Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Spremenili pravilnik o oprostitvi plačila vrtca ob bolezni

Log - Dragomer, 20. marec 2013 – Občinski svet Občine Log - Dragomer je na svoji šestnajsti redni seji obravnaval osem od predvidenih štirinajstih točk dnevnega reda. Svetniki so tokrat na mize dobili spremenjeni sklep o oprostitvi plačila vrtca za čas neprekinjene odsotnosti otroka zaradi bolezni; dolžina bolezni, za katero so starši opravičeni plačila vrtca, se z najmanj 30 dni daljša na 60 dni. Med drugim so svetniki po dolgi debati pristopili k Regijskemu centru za ravnanje z odpadki v Ljubljani ter v prvi obravnavi obravnavali kulturni pravilnik. Preostalih šest točk bodo svetniki obravnavali prihodnji teden, o njihovih sklepih pa boste lahko brali v aprilski številki Našega časopisa oziroma takoj po seji na spletni strani http://www.mojaobcina.si/log-dragomer/.

Občinski svet je na tokratni seji v dobrih treh urah razpravljal o osmih točkah dnevnega reda. Po sprejetem zapisniku so svetniki opravili dve tajni glasovanji. V skupščino JP KPV, d. o. o., so imenovali Domna Cukjatija, nadzor v vrhniški komunali pa bo izvajal Boštjan Rigler, ki je bil imenovan za predstavnika Občine Log - Dragomer v Nadzornem svetu JP KPV, d. o. o.

 

Nato so svetniki skoraj eno uro podajali predloge in vprašanja. Tokrat je bilo pobud in vprašanj res veliko, celo nekaj deset; med njimi so svetniki večkrat omenili nevzdržne razmere na dragomerškem pokopališču, znova so opozorili na nevarno prečkanje ceste pri gasilskem domu na Logu oziroma pri loški kapeli, kjer cesta ni razsvetljena, zanimala jih je dinamika gradnje plinovodnega omrežja, kako je z gradnjo priključkov, ali bo Energetika ljudem poslala kakšne ponudbe glede možnosti koriščenja evropskih sredstev oziroma sofinanciranj, ter druga vprašanja, povezana s plinifikacijo občine. Postavili so tudi vprašanja o projektu kanalizacije ter dokončanju projektov, pridobivanju služnosti in morebitnih težavah. Dali so še pobudo za boljšo razsvetlitev občinskih cest; med drugim so predlagali, da bi se pobude, ki so povezane z zagotavljanjem sredstev v proračunu, vnašale na poseben seznam, ki bo v pomoč ob pripravi proračunov v prihodnjih letih, opozorili pa so tudi na pogosto kvarjenje svetilk na Dragomerški cesti.

 

Skozi prvo sito pravilnik o sofinanciranju kulture

Občinski svet je na seji prvič obravnaval Pravilnik o sofinanciranju programov in projektov kulturne dejavnosti v Občini Log - Dragomer. Tovrstnega odloka oziroma pravilnika občina še nima; do zdaj so se programi in projekti kulturne dejavnosti sofinancirali neposredno s proračunskih postavk. Cilj pravilnika je razdeliti občinska sredstva, ki so namenjena kulturni dejavnosti lokalnega pomena. Pravilnik bo uredil financiranje redne dejavnosti registriranih kulturnih društev oziroma njihovih sekcij ter kulturne dejavnosti v drugih društvih, ki imajo to registrirano. Financirali bodo tudi kulturno dejavnost predšolske, osnovnošolske, srednješolske in študentske populacije, ki presega šolske vzgojno-izobraževalne procese, ter izobraževanje strokovnih kadrov za izvedbo kulturnih dejavnosti. Do sredstev pa bodo upravičeni tudi organizatorji kulturnih prireditev in projektov, ki so v interesu občine. Občina bo sredstva razdelila med upravičence, ki se bodo prijavili na vsakoletni razpis, na katerem bodo razdelili predvidoma 5.000 evrov. Do prihodnje seje bodo pravilnik še dopolnili in ga nato predvidoma tudi sprejeli.

