Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Sanacija Molščice je zaključena

V drugi polovici avgusta so delovni stroji začeli brneti ob strugi Molščice. Tam sta Agencija RS za okolje in Občina Log - Dragomer začeli s sanacijo spodnjega dela potoka. Kot nam je pojasnila Špela Blažič iz občinske uprave, so dela potekala brez zapletov.
Hidrotehnik, ki ima koncesijo za urejanje vodotokov na področju osrednje Save in Soče, je še pred koncem poletja v sodelovanju z občino in agencijo za okolje začel z načrtovanim urejanjem Molščice na delu med Šolsko in regionalno cesto ter avtocesto. Dela so potekala vse do oktobra, v tem času pa so uredili strugo potoka, odstranili prepust in uredili dostop. Kot smo izvedeli, je bil na desni strani potoka zgrajen podporni zid iz kamnov v betonu, levo brežino so utrdili in ozeleneli, na posameznih delih pa je bila izvedena tudi kamnita zložba v suhem. Nekoliko so bili spremenjeni še nakloni struge, kar naj bi zagotovilo boljšo pretočnost. »Odstranjene so bile vse naplavine, očiščene betonske kanalete in brežine, dno pa je bilo po celotni strugi utrjeno s prečnimi rebri,« je še pojasnila Blažičeva.

Ureditev Molščice je tako zaenkrat zaključena. Občinska uprava zatrjuje, da pri izvedbi del ni bilo zapletov, po načrtih pa je šlo tudi pri financah, saj dela niso presegla pogodbene vrednosti skoraj 49 tisočakov, ki so jih zbrali ARSO, občina in zasebni investitor. Razmere ob obilnem deževju naj bi bile zdaj na tem delu bistveno boljše, zmanjšala pa naj bi se tudi nevarnost poplavljanja. Sočasno z urejanjem struge so dela potekala tudi na Molski cesti, ki so jo nekoliko razširili. Ta zaradi načrtovane gradnje kanalizacije ostaja makadamska. »Postavili so tudi jekleno odbojno ograjo in uredili uvoz z regionalne ceste v ulico,« je še razložila občinarka.

 

Redna vzdrževalna dela tudi na nekaterih drugih vodotokih
Hidrotehnik je v sklopu rednih vzdrževalnih del za letošnje leto očistil še dve pregradi, in sicer Ajdkov graben in Snežak, do konca tega meseca pa naj bi uredili še hudournik ob cesti Pod gradom.

V. Lovrenčič
Foto: V. L. 

Oglejte si tudi