Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Abc občine

Nekoč mi je nek srednješolec pri Ten baru, ŠD Dragomer-Lukovica, govoril, da je imel zanimivo nalogo: ABC-analizo stroškov gospodinjstva in da na 70 % nimajo vpliva. Povedal sem mu, kako se to uporablja v podjetjih in celo v športnih društvih, kako je enostavno ločiti pomembno od nepomembnega, kako se dela hitreje in ceneje. Mulec je modroval, da se v industriji in društvih dela dobro, če so prave ekipe, v šolah, občinah in državnih službah jih pa zanima le zaslužek ...

Letos me je mladi očka spomnil na to, o čem smo se pred 15 leti pogovarjali in da je zdaj vse slabše ter mnogo nezadovoljnih, ki so tiho. Hitro mi je naštel, kaj bi morali ljudje vedeti in kaj bi moral jaz narediti. Povedal sem mu, da 40 let udarništva ni zaželjeno, a bom le nekaj napisal za strategijo občine.

Občina Log-Dragomer ima približno 2,6 milijona  prihodkov na leto. Glavni prihodek od dohodnine se zmanšuje zaradi staranja prebivalcev in nižjih pokojnin, sejnine pa pokrivajo inkasantski radarji in inšpektorati. Če bi nek blagajnik s poznavanjem predpisov bil edini zaposleni v občini, bi opravil zakonske obveznosti do šole, vrtcev, komunale in raznih prispevkov, pokril bi približno milijon stroškov, na katere občina nima vpliva, približno 0,2 milijona bi šlo za zunanje sodelavce in stroške svetnikov, 0,1 milijona za šport in gasilce in 1,3 milijona  bi ostalo za potrebe krajanov. Blagajnik bi porabil skoraj toliko časa kot predsedniki športnih društev. Župan kot izvoljen častni vodja bi izvoljenim svetnikom, ki bi vodili dve krajevne skupnosti, pomagal pri skupnih projektih in skrbel za materijale v elektronski obliki. Vsak teden bi porabil kak dan za razgovore s sosednjimi župani in za pregled nelogičnih vladnih zahtev ter možnosti za pridobitev dodatnega denarja.

Prvo leto občine: pred 8 leti bi bile lahko asfaltirane vse ulice v občini in pot na pokopališče Dragomer. Vsako leto bi bilo manj stroškov in nezadovoljnih. Pred 6 leti bi lahko imeli klubske prostore in plezalno steno v lasti občine ter solastništvu ŠD. Že 6 let bi dopoldne ob vrtcu nad barom TEN  imeli varstvo starejših pred šolo, poleg dialize pa tudi lekarno in ambulanto. Pred 4 leti bi imeli sončno elektrarno na strehi šole, dodatne prihodke, manjše stroške ogrevanja in varne poti v šolo, dogovor o priključku na avtocesto pri Jordanovem kotu, zadnjo od petih postaj mestnega prometa. Prostorski načrt bi ob avtocesti omogočal gospodarsko dejavnost, ob prključku na AC pa še kaj. Poleg investicije v vrtec Dragomer (300.000) bi prizidek na Logu izdelali z isto ekipo v dveh mesecih in še ceneje. Trgovina bi bila ob glavni cesti ali na Fridlovi lokaciji. Mercator pa bi investiral ali izgubil dve trikotni parceli. Namesto pospešenega odnašanja fekalij v Ljubljanico, bi vsaj 3 leta že imeli kanalizacijo za približno 7 milijonov in delež občine bi stal manj, kot so 4 projektanske firme pobrale za 5 projektov. Namesto 7 nagrajenih svetnikov, ki potrjujejo sklepe nepotrebnih služb za zaščito političnega vladarja občine, bi se vključili zadovoljni in sposobni ljudje, ki bi stimulirali ceneno ogrevanje, toplotne črpalke, zbirališča mladih, turistov in gozdnih kolesarjev ob dvorani ob steni na Logu itd.

Najbrž po možganski kapi premalo poznam sosednje občine in se župan že zaveda, koliko vzame država in koliko stanejo tisti, ki se ukvarjajo z ostankom. Predlagam županu, da se vsaj enkrat na mesec vpraša, kaj so dobili občani od tega, kar je bilo v zadnjem mesecu plačano.

 

Ciril Krašovec

Oglejte si tudi