Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Poleti bodo gradili cesto Bevke–Log

Občini Log - Dragomer in Vrhnika bosta skupaj financirali modernizacijo ceste Bevke–Log, stroške pa sta si razdelili tudi pri že končanem projektu, vrtini Bevke, s katero je občina pridobila pomemben rezervni vodni vir. Investiciji sta skupaj vredni 243 tisočakov, občini pa ju bosta financirali vsaka pol.

Poleti bodo stroji ropotali na še neobnovljenem odseku ceste Bevke–Log. Gre za dobrega pol kilometra dolg problematičen odsek v Občini Log - Dragomer, ki bo bolj kot Log-Dragomerčanom služil prebivalcem naselja Bevke. Ti bodo dobili varnejšo povezavo do svojega kraja, Log - Dragomer pa bo z rekonstrukcijo ceste pridobil rezervni vodni vir, saj se bo sočasno z obnovo cestišča zgradil nov vodovod. To je tudi razlog, da si bosta občini, čeprav cesta poteka po Občini Log - Dragomer, stroške projekta, ki je vreden 171 tisočakov, razdelili. Naj ob tem omenimo, da je Občina Vrhnika cesto obnovila že leta 2010 oziroma 2012, in sicer do občinske meje. Ob rekonstrukciji ceste je bil na stroške Občine Vrhnika obnovljen tudi vodovod, ki bo ob gradnji vrtine služil Log-Dragomerčanom.

Medtem pa se je že zaključil drugi skupni projekt občin, vrtina Bevke. Ta je bila pred leti že del vodovodnega sistema, a so jo zaradi oporečne vode, vrtina je bila namreč preplitva, iz sistema izključili. Po novem je poglobljena na 150 metrov. Po podatkih hidrogeološkega poročila, ki ga je izdelala družba Hidroconsulting, bodo lahko pri srednjem vodnem stanju podzemno vodo iz vrtine črpali približno v količini 24l/s, kar je trikrat več vode, kot je občina potrebuje za oskrbo. Fizikalno-kemijsko in mikrobiološko preizkušanje vzorcev vode je pokazalo, da ta ustreza merilom pravilnika o pitni vodi, nekoliko večja je bila le vsebnost železa, ki pa naj bi se tekom obratovanja vrtine znižala pod mejno vrednost. V nadaljevanju bodo vgradili črpalko in začeli črpati, po določenem času črpanja in pridobljenem vodnem dovoljenju pa se bo vrtina vključila v sistem oskrbe s pitno vodo.

 

V. L.

Oglejte si tudi