Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Tokrat bo proračun bistveno drugačen

Na 2. redni seji novega sklica 19. novembra 2014 smo imeli občinski svetniki na dnevnem redu tudi potrditev predloga proračuna za leto 2015. Že uvodna razprava je pokazala, da je namera svetnikov, da se pripravi razvojno dolgoročno naravnan proračun, zelo resna. Osem let drobljenja javnih sredstev, brez jasno zastavljene vizije razvoja občine, je bilo preveč, da bi v prihodnje lahko pričakovali ustaljeno delovanje.

Kljub samohvali o eni najbogatejših občin v Sloveniji nismo rešili vprašanj o osnovnih infrastrukturnih objektih, ki jih sosednje, manj »bogate« občine pospešeno gradijo.

Trdna odločitev svetnikov, da tako ne gre več naprej, se je odrazila v skoraj enotnem glasovanju (eden proti in eden vzdržan) za prekinitev seje in dopolnitev predloga proračuna z jasnimi razvojnimi postavkami. Župan je sklical posvetovalni sestanek za dopolnitev predloga proračuna dne 3. 12. 2014, na katerem so bila podana številna dopolnila k predlogu proračuna.

Glavni poudarek je bil na realnosti pričakovanih prihodkov občine in izločitvi prodaje kmetijskega zemljišča s parcelno številko 1310 k. o. Log ter nujni rezervaciji letnih proračunskih sredstev v višini ca. 500.000 € v naslednjih petih letih za pokrivanje lastne udeležbe v projektu čistilne naprave s kanalizacijskim omrežjem.

Preostale investicije se načrtujejo in posledično financirajo iz občinskega proračuna, skladno z izdelano strategijo razvoja občine in prednostnim seznamom investicij, kjer je omenjena čistilna naprava s kanalizacijo daleč na prvem mestu.

Načrti razvojnih programov morajo biti za naslednja leta določeni skladno z zgoraj navedeno strategijo razvoja in prednostnim vrstnim redom investicij.

Takoj je treba:

-         pripraviti pregled občinskih nepremičnin ter načrt gospodarjenja z njimi,

-         pripraviti rešitev t. i. Zrimškove hiše in objekta JZP v Športnem parku Dragomer,

-         izdelati študijo komunalnega opremljanja zemljišč za PPC Log,  

-         pripraviti in sprejeti pravilnik o sofinanciranju kmetijske dejavnosti v občini.

Med nujnimi posegi so bile omenjene še energetska sanacija javnih objektov (šola s telovadnico), nabava opreme za Civilno zaščito in gasilska društva ter priprava dokumentacije za gradnjo vrtca na Logu.

Podan je bil tudi časovno opredeljen predlog sprejemanja osnutka takega proračuna in predlog s strani župana o ustanovitvi delovne skupine za pripravo strategije občine, ki naj bi osnovo za razpravo pripravila do 31. 3. 2015.

Še posebej so bile poudarjene naslednje pomembne naloge občinske uprave (župana), ki imajo velik vpliv na delovanje občine v prihodnje, niso pa pogojene s sprejetjem proračuna. Podlago imajo v sklepih občinskega sveta in jih je treba čim prej (takoj) začeti oz. nadaljevati njihovo izvedbo. To so:

- pridobitev kohezijskih sredstev za kanalizacijo,

- OPN (občinski prostorski načrt) – stoji več kot leto in pol,

- strategija razvoja občine (v prvem koraku se pripravi osnutek na največ desetih straneh) – sklep OS je nerealiziran že približno dve leti.

Na začrtani poti bomo svetniki vztrajali, ker le na ta način lahko dosežemo izvedbo nujno potrebnih infrastrukturnih projektov.

 

Svetniki Občinskega sveta Občine Log - Dragomer: Domen Cukjati, Mirjam Čuden-Kocbek, Branko Gorjan, Ivan Klenovšek, Franci Kozjek, Iztok Novak, Roman Remškar

Oglejte si tudi