Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

V Logu - Dragomerju bodo letos očistili okoli 3,7 kilometra vodotokov

Podjetje Hidrotehnik bo v okviru državne koncesije vzdrževanja glavnih odvodnikov in osnovne odvodne mreže barjanske jarke čistil tudi na območju Občine Log - Dragomer. Letos bodo očistili pet vodotokov.

Kot nam je pojasnil Igor Lampič iz rečnonadzorne službe, bo Hidrotehnik čistil jarke na Barju. Najdaljši posek grmovja in dreves ter strojno čiščenje bodo izvedli na potoku Snežak, od servisne ceste do izliva v Cornovec 2, kjer bo očiščenih 910 m potoka. Vzdrževalna dela bodo izvedli tudi na 660 metrih jarka v Malih talih, od avtoceste do izliva v Malenščico, ter nato še na 630 metrih Malenščice do Cornovca 2. Očistili pa bodo še del Dragomerškega in del Lukovškega jarka. Ker so odvodniki življenjski prostor več ogroženih in mednarodno varovanih živalskih vrst in habitatnih tipov, saj se nahajajo na območju Krajinskega parka (KP) Ljubljansko barje, bo moral Hidrotehnik v skladu z določili uredbe o KP Ljubljansko barje dela opraviti do konca februarja. Če čiščenja jarkov ne bodo zaključili do takrat, bodo dela lahko nadaljevali od oktobra do februarja.  

Kot nam je še povedal Lampič, bodo najprej izvedli sanitetni posek, ki mu bo sledilo strojno čiščenje. "Lesna vegetacija se odstranjuje v najmanjši možni meri, prednost ima obsekavanje, ne odstranjevanje. Popolna odstranitev, kjer drugače ne gre, se izvede na največ 30-metrskih odsekih. Struga se ne sme poglabljati pod nekdanji nivo, v njej pa je treba pustiti del zelene vegetacije in mulja. Dovoljeno – in zaželeno – pa je intenzivnejše odstranjevanje račje zeli, imenovane tudi vodna kuga, ki je invazivna tujerodna vrsta vodne rastline," so pojasnili na KP Ljubljansko barje.

Zanimalo nas je tudi, na podlagi česa so bili za čiščenje izbrani omenjeni vodotoki. "Podatke o potrebah po čiščenju nam eno leto pred nameravanim posegom posredujejo občine. Te podatke pregledamo in naredimo prioritetno listo," je povedal Lampič.

 

V. E. 

Oglejte si tudi