Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Spoštovane občanke, občani!

»Kdor poje, zlo ne misli!« Verjamem, da bi lahko nekaj podobnega rekli tudi za literate in sploh za kulturnike, ki so pomemben temelj za ohranjanje slovenstva in domoljubja nasploh. Pri tem ne želim ciljati na to, da moramo biti ozko usmerjeni … ravno nasprotno, v pravo smer nas lahko žene le naše širše dojemanje okolice in različnosti, ki se ob tem pojavljajo.

Kot župan in občan sem se v zadnjih tednih udeležil koncertov štirih pevskih zborov in nekaj izvrstnih kulturnih prireditev. Med gledalci sem pogrešal mladino. Ko sem poskušal najti odgovor, zakaj na kulturne prireditve ne prihaja mlada generacija, sem med razgovori z različnimi akterji naletel na dejstvo, da na tem področju delujemo nekako nepovezano ali celo razdrobljeno. Kljub temu da v našem okolju na tem področju delujejo zelo marljivi, srčni in strokovno močni posamezniki se njihova prodornost žal slabo odraža, ker sistemsko zadeva ni na dovolj visoki ravni. Skupna ugotovitev je, da se moramo bolj povezati, ker bomo le tako močnejši. Ne želim, da sem razumljen tako, da hočem, da se vsi združujemo, le malo povezanosti nam manjka. Srčnosti in strokovnosti je potrebno dodati tudi kader, ki se bo ukvarjal z nujnim zlom, kot je birokracija. S takim pristopom bomo močnejši tudi pri pridobivanju sredstev, ki so nujna. V preteklosti se je namreč zgodilo, da se sredstva, ki so bila namenjena kulturi, niso porabila le zaradi administrativnih ovir, ki jih nismo zmogli prestopiti.
Osebno vem, kako pomembno je pravilno pristopati h kandidiranju za nepovratna sredstva, saj se s tem dnevno srečujemo tudi na naši občini. Ravno zato sem izpostavil birokracijo, ki je potrebna, vendar še ni garancija za končni uspeh. V teh dneh na Lukovici odpiramo in namenu predajamo objekt, ki bo izboljšal preskrbo s pitno vodo na tem območju. Zanj smo podpisali z ministrstvom za okolje in prostor pogodbo za dobrih štiristo tisoč evrskih tisočakov, kar je približno petinosemdeset odstotkov celotne investicije. V teh dneh tudi zaključujemo igrišče z umetno travo, za katerega smo uspeli pridobiti sofinancerska sredstva s strani Fundacije za šport.  V tem obdobju se borimo še za pridobitev nepovratnih sredstev za del rekonstrukcije stare šole na Logu in tudi v boju za sofinanciranje kanalizacijskega omrežja s čistilno napravo nismo rekli zadnje besede.

Z vsem današnjim pisanjem želim le spomniti na to, da je povezanost nujno potrebna za obstanek. Lahko začnemo s povezanostjo v družini, soseski, kraju, občini, regiji in še bi lahko našteval. Naša širša povezanost nam je prinesla že skoraj dokončano pokritost celotrne občine z optičnim omrežjem in verjamem, da smo kot občina prepoznani po tem, da se znamo povezovati tudi v okoljih, kjer se nas več bori za peščico nepovratnih sredstev. Povezali smo se tudi pri vzpostavitvi ambulante, ki smo si jo občani tako želeli. Zdaj lahko z veseljem povemo, da jo imamo, od septembra dalje deluje v dializnem centru, in verjamem, da si bomo občani tudi na tem področju podali roke, se opredelili in tako naredili vse, da bo zdravnik ostal v občini, še posebej zato, ker v našo občino prihaja tudi lekarna. Prepričan sem, da bodo dobre izkušnje pomenile še več vetra v naša jadra na poti skupnega prizadevanja za boljše počutje vseh občanov. Ne pozabimo, da smo le trdno povezani, pa čeprav z morda različnimi pogledi, dovolj močni, da premagamo ovire na poti izvrševanja usmeritev naše skupne razvojne strategije.


Miran Stanovnik, župan

Oglejte si tudi