Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
7°C
NED.
23°C
7°C
Oceni objavo

Visoka cona Lukovica je v sklepni fazi

Župan občine Log - Dragomer Miran Stanovnik je sredi julija skupaj z župani občin Škofljica Ivanom Jordanom, Brezovica Metodom Ropretom, podžupanom občine Logatec Borisom Hodnikom ter okoljsko ministrico Ireno Majcen podpisal pogodbo za financiranje drugega sklopa projekta oskrbe s pitno vodo v porečju Ljubljanice. Medtem ko se v ostalih treh občinah na izvedbo projekta šele pripravljajo oziroma so z deli šele dobro začeli, se projekt na Lukovici že zaključuje. Ceste naj bi bile asfaltirane konec avgusta, vsa večja gradbena dela pa naj bi bila zaključena septembra.
Gradbeni stroji izbranega izvajalca GPZ oziroma njegovega podizvajalca Teleg-m so tudi med poletjem ropotali na Lukovici. Dela so že skoraj zaključena, nam je pojasnila Špela Blažič iz občinske uprave in dodala, da so delavci z gradnjo začeli marca, ko so na hribu nad vasjo začeli graditi 100 m2 velik vodohran, v naslednjih mesecih pa so stroji zakopali tudi na cestah Pod gradom, Partizanski poti, Dolini, V Jami ter ob regionalki. »Poleti so dela potekala na prečrpalnici in vodohranu, ki sta že zgrajena. Trenutno je v izvajanju strojna in elektro oprema. Sočasno z gradnjo novega cevovoda smo na tej trasi obnovili tudi vse obstoječe vodovodne hišne priključke. Sicer pa je bilo največ gradbenih posegov opravljenih že spomladi, ko se je polagalo cevovod. Kljub temu da so bili cevovodi že položeni, so ceste ostale v makadamu, kar je bilo precej nerodno,«« je še dodala naša sogovornica. Pojasnila je, kakšen je razlog, da cest niso asfaltirali takoj, temveč bodo asfalt položili, ko bodo končana vsa gradbena dela: »Najprej je treba preveriti, ali sistem brezhibno deluje, preizkušene morajo biti črpalke. V primeru napak je treba te odpraviti. Zato delavci niso položili asfalta, saj bi bilo odpiranje cest v primeru pomanjkljivosti na sistemu zelo drago.« V okviru tega 670 tisočakov vrednega projekta, ki je sofinanciran z evropskimi sredstvi, je bil nadgrajen del obstoječega vodovodnega omrežja na Lukovici. Poleg novega vodohrana je bilo zgrajeno še novo črpališče, na novo je bilo položenega tudi 625 metrov cevovoda. V okviru projekta so obstoječi vodovod ob regionalni cesti povezali z novim vodovodom ter tako ustvarili krožno zanko, zaradi česar se bo izboljšalo kroženje vode, posledično pa bo boljša tudi njena kakovost. Oskrba s pitno vodo bo odslej boljša. Ne samo, da višje ležeče hiše ne bodo več imele težav z občasnim pomankanjem vode, rešene bodo tlačne razmere, koristi pa bodo imeli tudi v nižje ležečih delih občine. Zaradi novega krožnega vodovoda bo manj možnosti, da bi prebivalci ostali brez pitne vode. V primeru okvare ali del na enem delu vodovoda, bo voda do hiš pritekla z druge strani, po novi krožni zanki.

 

Nekaj težav, predvsem pa veliko truda in razumevanja

S temi besedami bi tik pred koncem del lahko opisali prvi veliki evropski projekt občine Log - Dragomer. Kljub temu da je ta nekaj korakov pred ostalimi občinami, ki so skupaj z njo podpisale pogodbo za financiranje drugega sklopa projekta Čista Ljubljanica, pa tudi v naši občini ni šlo popolnoma gladko. Od marca, ko se je začelo z gradnjo, je, kot so nam pojasnili na občinski upravi, bilo opravljenega veliko dela. Med drugim je bilo treba rešiti nekaj težav iz preteklosti, utemeljiti spremembo gradbenega dovoljenja ter med drugim uskladiti izvedbo na terenu z novimi projektnimi rešitvami. »Postavljene so bile zapore ceste, pri gradnji je bilo zelo malo prostora in tu so nam bili v veliko pomoč razumevajoči prebivalci,« je povedal direktor občinske uprave Igor Rojec. Ta se je krajanom zahvalil za razumevanje in strpnost ter pojasnil, da je bilo sodelovanje med občino in občani res dobro. Med drugim so stanovalci Ceste pod gradom občini odstopili grmovnice, trajnice in iglavce, ki jih je bilo treba prestaviti zaradi gradnje vodovoda. Rastline so delavci KPV, d. o. o., in Keršmanc, d. o. o., presadili na javne površine v Dragomerju. Občinska uprava se je zahvalila tudi Alešu Dolinarju, s katerim je občina sklenila služnostno pogodbo za postavitev nadzemnega hidranta: »Poleg naštetih se zahvaljujemo še lastniku gostilne Ponvica, da je na občino brezplačno prenesel del svojega zemljišča, ki v naravi predstavlja občinsko cesto.«

 

Julija podpisali pogodbo o financiranju

Poleg občine Log - Dragomer bodo evropska sredstva za projekt Oskrba s pitno vodo v porečju Ljubljanice – 2. sklop izkoristili še v občinah Škofljica, Brezovica in Logatec. Skupna vrednost upravičenih stroškov vseh štirih projektov znaša dobrih 8,6 milijona evrov. Celotni projekt zajema izboljšavo 3,5 kilometra obstoječega vodovoda in novogradnjo 14,7 km vodovodnega sistema s pripadajočimi objekti, štirih vodohranov, dveh črpališč oziroma prečrpališč, dveh zajetij vode in ene vodarne. Ob podpisu pogodbe je ministrica županom čestitala za uspešno pripravljene projekte ter poudarila, da je priprava dokumentacije za tako velike projekte evropskega kohezijskega sklada zahtevna. Župani pa so poudarili, da je bilo sodelovanje med občinami ter ministrstvom za okolje in prostor dobro.
V občinah Škofljica, Brezovica in Logatec se pripravljajo oziroma so z deli začeli, v Logu - Dragomerju se projekt zaključuje. »Ponosni smo, da bomo že čez en mesec končali z deli. Naša občina bo po koncu tega projekta korak bližje rešitvi vrsto let trajajoče problematike na področju oskrbe z vodo. Z izvedbo projekta bomo občanom zagotovili varnejšo in boljšo oskrbo s pitno vodo. Ta 670 tisoč evrov vreden projekt je za našo občino velik projekt in teh 670 tisočakov je za nas veliko denarja,« je povedal župan Miran Stanovnik. Dodal je, da je bilo za pridobitev evropskih sredstev treba zelo garati: »Občine Brezovica, Logatec, Škofljica in mi smo se morali za zagotovitev teh sredstva zelo potruditi, saj je šlo za projekte, za katere je v prejšnji perspektivi zmanjkalo denarja.« 

 

V. L. 

Oglejte si tudi