Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Znani prejemniki priznanj

Log - Dragomer, 8. maj 2013 – Log-dragomerški občinski svet je na tokratni redni seji obravnaval deset točk dnevnega reda. Svetniki so dali zeleno luč občinskemu zaključnemu računu ter odločili, kdo bo letos prejel občinska priznanja. Tudi tokrat so imeli na mizah gradivo, povezano z nadzornim odborom; ta je predstavil dve poročili o opravljenem nadzoru, med drugim pa je svoje delo v preteklem letu predstavilo tudi Komunalno podjetje Vrhnika.

Občina Log - Dragomer bo na prireditvi ob občinskem prazniku, 30. maja, dobila novega častnega občana; laskavi naziv so log-dragomerški svetniki na seji podelili Mateju Niku. Letos bodo podelili tudi dva grba Občine Log - Dragomer, ki ju bosta prejela Zvone Mencej in Osnovna šola Log - Dragomer, priznanja Občine Log - Dragomer pa bodo tokrat dobili trije – Marko Remškar, Helena Likar in Pavla Prah.

 

Občina leto zaključila v zelenih številkah

Občinski svet se je seznanil z zaključnim računom za lani in ga sprejel, pod streho pa je tudi lanskoletno občinsko poslovno poročilo. Občina je leto 2012 zaključila s presežkom v višini dobrih 326 tisočakov. V proračun se je lani nateklo 2.559.340 evrov prihodkov, porabili pa so 2.232.914 evrov. Na seji smo slišali, da skrb vzbuja predvsem nizka realizacija pri načrtovanih investicijskih odhodkih; ta je bila lani le 47-odstotna. Svetniki so pri tej točki v gradivu dobili tudi razpredelnico razdelitve občinskih investicij po naseljih v lanskem letu. Največ proračunskega denarja se je lani porabilo na Logu (dobrih 39 odstotkov), nekaj manj v Dragomerju (slabih 26 odstotkov) in zelo malo na Lukovici (6 odstotkov), skoraj tretjino proračunskega denarja, namenjenega investicijam, pa so na občini porabili za skupne investicije vseh treh naselij (dokumentacija za kanalizacijo, urejanje zemljišč, dokumentacija za ureditev zbiralnice odpadkov itn.). Sicer pa so svetniki ob tej točki razpravljali tudi o kanalizaciji; zanimalo jih je, ali bo občini uspelo pridobiti kohezijska sredstva, podan pa je bil tudi predlog o okrepitvi ekipe občinske uprave, ki je po mnenju nekaterih svetnikov trenutno nekoliko podhranjena.

 

Nadzorni odbor z dvema poročiloma

Svetniki so na tajnih volitvah imenovali novega člana nadzornega odbora. Potem ko je Gregor Pečko že v začetku marca podal odstopno izjavo, je Komisija za mandatna vprašanja, volitve, imenovanja in administrativne zadeve stranke večkrat pozvala, naj predlagajo svoje kandidate za nadzornika. Sprva te pravice niso uveljavili v LDS, ki ji je pripadal mandat. Zato je komisija v novem pozivu pozvala vse stranke in liste, naj predlagajo svojega kandidata, a do roka niso prejeli nobenega predloga. Uspelo jim je šele v tretje, ko so do roka dobili tri predloge, med njimi dva, ki sta izpolnjevala pogoje. Svetniki so z večino glasov za novo nadzornico imenovali Marijo Draksler. Precej vroča debata pa se je razvila ob koncu seje, ko so svetniki obravnavali poročili nadzornega odbora. Ta je tokrat pod drobnogled vzel smotrnost izvajanja projekta ureditve kanalizacije med letoma 2008 in 2012, opravili pa so tudi nadzor nad sodelovanjem v javno-zasebnem partnerstvu na objektu ŠD Dragomer v letu 2011. Pri nadzoru nad smotrnostjo projekta kanalizacije je nadzorni odbor pregledal zbrano dokumentacijo idejne zasnove kanalizacije, štirih projektov kanalizacije v posameznih naseljih ter projekt čistilne naprave, seznanili so se tudi z izdelavo investicijske dokumentacije in vlogo za pridobivanje kohezijskih sredstev. Nadzorniki so občinski upravi predlagali, naj upošteva kar nekaj ukrepov; med drugim so zapisali, da se morajo držati določil pogodbe tako glede izvedbenih rokov kot glede plačil ter pri zamudah dosledno obračunavati dogovorjene pogodbene kazni. Priprava razpisov in javnih obravnav mora vsebovati vsa predvidena dela, dodatki k pogodbi se lahko sklepajo le izjemoma, večjo vlogo morata odigrati skrbnika pogodbe, izvajanje gradbenih del pa mora občina začeti šele po pridobitvi pravnomočnega gradbenega dovoljenja. Poleg tega so menili, da je oddajanje del v projektiranje več različnim projektantom negospodarno in ekonomsko neučinkovito, s čimer pa se občinska uprava, ki je na seji predstavila razloge za takšno ravnanje, ni strinjala.

Pri nadzoru nad sodelovanjem pri javno-zasebnem partnerstvu v Športnem parku Dragomer pa so nadzorniki ugotovili, da je vzpostavitev partnerstva dosegla namen zadovoljitve javnega interesa po izgradnji potrebne infrastrukture za izvajanje športnih aktivnosti v Športnem parku Dragomer, a po mnenju nadzornega odbora po precej visoki ceni. V svojem poročilu pa so izpostavili tudi, da niso bile sklenjene pogodbe o podrobnejšem urejanju medsebojnih pravic in obveznosti, ter občinski upravi predlagali, naj spore z zasebnim partnerjem rešujejo s čim manjšimi arbitražnimi in sodnimi stroški, po potrebi tudi z interno mediacijo.

Letno poročilo je predstavilo tudi Komunalno podjetje Vrhnika, svetniki so se seznanili še s poročilom o izvajanju sklepov občinskega sveta ter sprejeli obvezno razlago določil Odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za plansko celoto L2 – Log in Odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za plansko celoto L3 – Dragomer.

Oglejte si tudi