Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Šola že letos na plin

Osnovna šola Log - Dragomer naj bi se po načrtih že v letošnji ogrevalni sezoni začela ogrevati na plin. Poleg prenove kotlovnice je predvidena tudi vgradnja kogeneracije.

Občina je prenovo šolske kotlovnice že lani uvrstila v evropsko sofinancirani projekt LAS Barje z zaledjem, v okviru katerega naj bi projekt sofinancirali v višini 50 odstotkov upravičenih stroškov. V sklopu prenove kotlovnice bodo reševali tudi ogrevanje vode za kuhinjo in ogrevanje v telovadnici. Dosedanja kotlovnica namreč ni omogočala ločenega ogrevanja telovadnice, zato so tudi ob koncih tedna, ko je obratovala le telovadnica, ogrevali celotno šolo. Omenjeni projekt je ocenjen na 80.000 evrov.

Pred poletnimi počitnicami je novo kotlovnico že začel projektirati Biro Petkovšek iz Ljubljane, ki je nato projekt nekoliko preprojektiral zaradi vgradnje kogeneracije. Kot je pojasnil Martin Martinčič z občinske uprave, so julija prejeli dopis Energetike, v katerem je izražen interes, da bi se pri prenovi kotlovnice vanjo vgradila tudi enota za soproizvodnjo toplote in elektrike (kogeneracijo). "Stroške vgradnje enote za kogeneracijo bo prevzela Energetika, občina pa je pri projektantu naročila uskladitev projekta tako, da bo predvidena kogeneracija v kotlovnici," je še povedal Martinčič. Kot smo izvedeli, so projekti že končani in v usklajevanju, kmalu naj bi izpeljali tudi javni razpis za prenovo.

Soproizvodnja električne in toplotne energije, imenovana tudi kogeneracija, je proces sočasnega pretvarjanja energije goriva v toploto in električno energijo. "Pri tem uporabljamo električni generator, ki ga poganja mehanska energija vrtečih se delov motorja. Pri pretvorbi notranje energije goriv v mehansko se sprosti velika količina toplote, ki jo pri tem načinu koristno uporabimo. To je tudi osnovna razlika med soproizvodnjo in ločeno proizvodnjo električne energije," so pojasnili na Energetiki Ljubljana. Dodali so, da sočasna izraba goriva za pridobivanje toplotne in električne energije omogoča velike prihranke primarne energije in zmanjšanje stroškov energetske oskrbe, ne da bi bilo treba spreminjati proizvodne procese. Pri distributerju plina so že tudi ocenili prihranke, ki jih prinaša kogeneracija; šola naj bi na ta račun na leto privarčevala dobra dva tisočaka. Še več pa naj bi glede na trenutne cene na trgu šola privarčevala s prehodom z ogrevanja z lahkim kurilnim oljem na ogrevanje s plinom; tu naj bi bil letni prihranek kar dobrih 15 tisoč evrov.

Oglejte si tudi