Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Prebivalci Lukovice ogorčeni

Zaradi načrtovanega novega priključka Brezovica protihrupnih ograj, kot smo že pisali, ne bodo gradili po vsej dolžini Občine Log - Dragomer. Ograje bodo namreč začeli graditi pred nadvozom Lukovica v smeri Vrhnike. Prebivalci, ki živijo tik ob avtocesti, ne morejo razumeti odločitve Darsa, ki pravi, da bi bila izgradnja protihrupnih ograj ob predvidenem priključku neracionalna.

V februarski številki Našega časopisa smo pisali, da Dars po sedmih mesecih še vedno ni izbral izvajalca gradnje protihrupnih ograj na avtocestnem odseku Brezovica–Vrhnika, saj se je zapletlo zaradi zahtevkov za revizijo oddaje javnega naročila. Državna revizijska komisija naj bi svojo odločitev do izida Našega časopisa že objavila na svoji spletni strani. Bralko Marino, ki nam je pisala, pa so bolj kot dolgi postopki zmotile informacije, da protihrupne zaščite ne bodo dobili vsi: "Najprej smo se veselili novice, da je Dars, d. d., objavil javno naročilo za protihrupne ograje na avtocestnem odseku Brezovica–Vrhnika. Potem pa smo bili nekateri neprijetno presenečeni ob podatku, da protihrupne ograje ne bodo dobili vsi prebivalci Lukovice, ki živijo ob avtocesti Brezovica–Vrhnika. Ograjo bodo namreč začeli graditi tik pred nadvozom Lukovica v smeri Vrhnike. In spet bomo nezaščiteni ostali prebivalci Lukovice." Kot nam je pojasnila, so se tudi sami obrnili na Dars, kjer so jim tako kot nam povedali, da je "ograja skrajšana zgolj na tistem delu, na katerem bi bilo zaradi predvidenih ureditev v okviru izgradnje priključka potrebno njeno rušenje, kar ne bi bilo racionalno". Takšnega odgovora pa prebivalci hiš, ki bodo ostale nezaščitene, ne morejo razumeti. "S tem se težko sprijaznimo iz dveh bistvenih razlogov, in sicer: prvič, zaradi finančne situacije križišča in s tem tudi priključka še naslednjih 30 let ne bo in krajani bomo še naprej živeli v nemogočih razmerah, in drugič, križišče oz. priključek sploh ne pride v ta del najbolj ogroženih hiš," je dodala bralka Marina.

 

Dinamike gradnje priključka Brezovica na Darsu ne morejo napovedati

Koliko let bo preteklo, preden bodo protihrupno ograjo dobili tudi v tem delu naselja, na Darsu, tako kot predvideva bralka, ne morejo napovedati. Kot so nam pojasnili v službi za komuniciranje, bo gradnja priključka odvisna od razpoložljivih finančnih sredstev in dinamike pridobitve zemljišč: "Začetek gradnje bo opredeljen v planih investicij za posamezna prihodnja leta, zato v tem trenutku dinamike ne moremo napovedovati." Zagotovo v letošnjem letu še ne bodo začeli odkupovati zemljišč, saj v ta namen še ni predvidenih finančnih sredstev. V letošnjem oziroma prihodnjem letu naj bi začeli izdelovati projekt zunajnivojskega priključka. "Trenutno je v pripravi projektna naloga za izvedbo projektov PGD/PZI (projektno-tehnična dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja ter projektno-tehnična dokumentacija za izvedbo del). Sledi priprava razpisne dokumentacije in oddaja javnega naročila v skladu z zakonom o javnem naročanju," so na Darsu pojasnili, v kateri fazi je trenutno priprava dokumentacije.

 

Dars čaka še kar nekaj dela, in kot kaže, čakanje na zaščito pred hrupom čaka tudi prebivalce, ki živijo ob načrtovanem novem avtocestnem priključku. "Ob tako prometni avtocesti je hrup lahko zelo moteč, zato jih razumemo, da se težko sprijaznijo z obrazložitvijo Darsa; je pa med drugim dejstvo tudi to, da gre za projekt (zgraditev protihrupnih ograj), ki ga v večinskem delu financira EU (nepovratna kohezijska sredstva), in da na takih objektih, ki so financirani z omenjenimi evropskimi sredstvi, praktično vsaj pet let ne sme biti posegov. To pa lahko pomeni, da bi v primeru postavitve ograj in nato posegov na njih zaradi izgradnje priključka kršili določila in tako izgubili evropski denar za protihrupne ograje," zaključujejo na Darsu. Slaba tolažba za tiste, ki si bodo morali zatiskati ušesa še naslednjih nekaj let ali pa ubrati kakšno drugo pot, da bodo deležni pravic, ki jim pripadajo.

 

 

Oglejte si tudi