Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Proračun šele naslednje leto

Novi občinski svet z novoizvoljenim županom na čelu prekinja dolgoletno prakso sprejemanja občinskih proračunov še pred začetkom novega koledarskega leta. Tokrat si bodo svetniki in župan vzeli nekoliko več časa za pregled proračuna in usklajevanje, tako da naj bi proračun sprejeli šele v drugi polovici januarja. Obeta se začasno financiranje.

Občinski svet je na svoji drugi redni seji na mize dobil osnutek proračuna za prihodnje leto, a so sejo pri tej točki prekinili in se dogovorili, da si bodo, glede na to, da se začenja nov županski in svetniški mandat, vzeli več časa za premislek in pogovor o tem, katere postavke vključiti v proračun. Sklenili so, da bodo pred nadaljevanjem obravnave proračuna svoje poglede uskladili in predstavili na neformalnem sestanku.

Župan Miran Stanovnik je pojasnil, da so sprejemanje proračuna začeli nekoliko drugače, saj so si vzeli nekoliko več časa za pogovore. »To je morda nekoliko drugačen način, a mislim, da ni treba, da naša občina ostaja v nekih kalupih iz preteklosti.« Prepričan je, da več časa prinaša več kakovosti. »Na neformalnem sestanku se je pokazalo, da smo delo dobro zastavili. In prepričan sem, da so tako svetniki še bolj vključeni in vpeti v pripravo proračuna.«

Bo pa zaradi zamika pri sprejemanju proračuna potrebno začasno financiranje. »Januar bo zagotovo financiran začasno, to sploh ni slaba praksa in tu ne vidim nobene drame. Pripraviti bo treba odlok o začasnem financiranju za prvo trimesečje, ampak to ne pomeni, da je treba vse tri mesece financirati začasno.« Kot nam je še pojasnil župan, se bodo projekti, ki so se začeli, financirali nemoteno. »Vse terjatve, ki bodo prihajale iz začetih projektov, se bodo financirale, in tu ni nobenih sankcij za občino.« Zakonodaja sicer pravi, da je za odločanje o začasnem financiranju občine pristojen župan. Ta mora o svoji odločitvi obvestiti občinski svet in nadzorni odbor. V obdobju začasnega financiranja se financiranje funkcij in njihovih nalog ter drugih s predpisi določenih namenov nadaljuje na podlagi proračuna za preteklo leto, do višine porabljenih sredstev v enakem obdobju preteklega leta. To pomeni, da je podlaga za določitev obsega začasnega financiranja občine obseg odhodkov in drugih izdatkov realiziranega proračuna v enakem obdobju preteklega leta. Če proračun ni sprejet v prvih treh mesecih leta, se na predlog župana lahko podaljša s sklepom občinskega sveta.

Izvedeli smo še, da naj bi proračun dokončno sprejeli v drugi polovici januarja. Še prej naj bi se z njim na zboru občanov seznanili tudi občani.

 

V. L. 

Foto: V. L. 

Oglejte si tudi