 

Oprostitev plačila vrtca za bolezni, daljše od 60 dni

Svet je oktobra na seji sprejel sklep o oprostitvi plačila vrtca za čas neprekinjene odsotnosti otroka iz vrtca zaradi bolezni, daljše od 30 dni. Na tokratni seji pa so sklep spremenili in podaljšali dolžino bolezni, pri kateri so starši upravičeni do oprostitve plačila vrtca. Razlog za takšno odločitev je nadpovprečno veliko število vloženih zahtevkov; teh je bilo v nekaj mesecih kar 15, kar je bistveno preseglo pričakovanja občine. Ker je cilj sklepa reševati problematiko huje bolnih otrok, so se na občini odločili, da bodo podaljšali dolžino odsotnosti otroka iz vrtca zaradi bolezni. Do oprostitve plačila bodo upravičeni le tisti otroci, ki vrtca zaradi bolezni ne bodo obiskovali neprekinjeno najmanj šestdeset dni, pri čemer bodo starši morali kriti vrtec za prvih 30 dni neprekinjene odsotnosti otroka iz vrtca, za vsakih nadaljnjih 30 dni pa bo plačilo vrtca pokrila občina iz občinskega proračuna.

 

Po letu 2015 odpadki v Ljubljano

Po propadu projekta Cero NIK, ki naj bi ga gradili v Logatcu in kamor naj bi odpadke vozile, jih sortirale in obdelovale občine z območja Notranjske, Istre in Krasa, so tudi svetniki iz Občine Log - Dragomer, tako kot pred njimi že vrhniški in borovniški svetniki, dvignili roke za pristop k RCERO Ljubljana. S podpisom pogodbe bo občina rešila problematiko odvoza odpadkov po letu 2015. Ker ne bo imela lastninskih ali upravljavskih pravic ali obveznosti pri izgradnji centra in zaprtju deponije, pa bo morala za odlaganje odpadkov plačati 5 odstotkov višjo ceno kot občine, ki imajo lastništvo nad deponijo. Toda svetniki za pristop k RCERO Ljubljana niso tako zlahka prižgali zelene luči – ne zaradi pristopa k omenjenemu centru, temveč zaradi pogodbe o pristopu. Zbali so se navedenih količin odpadkov, spraševali so se, ali bo občina plačevala kazni, če bo odložila premalo odpadkov ali pa preveč. Zaradi tega so dodali še dva sklepa. Pri kasnejšem sklepanju konkretne pogodbe o koriščenju storitev novoustanovljenega regijskega centra za ravnanje z odpadki RCERO Ljubljana sedanje občine pristopnice dosežejo umik določb glede zavezujočih prevzemnih količin, glede količin, ki presegajo razpoložljive kapacitete centra, in glede plačevanja morebitnih stroškov odstopanja od pogodbe zaradi poslovanja z zmanjšanimi kapacitetami, temu sklepu pa so dodali tudi sklep, da bi občine sklepale dvostranske pogodbe.

 

Poročilo predstavil nadzorni odbor

Svet se je na seji seznanil tudi s poročilom nadzornega odbora, ki je pregledal enakomernost razvoja Občine Log - Dragomer od leta 2007 do 2011 po posameznih naseljih. Kot je nadzor razkril v svojem poročilu, se občina po naseljih ni enakomerno razvijala. Svetniki so izrazili zelo različne poglede na poročilo; nekateri so ga videli kot zelo dobrodošlega, spet drugi so ga ocenili kot dobro podlago, vendar v njem niso videli smisla, opozorili pa so tudi na možnost manipuliranja s številkami in vprašljivost kriterijev. Na koncu so sprejeli sklep, da občina ob pripravi proračunov k proračunu doda preglednico načrtovanih vlaganj po naseljih.

 

 

Oglejte si tudi