Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Najboljši športni plezalci septembra spet na Logu

Na plezalni steni v športnem parku Log smo v zadnjih letih lahko spremljali že kar nekaj tekmovanj tako za svetovni pokal kot za državno prvenstvo v balvanskem plezanju, včasih tudi po več na leto. Letošnje leto ne bo izjema, saj bo Športno plezalno društvo Korenjak jeseni že drugič letos organiziralo tekmovanje za državno prvenstvo. 12. in 13. septembra bomo na Logu spet spremljali med drugimi tudi večkratno evropsko in svetovno mladinsko prvakinjo Janjo Garnbret, ki si je v letošnji sezoni s komaj šestnajstimi leti na tekmovanju za svetovni pokal priplezala dve srebrni medalji. Drugi vikend v mesecu septembru pa ne bo potekal le v tekmovalnem duhu. V petek, dan pred tekmovanjem, pripravljajo odprtje ponovno prenovljene notranje plezalne stene v osnovni šoli na Logu.
Tako kot je z vsemi stvarmi na tem svetu in iz majhnega zraste veliko, je bilo tudi s ŠPD Korenjak in njegovimi projekti. Zgodovina društva sega v leto 1996, ko je bila postavljena prva plezalna stena v osnovni šoli Log-Dragomer, in sicer z namenom, da bi popestrili tamkajšnje ure športne vzgoje. Počasi se je začela razvijati tudi popoldanska plezalna dejavnost, ki pa je takrat za nekaj let zamrla. Leta 1999 je zamisel o organizirani vadbi ponovno zaživela. Skupina plezalcev je začela delovati pod okriljem šolskega športnega društva in dve leti kasneje ustanovila Športno plezalno društvo Korenjak. Takrat se je to začelo ukvarjati z različnimi projekti in tudi organizacijo tekmovanj za člane društva v telovadnici. Ta so si sledila vsako leto do leta 2012. Prva tekma na prostem je bil Korenjak master leta 2007 zgolj za izbrane najboljše športne plezalce. Tekmovali so na plezalni steni, narejeni iz gradbenega odra in gradbenih plošč. Naslednje leto so člani društva uspešno izpeljali dvanajsturni plezalni maraton, dogodek, ko sta bila na plezalni steni 12 ur vedno najmanj dva plezalca hkrati, posamezni plezalec pa je neprekinjeno plezal vsaj eno uro.

V letih 2009 in 2010 se je društvo lotilo že zahtevnejšega podviga, in sicer organizacije državnega prvenstva v balvanskem plezanju, na katerem so se zvrstili tako rekoč vsi takratni najboljši slovenski športni plezalci. Posebnost teh dveh tekmovanj je bilo tudi to, da so bili tekmovalci takrat prvič deležni tudi denarnih nagrad. Obe uspešno izpeljani tekmovanji za državno prvenstvo sta bili nekakšna generalka za še obširnejše tekmovanje, to je tekmovanje za svetovni pokal v balvanskem plezanju. Društvo ga je organiziralo kar trikrat zapored, v letih 2011, 2012 in 2013. Na teh treh tekmovanjih pa niso nastopili zgolj najboljši slovenski predstavniki, ki spadajo med najboljše na svetu, temveč tudi vsi drugi svetovno priznani športni plezalci. Leta 2012 je na Logu zmagala prav Slovenka Mina Markovič. Leta 2013 ni bil organizirano samo tekmovanje za svetovni pokal, temveč tudi za državno prvenstvo v balvanskem plezanju, leta 2014 pa kar dvakrat, junija in septembra, tekmovanje za državno prvenstvo. Podoben načrt ima klub za letošnje leto: eno tekmovanje je bilo že junija, drugo pa bo septembra.

Do leta 2007 so bila v Sloveniji organizirana štiri tekmovanja za državno prvenstvo v balvanskem plezanju, po letu 2010 pa takšna tekmovanja pripravljata le še ŠPD Korenjak in AO Kranj ob podpori Komisije za športno plezanje pri Planinski zvezi Slovenije. ŠPD Korenjak zmore zaradi podpore občine, povezanosti članov društva, izjemne infrastrukture in uspešnega poslovanja izpeljati kar dve tovrstni tekmovanji na leto, čeprav že samo organizacija enega takega dogodka stane okoli 12.000 evrov.

