Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Slovenskim reprezentantom v cheerleadingu tri medalje na svetovnem prvenstvu v ZDA

Po izjemnem uspehu slovenskih cheerleaderjev na svetovnem prvenstvu 2013 v Orlandu na Floridi v ZDA, ko so osvojili kar 4 medalje, od tega 2 naslova svetovnih prvakov, se je na letošnje svetovno prvenstvo, ki je potekalo 24. in 25. aprila, prav tako v Orlandu, odpravila najštevilčnejša slovenska reprezentanca do zdaj. Od 57 tekmovalcev jih kar 27 prihaja iz Šolskega športnega društva (ŠŠD) Log - Dragomer in tudi letos so Slovenijo zastopali več kot odlično.
Po slovesnem odprtju tekmovanja, na katerem so se predstavile 104 članice svetovnega združenja International Cheer Union (ICU), so na tekmovalni oder stopile Pegice, članice ŠŠD Log - Dragomer, branilke naslova svetovnih prvakinj, aktualne državne prvakinje, ki so Slovenijo zastopale v kategoriji dekliških skupinskih dvigov. Podporniki cheerleadinga, ki smo se tudi letos zbrali v gostilni Toscana v Dragomerju in v živo spremljali dvodnevno tekmovanje, smo bili navdušeni in ponosni ob nastopu Vrhničank Ingrid Sever, sester Anje in Natalije Turk ter Dragomerčanke Vanje Potočnik. V izjemni konkurenci ekip iz 21 držav so naša dekleta le za nekaj točk zaostala za medaljo in za ekipami Norveške, Danske in Čila osvojila nehvaležno 4. mesto. Kot naslednja sta Slovenijo v kategoriji partnerskih dvigov predstavila aktualna državna prvaka, prav tako člana ŠŠD Log - Dragomer, Lina Kogoj in Matjaž Gerbec. Nastop na svetovnem prvenstvu v tej kategoriji je bil zanju uresničitev dolgoletnih želja, zato sta mu podredila celotno sezono. Konec leta 2013 sta odšla na priprave v ZDA, kjer sta nadgradila svoje znanje in se domov vrnila odločena, da na svetovnem prvenstvu brezhibno izvedeta najtežji tekmovalni nastop v zgodovini slovenskih partnerskih dvigov. Matjaž in Lina sta v Orlandu svojo predstavo izvedla tako, kot sta si najbolj želela: popolno! Navdušila sta ne samo številne navijače v Sloveniji, temveč tudi celotno občinstvo v tekmovalni dvorani in sodnike, ki so ju med 18 pari uvrstili na 3. mesto, za ekipama Kostarike in ZDA, in tako sta Sloveniji priborila prvo medaljo na letošnjem svetovnem prvenstvu! Prvi dan tekmovanja sta na tekmovalni podij v kategoriji freestyle parov stopili tudi sestri Špela in Liza Urbančič, članici ŠŠD Log - Dragomer, aktualni svetovni, evropski in državni prvakinji. V konkurenci 10 držav sta predstavili tehnično izjemno zahtevno koreografijo njune trenerke Katarine Kern Pirnat in Sloveniji priborili še drugo medaljo. Čeprav jima naslova svetovnih prvakinj ni uspelo ubraniti, sta bili z osvojenim srebrom izjemno zadovoljni. Zmago sta si priplesali Japonki, bron pa Kolumbijki.

Drugi dan tekmovanja je Slovenija prikazala še 5 tekmovalnih nastopov. Najprej sta se predstavila Dragomerčana, Katja Vidmar in David Ajdič, tretjeuvrščena z državnega prvenstva in četrta z evropskega prvenstva 2013 v Glasgowu. Med 11 pari v kategoriji hip hop sta osvojila 10. mesto in s tem zadovoljna sklenila dolgoletno plesno-tekmovalno kariero. Naslednja kategorija s slovensko zasedbo je bila jazz pari. Na odru sta znova zablesteli sestri Urbančič, vendar pa je ob spremljanju nastopov plesalcev in plesalk iz 14 držav tako dekletoma, njuni trenerki in navijačem doma postalo jasno, da bo bron iz lanskega leta težko ubraniti. Sodniki so nastop Slovenije uvrstili na 6. mesto, za ekipami Portorika, Avstrije, Japonske, Avstralije in Kolumbije. Čez dobri dve uri sta Špela in Liza ponovno stopili na oder, tokrat kot članici freestyle ekipe. V konkurenci 17 držav se je Slovenija uvrstila na 10. mesto, medalje pa so osvojile plesalke iz ZDA, Japonske in Finske. Predzadnji nastop Slovenije na ICU Svetovnem prvenstvu 2014 je pripadal mešani ekipi v kategoriji Coed Elite. Štiriindvajsetčlansko ekipo je sestavljalo tudi 8 članov ŠŠD Log - Dragomer: Ana Janko, Ingrid Sever, Nika Kogoj, Monika Novak, Janez Kozelj, brata Tomaž in Matej Kranjec ter Matej Volčič. S trenerjem Lupejem Davisom so bili pripravljeni za ubranitev lanskega uspeha, ko so le za točko zaostali za Kanado in s tem osvojili prvo kolajno za Slovenijo v ekipnih kategorijah. Čeprav je letošnjo ekipo sestavljalo kar 10 novincev, so dokazali, da lanski uspeh ni bil naključen; v konkurenci 12 držav so zaostali samo za ekipo Nove Zelandije. Bron je tako kot lani osvojila Mehika. Kot zadnje izmed slovenskih reprezentantov so se na tekmovalnem odru predstavile članice dekliške ekipe. Enaindvajset deklet pod vodstvom Lupeja Davisa je poskrbelo za prvovrstno presenečenje. Že sam nastop Slovenije v tej kategoriji je zgodovinski, saj se na dosedanjih prvenstvih Slovenija med ekipami deklet (All Girl Elite) še nikoli ni predstavila, še bolj pa predstava, s katero so dekleta Sloveniji priborila 5. mesto v konkurenci 10 držav. Ekipe Nove Zelandije, Čila, Filipinov in Mehike so bile letos sicer uspešnejše, vendar pa je bil zaostanek Slovenk za medaljo minimalen. To izredno mlado in perspektivno ekipo je sestavljajo kar 16 članic ŠŠD Log - Dragomer: Martina Čeper, Ana Janko, Uršula Jušič Piber, Ines Macanovič, Lara Meglen, Tjaša Miklič, Monika Novak, Vanja Potočnik, Vida Petrej, Špela Rojec, Alda Sedlar, Dolores Sekula, Ingrid Sever, Nina Tomažič ter sestri Anja in Natalija Turk, na katere smo Žabice še posebej ponosne!

Z odličnimi nastopi vseh slovenskih reprezentantov, še posebej pa z osvojenima srebrnima in bronastim odličjem, smo Slovenci v ZDA ponovno dokazali, da smo v cheerleadingu svetovna velesila, zato vsem tekmovalcem, trenerjem in vodstvu slovenske reprezentance iskreno čestitamo! Dobrodošli doma!

Oglejte si tudi