Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Rešitev bi morala biti drugačna

V začetku septembra je minister za notranje zadeve Gregor Virant predstavil projekt reorganizacije občin. Po pripravljenem predlogu občine naj ne bi smele imeti manj kot 5.000 prebivalcev. Ukinili naj bi skoraj polovico slovenskih občin, na seznamu je tudi Log - Dragomer. Župan Mladen Sumina pravi, da število prebivalcev ne bi smelo biti edino merilo za "izbris" občin.

Občina Log - Dragomer ima po podatkih Statističnega urada Slovenije 3.660 prebivalcev in je ena izmed 110 občin z manj kot 5.000 prebivalci. Občina ni zadolžena in je ena izmed redkih, ki bi se bila skozi prispevke občanov iz dohodnine sposobna financirati sama. Po konceptu reorganizacije občin, ki so ga pripravili v vladni koaliciji, naj bi bilo absolutno merilo za delovanje občin število prebivalcev. "Vse občine, ki imajo manj kot 5.000 prebivalcev, bi se med sabo združevale tako, da bi imela v novem sistemu vsaka najmanj 5.000 prebivalcev. To združevanje bi opravili čim bolj skladno z voljo ljudi, torej v skladu z voljo lokalnega prebivalstva. Eden od načinov bi bil gotovo ta, da bi se med sabo povezale tiste občine, ki so že bile enotne in so se potem druge od njih začele odcepljati. Tako bi dobili sistem, kot je bil pred drobitvijo," pojasnjujejo na ministrstvu za notranje zadeve. Kot poudarjajo, je končni rezultat reforme približno 120 občin, ki naj bi bile bistveno močnejše.

Obetajo pa se tudi spremembe pri financiranju občin. Po novem naj bi jim država namenila kar nekaj odstotkov manj denarja; namesto 54 odstotkov pobrane dohodnine le še 50 odstotkov. Slovenski župani so na nogah, nekateri zaradi izbrisa njihovih občin, drugi zaradi manj denarja.

Log-dragomerški župan pravi, da Slovenija ne gre v pravo smer. Sumina rešitev vidi drugje, svoje predloge pa je strnil v nekaj alinejah.

"Stroške je treba zmanjševati na vseh področjih družbenega delovanja. To naj velja tako za državno kot za lokalno samoupravo. Osnova za delovanje občine naj bi bila njena finančna samozadostnost, ki naj bi se izkazovala skozi neposredne lastne davke." Po mnenju Sumine bi bilo tako treba popolnoma spremeniti dosedanji sistem financiranja.

"Poseči bi bilo treba v različna nadomestila in honorarje funkcionarjev ter jih znižati. Župani manjših občin bi morali svojo funkcijo opravljati kot neprofesionalni župani. Županom in drugim funkcionarjem pa bi morali omejiti tudi število mandatov, podobno kot je to urejeno pri predsedniški funkciji." Sicer pa Sumina pravi, da bi funkcionarske stolčke morali zasedati ljudje, ki si želijo napredka občine. "Ustvariti je treba pogoje, da bodo v organe prišli tisti, ki želijo kaj prispevati in ne samo črpati." Župan nam je še povedal, da morajo ljudje svojo usodo vzeti v svoje roke, saj če se stvari ne bodo spremenile, nas bo vladni vlak pripeljal do katastrofe.

Oglejte si tudi