Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Zabojniki za elektroniko tudi na Logu in v Dragomerju

Vrhnika, 28. marec – Danes je podjetje Zeos, ki se ukvarja z zbiranjem odpadne elektronske opreme, slovesno predalo Vrhniki, Borovnici in Log-Dragomerju ulične zabojnike za odpadno elektronsko opremo. Dva bosta v Borovnici, dva v log-dragomerški občini, šest pa v vrhniški.
Kot je dejal direktor Zeosa Emil Šehić, gre za petletni program v vrednosti slabih dveh milijonov, ki bo potekal po celi Sloveniji. Trenutno so z uličnimi zbiralniki že pokrite občine zahodnega dela Slovenije, sedaj so začeli pokrivati še osrednjo. »Na koncu bo po Sloveniji okoli 600 tovrstnih zbiralnikov,« je dejal Šehić in dodal, da so se za ta korak odločili, ker odpadna elektronska oprema predstavlja okoli 8% vseh mešanih komunalnih odpadkov. Tovrstne zabojnike so že testirali in izkušnje so pozitivne, saj je v njih pristalo le malo drugih odpadkov – le okoli 5%. Cilj družbe Zeos je, da bi do leta 2020 na ta način zbrali kar 65% odpadne elektronike. Za dosego cilja bodo poleg zabojnikov po trgovskih centrih uvedli še zelene kote in bolj organizirano začeli nagovarjati tudi podeželja.

Kot rečeno, bodo »naše« tri občine prejele 10 zabojnikov. Brigita Šen Kreže, direktorica JP Komunalno podjetje Vrhnika, je dejala, da jih veseli ta pristop in upa, da se bo kilaža zbrane odpadne elektronike še povečala. Ta je že sedaj daleč od slovenskega povprečja, ki znaša 2,3 kg na občana. V občinah Vrhnika, Borovnica in Log-Dragomer so lani zbrali kar preko 5 kg na občana.

Kje bodo nameščeni ulični zabojniki? Najdete jih na TEJ povezavi.  

 

Gašper Tominc

Oglejte si tudi