Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Regin 18. tradicionalni pohod na Triglav

V petek, 30. avgusta, je bila rana ura zlata ura za tradicionalni pohod na Triglav. Prvi skupini PD Rega sta se pridružila mlada planinca Polonca in Peter. Odpeljali smo se do Spodnje Krme (870 m), kjer je bilo naše izhodišče. Nato pa smo se podali na pot do Zgornje Krme, pastirskega stana "Prgarca" (1.763 m), naprej do Konjskega sedla (2.020 m) in prečno po melišču do koče Planika (2.401 m). Medtem smo občudovali sončni vzhod nad zeleno dolino Krme, strme stene in ostenja Debele peči, Vrtače in Vernerja ter kamnito ravnico razpotja na Malem polju. Spremljalo nas je cingljanje zvoncev pašnih krav; vajene pohodnikov so pri njih prosile za priboljške, ti pa so jih šaljivo odganjali. Uživali smo idilo sončnega vremena, v razgledu na vršace in v sami hoji vse do koče Planika. Nato pa nam je prijal počitek. Pa vendar se je vreme hitro spreminjalo in Triglav se je ovil v gosto sivo meglo.

V soboto smo se po navodilih vodnikov Aleša in Jožeta opremili s plezalnim pasom in samovarovalnim kompletom. Zgodaj zjutraj smo s Planike odrinili na Triglav (2.864 m). Za novince v naši skupini je bila grebenska pot ob jeklenicah in klinih prav vznemirljiva. Pri Aljaževem stolpu je sledil krst treh planink in planinca. Bili so srečni, da so osvojili vrh Triglava. Še zanimivost: od nekega planinca smo izvedeli za pobeglo žogo s Triglava, kjer so snemali maskoto Lipka, ki je za evropsko prvenstvo s svojo ekipo odigral košarko. Med vzponom smo se z ekipo tudi srečali.

Zadovoljni smo se podali po znani pohodniški trasi mimo koče na Doliču (2.151 m), do Hribaric, kjer smo se iz oči v oči srečali s kozorogi, mimo jezera Ledvice (1.831m), do Koče pri Triglavskih jezerih (1.685 m), čez Prode in Planine Ovčarija do Dednega polja in naprej do Planine pri jezeru (1.453 m). Tukaj nas je pričakala druga skupina (z izhodiščem čez Komarčo) in tretja skupina (s Planine Blato) z mladima planinkama Natalijo in Katjo ter psom Brzijem. Večerno druženje je oskrbnik Ivo popestril z igranjem na harmoniko in s čudovitim glasom zapel nekaj pesmi. Tudi druženje z mladimi, ki so bili z nami, je bilo pestro in zanimivo.

Nedeljsko jutro je bilo v znamenju oblačnosti z dežjem. Sestopili smo do Planine Blato. Iz Stare Fužine smo se z avtobusom odpeljali domov, do športnega parka na Logu. Pričakali so nas preostali člani društva in pripravili odlično hrano. Ob zvokih Tonetove harmonike smo veselo zaplesali in zapeli. Naš glavni donator Pizzeria Siciliana (g. Tomaž Mrak) je Miši, Polonci in Petru podelil pohvale za prvi vzpon na Triglav.

Vodniki Sašo, Aleš in Jože so odlično poskrbeli za vodenje, varnost, celotno gorsko opremo in obilo dobre volje. Bili smo nagrajeni s sončnim vremenom, ki nas vedno znova vabi v gore, med cvetlice in v živalski svet. Resnično, bilo je enkratno.            

 

Lili

 

Vsem donatorjem se zahvaljujemo za pomoč pri organizaciji in uresničitvi naših ciljev.

 

 

Oglejte si tudi