Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Pismo mojemu-našemu občinskemu svetniku

Sem eden izmed 50 občanov, ki so z dopisom in podpisi 29. januarja 2016 v zakonskem roku podali predlog za spremembo predloga občinskega proračuna za leto 2016 z utemeljitvijo, da ni varčevalno naravnan. Predlog za spremembo ni bil sprejet kljub izraženi zaskrbljenosti občanov, da bo zato strošek za kanalizacijo in čistilno napravo za nas, občane bistveno višji.
Sem eden izmed 100 občanov, ki smo se udeležili predstavitve Ključni projekti občine Log - Dragomer v letu 2016 12. aprila 2016. Občani smo soglasno zahtevali, da je sprejetje spremembe statusa grajenega javnega dobra na športnih objektih možno le na podlagi jasne in odkrite razprave, ki bo odgovorila na vprašanje, kaj nam, občanom te spremembe prinašajo.
Sem eden izmed 137 podpisanih občanov, ki smo 6. junija 2016 ponovno zahtevali ODGOVORE občinske uprave (OU) na vprašanje, kaj ukinitev statusa grajenega javnega dobra na športnih objektih pomeni za nas, občane. S tem dopisom in podpisi smo protestirali proti sprejetju 15. točke 11. redne seje občinskih svetnikov in OU. To je proti ukinitvi grajenega javnega dobra na občinskih športnih objektih. Zaradi našega trmastega in argumentiranega vztrajanja ter pokončne drže nekaterih občinskih svetnikov je bila ta točka prekinjena oziroma občinski svet ni bil sklepčen.
Želim dodati nekaj mojih osebnih opažanj in vtisov, ki so me motili, ko sem prisostvoval zboru občanov 12. aprila 2016 in občinskim sejam svetnikov:
- Voditelj zbora občanov je bil občinski svetnik, ki je s svojim vedenjem dajal vtis, da je član občinske uprave.
- Žaljiva je izjava občinskega svetnika, da mi, ki smo peticijo podpisali, nismo vedeli, kaj podpisujemo. So njega izvolili ljudje, ki niso vedeli kaj podpisujejo, ko so ga volili?
- Izjava občinskega svetnika pred glasovanjem, da bo glasoval za, ker "verjame" neargumentiranemu predlogu OU, ki je nam, občanom, ki smo ga volili, kljub našim argumentom pokazala, da nam ne verjame, nam zastavlja vprašanje, čigav interes zastopa ta občinski svetnik. Svetnikova izjava, da verjame OU, dokazuje, da se odloča čustveno in ne razumsko. Dvom se odpravi s tem, da ga predhodno razjasniš in razumeš, šele potem se lahko odgovorno opredeliš. Najlažje je glasovati na podlagi "zaupanja", saj ti potem ni treba nič misliti.
- Občinski svetniki so dolžni razčistiti resnico o selitvi tržnice iz Dragomera na Log. Prizadeti in gasilci oporekajo neresničnim izjavam OU.
- Občinski svetniki naj ponovno pretehtajo predlog OU o ukinitvi statusa grajenega javnega dobra na športnih objektih. OU je dolžna nam, krajanom odgovoriti na naš dopis z dne 6. junija 2016. Argumenti, ki so nam znani in dostopni, govorijo, da ni nobene potrebe, da se status igrišč spreminja. Tudi govoriti o tem, da občani k problemu pristopamo iz strahu in bojazni, ne pa razumsko, je za nas žaljivo in podcenjujoče, OU pa s tem kaže samo svojo aroganco, nestrokovnost in ustvarja konflikt z občani.
Zasedba zaposlenih v OU: 3 pravniki + 1 zunanji sodelavec, 3 gradbeniki različnih profilov + 1 zunanji sodelavec; za občino s 3600 prebivalci ta ne odraža potreb in predstavlja preveliko breme. Je to odraz premajhne strokovnosti zaposlenih ali napuha OU? Je to načrtovana možnost, da se OU seli iz Dragomera v večje poslovne prostore na Logu?
OU, ki je plačan servis nas, občanov, je dolžna skrbeti za racionalno in transparentno porabo našega denarja. Vi, občinski svetniki, ki nas zastopate in ste od nas izvoljeni, ste dolžni sprejemati predloge OU, ki ne gredo v škodo nas, občanov. Zadolženi ste, da nadzirate racionalnost porabe denarja in se posvetujete z nami, občani. V kolikor delate drugače, potem tudi vi nosite vso odgovornost za nastale probleme in škodo, tudi v preteklosti.
Lep primer je projekt Čista Ljubljanica. V njej so sodelovale občine Pivka, Postojna, Logatec, Vrhnika, Borovnica, Brezovica in Škofljica. Samo občina Log - Dragomer ni pristopila k sodelovanju. Zgoraj navedene občine so s pomočjo kohezijskih, evropskih sredstev zgradile čistilne naprave in kanalizacijo. Kaj pa mi v naši občini? Nič, le bodoče breme oziroma stroške občanov smo povečali, saj bomo tudi mi morali graditi. Krivdo nosijo župan, OU in takratni občinski svetniki, vsi z imeni in priimki.
Občanom bo potrebno, prej ali slej, dati prave odgovore. Vsak od vas, občinskih svetnikov ima svoje ime in nosi vso odgovornost za vse sklepe in dejanja, ki jih potrjuje, tako za nazaj, kot tudi v bodoče. Zato prosim, da nekaj teh mojih misli vzamete v premislek. Vsi smo iz istega kraja, vsi imamo željo po mirnem, ustvarjalnem sobivanju. Zato ne dajmo možnosti posameznikom, da naše ustvarjeno premoženje in denar zapravijo in/ali sprivatizirajo. Ta možnost obstaja.
Predlagam sestanek vseh svetnikov in občanov iz civilne iniciative, da skušamo zadevo skupaj urediti. To pismo so prejeli vsi občinski svetniki in župan. Nanj so se pisno odzvali trije svetniki in župan. Gospod Domen Cukjati, organizator sestanka civilne iniciative z občinskimi svetniki, gospa Mirjam Čuden Kocbeg, gospod Ivo Klenovšek, gospod France Kozjek in gospod Roman Remškar so občinski svetniki, ki so se srečanja z nami udeležili. To so pozitivni in konkretni rezultati sodelovanja med občani in občinskimi svetniki. S tem, da nam tudi Naš časopis odstopa svoj prostor in prav tako prispeva k razvoju demokratičnega soodločanja občanov v občini.

Simon Perko, sograditelj naselja Lukovica - Dragomer, soustvarjalec občine Log - Dragomer in občan, ki mu ni vseeno, kaj se s krajem dogaja.

Oglejte si tudi