Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

O beguncih

V študijskem krožku Begunci, ali vas poznamo? so v poletnih mesecih anketarji povabili svoje znance, da odgovorijo na eno samo vprašanje: ali bi/ne bi dovolili naselitve beguncev v svojo neposredno soseščino.

Zaenkrat smo dobili odgovore le od 32 anketirancev. Med njimi je največ starejših od 65 let (45 %), sledijo stari 55–64 let (24 %), mladi do 25 let in stari 45–54 let (vsaka starostna skupina po 9,5 %), stari od 45–54 (3 %), 9,5 % vprašanih ni dalo podata o svoji starosti. 6 % vprašanih ima osnovnošolsko izobrazbo, 34 srednješolsko, 28 višjo ali visoko, 31 % jih ni dalo tega podatka. Med vsemi je največ upokojencev, kar 74 %, sledijo zaposleni z 12,5, dijaki in študentje s 3,1 ter drugo s 6,3 %, enak odstotek vprašanih ni povedal svojega statusa. 

Več kot polovica vprašanih ne bi dovolila naselitve beguncev v svojo neposredno soseščino. Razloge 18 anketirancev, ki so se izrekli proti naselitvi, smo razvrstili v 5 skupin:

-          Najbolj pogosto naveden razlog je ekonomski (navedeno 7-krat): zaposlitev ni niti za domicilno prebivalstvo, prav tako ne za mlade diplomante, ekonomska moč države je prešibka, najprej mora pomagati 300000 prebivalcem, ki živijo pod pragom revščine.

-           Na drugem mestu sta strah in pomanjkanje informacij (navedeno 6-krat): bojim se izgredov, ne poznam tveganj, nimamo zadostnih informacij in obstoji potencialna nevarnost, so nepredvidljivi in dokazano nevarni.

-          Razlike v veri in kulturi so navedene 4-krat.

-          Drugi razlogi: enostavno jih je preveč, naj se borijo doma.

6 anketirancev bi brezpogojno pristalo na to, da bi se begunci naselili v soseščini. Med razlogi za takšno stališče so navedli sočutje do otrok in žena, lastno izkušnjo begunstva ali možnost, da se to zgodi tudi nam, ker bi naselitev v bivalnem okolju omogočala osebne stike med domačini in priseljenci, kar bi olajšalo njihovo integracijo.

8 anketirancev pa je navedlo oboje, razloge, zakaj bi in zakaj ne bi pristali na naselitev beguncev v neposredni soseščini. Med razlogi za naselitev so navedli: begunci potrebujejo pomoč kot ljudje, ne glede na njihove kulturne in verske značilnosti, sprejeli bi družine in otroke v manjšem številu (glede na št. prebivalcev kraja), ker manjše število omogoča medsebojno pomoč in komunikacijo med domicilnim prebivalstvom in begunci, kar olajša njihovo integracijo; sobivanje z begunci nudi tudi nam pridobivanje novih življenjskih izkušenj in uporabnega znanja, istočasno pa bi tudi sami lahko prenašali svoje izkušnje na begunce; pomagati je naša moralna dolžnost, ker imamo pogoje za pomoč – veliko praznih stanovanjskih enot; za sprejem beguncev bi morali zagotoviti dovolj strokovnjakov (psihologov, psihiatrov) in drugih profesionalcev za pomoč pri prilagajanju in tudi »umno« vodstvo v državi (in v naši občini). Med razlogi proti naselitvi so navedli: največkrat bojazen zaradi dogajanj v Evropi in neustrezne kontrole ob vstopu beguncev v evropske države, pomagati bi morali povzročitelji vojnih spopadov, prihaja jih preveč, to so dejansko ekonomski begunci.

Študijski krožek bi želel dobiti več odgovorov, zlasti od generacij, ki bodo v naslednjih desetletjih živele in delale ali iskale boljše življenje v okoljih z različnimi kulturami. Zato prosimo, da nam odgovorite na anketo, ki jo najdete na spletni strani iold.si. Hvala vnaprej.

Nika Gams

Oglejte si tudi