Naslednje tekmovanje za državno prvenstvo za vse kategorije bo 12. in 13. septembra v športnem parku občine Log - Dragomer. Tako kot vseh dozdajšnjih projektov, ki jih je organiziralo društvo, se bodo tudi tega tekmovanja udeležili najboljši slovenski športni plezalci. Ena izmed favoritinj je prav gotovo komaj šestnajstletna Janja Garnbret, ki ji je kljub mladosti uspelo nanizati že ogromno vrhunskih dosežkov. Postala je svetovna mladinska prvakinja v težavnostnem plezanju leta 2014, evropska mladinska prvakinja v težavnostnem in balvanskem plezanju v letih 2014 in 2013, zmagovalka skupnega seštevka Arco Rock Junior v letih 2010 in 2012, državna prvakinja v balvanskem plezanju v letih od 2009 do 2014, državna prvakinja v težavnostnem plezanju od 2010 do 2014 in srednješolska državna prvakinja leta 2015. Kot zanimivost: še nedavno je z njo tekmovala tudi nekdanja članica ŠPD Korenjak Tina Vintar in na eni izmed tekem za državno prvenstvo v težavnostnem plezanju, ki je bila v Škofji Loki, ji jo je v kategoriji mlajših deklic uspelo premagati. Poleg Janje Garnbret je ena izmed favoritinj seveda tudi že prekaljena plezalka Mina Markovič, s katero sta letos že dvakrat skupaj stali na stopničkah tekmovanj za svetovni pokal: na prvi tekmi v Chamonixu in na tretji tekmi v Imstu. Obakrat je zmagala Mina, takoj za njo pa je bila Janja. V moški konkurenci se bo med člani za stopničke boril Jernej Kruder, ki je lani v Munchnu postal svetovni viceprvak v balvanskem plezanju. Ob spretnem komentiranju in glasbi bo na tekmovanju poskrbljeno tudi za hrano in pijačo, zato vabljeni k ogledu ob zabavnem druženju!

Tik pred začetkom tekmovanja bomo priča še enemu pomembnemu dogodku, odprtju prenovljene notranje plezalne stene v Osnovni šoli Log - Dragomer. Plezalne stene ŠPD Korenjak imajo živahno zgodovino. Prva je bila postavljena leta 1996, naslednja leta 2003. To so z leti prenavljali in postopoma povečevali vse do leta 2003, letos pa se je društvo ponovno odločilo za prenovo notranje plezalne stene. Pred tekmovanjem za državno prvenstvo na največji balvanski plezalni steni na prostem v Sloveniji, zgrajeni leta 2008, bodo torej predstavili prenovljeno notranjo plezalno steno v osnovni šoli na Logu. Rdeč trak bo slavnostno prerezal župan občine Log - Dragomer Miran Stanovnik.

Poleg tekmovanja za državno prvenstvo bo meseca septembra društvo Korenjak organiziralo tudi predavanje o enem izmed najlepših plezališč na svetu – Fontainebleauju v Franciji, kamor bodo šli člani društva prihodnje leto na priprave. Predavanje bo pod plezalno steno v športnem parku Log. Namenjeno je prav vsem, ki v sebi skrivajo vsaj kanček plezalskega duha.

V soboto 26. septembra pa bo Športno-plezalno društvo Korenjak organiziralo še prav posebno revijalno tekmovanje v hitrostnem balvanskem plezanju. Na njem se bodo tekmovalci pomerili v treh starostnih kategorijah. Najmlajša kategorija so cicibani in cicibanke, sledijo jim mlajši dečki in deklice ter starejši dečki in deklice. Vsi, ki se jim bo uspelo uvrstiti na zmagovalni oder, bodo prejeli sedemdesetmetrsko plezalno vrv. Za obiskovalce pa velja: tudi na tem tekmovanju se bo dobro jedlo in pilo ob ritmih dobre glasbe. VABLJENI TOREJ NA PRAV VSE DOGODKE, KI JIH ORGANIZIRA ŠPD KORENJAK.

 

Prireditelj:      PZS – Komisija za športno plezanje Slovenije

Organizator: Športno-plezalno društvo Korenjak

Pokrovitelj:    Občina Log - Dragomer

Sponzorji:       Janus Trade, d. o. o., Interspar Vič, Zavarovalnica Maribor, d. d., Hestia pro, d. o. o., Pizzeria Parma, Pizzeria Foculus, Prozvok, d. o. o.

 

ŠPD Korenjak

Oglejte si tudi