot celota opisujejo, kako bo videti občina konec leta 2035.

 

VIDIK PRIČAKOVANJ KLJUČNIH DELEŽNIKOV

1. OLD je trajnostno naravnana in občanom prijazna, urejena in všečna občina, ki se razvija,

varuje in smotrno gospodari z naravnimi viri (npr. učinkovita raba energije in obnovljivi viri energije) in danostmi ter bivalnim okoljem.

2. OLD spodbuja samooskrbo z lokalno in ekološko pridelano hrano v okviru naravnih danosti zaščitenega okolja Natura 2000 z namenom oskrbe vrtcev, šol in občanov preko programa lokalne tržnice ter izobraževanja in ozaveščanja občanov.

3. OLD je gospodarsko uspešna na področju dnevnega turizma, visokih tehnologij, socialnega podjetništva in eko kmetijstva.

4. OLD ima urejeno infrastrukturo v vseh naseljih (kanalizacija, voda, sodobno podatkovno komunikacijsko omrežje idr.).

5. OLD ima razvite kulturne, športne in druge društvene dejavnosti, v katere se prebivalci aktivno vključujejo.

6. OLD ima na svojem območju zagotovljeno osnovno zdravstveno oskrbo za občane vseh starosti s splošno, zobno in pediatrično ambulanto ter lekarno.

7. OLD je varna z vidika kriminala, naravnih nesreč in prometa z urejenimi kolesarskimi stezami, pločniki, šolskimi in gozdnimi potmi ter pešpotmi.

8. OLD ima urejeno dnevno varstvo za starejše prebivalce in predšolske otroke v okviru medgeneracijskega centra.

9. Prebivalci OLD imajo na voljo razvito celostno oskrbo in storitve na domu (npr. dostava hrane na dom, storitve na domu idr.).

10. OLD nudi visoko raven osnovnošolskega izobraževanja, vzgoje in obšolske dejavnosti.

11. Naselja v OLD se načrtujejo in razvijajo sorazmerno ter so ločena od obrtne cone in kmetij.

12. OLD ima urejene površine za srečevanje in rekreacijo na prostem (npr. trim steza).

VIDIK ZUNANJIH RAZMERIJ

1. OLD v sodelovanju z LAS Barje preko evropskih projektov pomaga lastnikom zemljišč, da

ohranjajo oziroma večajo delež obdelanih kmetijskih površin za samooskrbo.

2. OLD sodeluje s sosednjimi občinami ter krajinskim parkom Barje pri razvoju Barja (npr. učne poti) ter svojim občanom pomaga pri najemu vrtov na Barju.

3. OLD sodeluje s pristojnimi inštitucijami na področju obnovljivih virov energije (OVE) in učinkovite rabe energije (URE).

4. OLD v sodelovanju z LPP in SŽ zagotavlja redni mestni potniški promet z več postajami (avtobus in železnica).

5. OLD v sodelovanju z zasebnimi izvajalci in občani omogoča sodobne organizirane oblike skupnih prevozov (npr. izposojevalnica vozil, podjetje za prevoz občanov, delitev avta idr.).

6. OLD sodeluje s sosednjimi občinami, državnimi inštitucijami in dobrodelnimi organizacijami pri reševanju skupnih težav in dvigovanju kakovosti bivanja.

7. OLD se pri urejanju prostora povezuje s strokovnimi inštitucijami in posamezniki.

VIDIK NOTRANJIH PROCESOV

1. V OLD deluje lokalna zadruga, ki trži lokalno in integrirano pridelano oziroma predelano hrano z blagovno znamko.

2. Občani OLD poznamo pomen prehranske samooskrbe in zdrave hrane.

3. OLD ima vzpostavljen sistem ravnanja s komunalnimi odpadki in nadzor ter za preprečevanje vseh ostalih oblik onesnaževanja (hrup, svetloba idr.).

4. OLD v sodelovanju z občani koristi razpoložljive površine in določa pogoje gradnje (višina, barva fasade, prostor med objekti, enostanovanjski objekti idr.).

5. V OLD imajo prebivalci na voljo celostno izobraževanje za vse generacije (prenos znanja med generacijami, knjižnica idr.).

6. OLD ima strokovno in odgovorno občinsko upravo, ki redno informira občane, deluje pregledno, učinkovito, racionalno in v službi občanov ter skrbi za enakomeren razvoj krajev.

7. OLD dosledno uveljavlja občinske predpise in odloke ter evropske direktive.

8. OLD upošteva želje občanov, ki jih ugotavlja s strokovno izdelanimi in vodenimi anketami, na

zborih občanov in posvetovalnih referendumih.

9. OLD zastopa interese občanov v javnih gospodarskih družbah in javnih zavodih.

VIDIK ORGANIZIRANOSTI, KULTURE IN RESURSOV

1. OLD ima razvojni oddelek za energetsko samooskrbo in trajnostni razvoj, v katerem sodelujejo

strokovnjaki in občani.

2. OLD učinkovito pridobiva sredstva iz zunanjih virov, ima stabilen in realno podvojen proračun

glede na leto 2015, nizke stroške poslovanja, nizke davke in je finančno samozadostna.

3. OLD ima sprejete predpise za prijazno in mirno življenje ter podpira spoštovanje slovenskega

jezika v javni rabi (npr. napisi na stavbah).

4. OLD učinkovito in zgledno s sistemom javnega informiranja obvešča občane o občinskem poslovanju, kar zagotavlja obojestransko zaupanje in povezovanje.

5. Občinska uprava OLD z zgledom in podporo motivira vključenost občanov v razvoj občine, krepi sosedske odnose in kulturno sobivanje, kolektivni duh in lokalno samoupravljanje.

 

Poenoteni oziroma s konsenzom sprejeti zapis vizije Občine Log - Dragomer za leto 2035 bo podlaga za razvijanje strategije Občine Log – Dragomer za obdobje 2016–2025. Z aktivnostmi pri razvijanju strategije bomo nadaljevali septembru 2015.

Prva aktivnost v okviru 2. strateške delavnice bo postavljanje razvojnih prioritet. To bo potekalo 10. septembra od 18.00 do 20.00 v prostorih Gasilskega doma v Dragomeru. Vse občane lepo vabimo k sodelovanju. Na osnovi postavljenih prioritet bomo v soboto, 19. septembra 2015 od 9:00 do 15:00, nadaljevali z razvijanjem strategije. Sobotna delavnica bo potekala ves dan.

 

prof. dr. Adriana Rejc Buhovac, Ekonomska fakulteta

Oglejte si tudi