Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Log - Dragomer bo sofinanciral cesto, Vrhnika pa vrtino

Občini Vrhnika in Log - Dragomer si bosta razdelili stroške izvedbe dveh projektov. Vrhnika bo Logu - Dragomerju finančno priskočila na pomoč pri izvedbi vrtine Bevke, s katero bo občina pridobila pomemben rezervni vodni vir, Log - Dragomer pa bo, na sicer svojem ozemlju, pomagal Vrhniki pri sofinanciranju modernizacije ceste Bevke–Log. Obe investiciji bosta občini financirali v razmerju 50 : 50.

Občinski svet Občine Log - Dragomer je na svoji zadnji seji soglasno dvignil roke za sofinanciranje projektov vrtine Bevke in ceste Bevke–Log. Prvi projekt je vključen v letošnji proračun, drugega pa bodo izvedli v prihodnjem letu.

Občini Log - Dragomer in Vrhnika bosta v Bevkah znova vzpostavili vrtino in tako zagotovili pomemben rezervni vodni vir za prebivalce Bevk in občane Loga - Dragomerja. Obstoječo vrtino bodo poglobili na 150 do 200 metrov, takšen ukrep pa predvideva črpanje okoli 15 litrov vode na sekundo. Z izgradnjo novega vodnjaka in njegovo vključitvijo v vodovodni sistem bo občina iz tega vodnega vira dobila več vode, kot je potrebuje (potrebuje je okoli 8 l/sek), kar bi v primeru okvar ali pa onesnaženja na vrhniškem ali borovniškem koncu pomenilo, da v Logu - Dragomerju ne bi ostali brez pitne vode. Naj ob tem povemo, da je bila vrtina Bevke pred leti del že vodovodnega sistema, a so jo iz njega izključili zaradi oporečne vode. Razlog – preplitva vrtina (cca 6 metrov), voda pa se je onesnaževala predvsem zaradi uporabe pesticidov. V proračunu je za to investicijo predvidenih 32 tisočakov.

Prihodnje leto pa občini čaka modernizacija ceste Bevke–Log.  Problematičen je pol kilometra dolg odsek, ki ga bo treba obnoviti. Na svojem ozemlju je Vrhnika cesto modernizirala že leta 2010 oziroma 2012, in sicer do občinske meje. Ob rekonstrukciji ceste je bil na stroške Občine Vrhnika obnovljen tudi vodovod, ki bo ob gradnji vrtine služil tudi Log-Dragomerčanom. "Predračun za modernizacijo ceste znaša 163.609,53 evra brez DDV in vključuje tudi zamenjavo vodovoda," so pojasnili na občini. Cena bi sicer lahko bila nekoliko višja, saj je predračun star že več kot leto in pol. Kot je pojasnil župan Sumina, bo občina z modernizacijo pridobila ustrezno cestno povezavo z naseljem Bevke. Dodal je, da je cesta sicer pomembnejša za prebivalce naselja Bevke kot za Log-Dragomerčane, a je ob tem poudaril, da neobnovljeni odsek ceste v celoti leži na območju Občine Log - Dragomer.

 

V. E.

Foto: V. E.

Oglejte si tudi