Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

V vrtcu in šoli jedli tradicionalni slovenski zajtrk

Danes so otroci po vsej Sloveniji za zajtrk jedli hrano lokalnega oziroma slovenskega porekla. Kot vsako leto so zdrave, predvsem pa slovenske proizvode okušali tudi v Log – Dragomerju. V šoli so otroci zagrizli v kruh z maslom in medom ter jabolka in popili kozarec mleka. V vrtcu pa so letos jedli nekoliko drugačen tradicionalni slovenski zajtrk kot običajno. Na jedilniku so tokrat imeli ovsene kosmiče z mlekom, ki so jih posladkali z medom ter mletimi orehi in lešniki. Pri zajtrku se je otrokom v dragomerški enoti vrtca pridružil župan Mladen Sumina, na Logu pa direktor občinske uprave Andrej Kos.
Da otroci radi jedo zdravo in slovensko hrano smo se skupaj z županom Mladenom Sumino prepričali tudi letos  v dragomerški enoti vrtca. V preteklih letih so se otroci ob tradicionalnem medenem zajtrku sladkali z medom, kasneje je ta dan prerasel v tradicionalni slovenski zajtrk z lokalnimi proizvodi, letos pa so se v vrtcu odločili, da bodo otrokom predstavili še nekoliko drugačen slovenski zajtrk, ki pa je sicer tudi tradicionalen. Na mleku kuhani ovseni kosmiči so bili tako dobri, da so nekateri otroci pojedli kar dve porciji. Otroci so nam povedali, da je bil tokratni zajtrk zelo zdrav, zaradi tega ker so jedli med in mleko, ki sta ju v vrtec pripeljala lokalni kmet in čebelar. Na pomen zajtrkovanja pa opozarja tudi župan Sumina, ki sicer nikoli ne izpusti zajtrka in se je otrokom pri jutranji jedi tako kot vsako leto z veseljem pridružil.

 

Vzgojiteljice so ta teden z malčki govorile o zdravih živilih, kako so jedli včasih, kakšen je lahko tradicionalni slovenski zajtrk, zakaj je pomembno zajtrkovati, kakšne so zdrave navade, s starejšimi otroci pa so se pogovorili tudi o pomenu uživanja lokalne hrane, nam je povedala pomočnica ravnateljice Jožica Zorc.

 

Današnji Tradicionalni slovenski zajtrk ima dva glavna poudarka, po eni strani opozarja  in posebej izpostavlja pomen hrane iz bližine, na drugi strani pa poudarja zdrav način prehranjevanja med mlajšo populacijo, vzgojitelji, starši in drugo javnostjo. Raziskave namreč kažejo, da preko 30 odstotkov otrok starih od 11 do 15 let, med tednom ne zajtrkuje, 60 odstotkov mladostnikov redno ne uživa sadja, 75 odstotkov mladostnikov ne je zelenjave, 37 odstotkov jih vsak dan redno uživa sladkane pijače, 80 odstotkov pa ne sledijo priporočilom o redni telesni dejavnosti, zato ni presenetljivo, da se je v zadnjih 20 letih delež debelih podvojil. Sicer pa tudi odrasli niso ravno v zgled, saj jih kar 22 odstotkov ne zajtrkuje.

 

Zato si tradicionalni slovenski zajtrk privoščite tudi vi ter uživaje hrano iz lokalnega okolja, ki je sezonsko dostopnejša in vsebuje več vitaminov in ima posledično višjo hranilno vrednost. Zaradi bližine proizvodnje se lahko uporablja manj aditivov, kot so konzervansi, barvila,…, taka živila pa so prepoznavna tudi po bogatem in tradicionalnem okusu. Sicer pa na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje še pravijo, da z uživanjem lokalne hrane podpirano domačo proizvodnjo in ohranjamo domača delovna mesta, ohranjamo poseljenost, obdelanost in urejenost slovenskega podeželja, zaradi krajših transportnih poti in manjše uporabe embalaže varujemo okolje in zagotavljamo samooskrbo v državi.

 

Oglejte si tudi