Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
6°C
Oceni objavo

Svetniki na izredni seji potrdili investicijski program za kohezijski projekt

Log - Dragomer, 4. november 2015 – Občinski svet Občine Log - Dragomer je na svoji tretji izredni seji obravnaval le eno točko dnevnega reda, ki pa je dobila zeleno luč. Svetniki so soglasno dvignili roke za investicijski program za projekt Oskrba s pitno vodo v porečju Ljubljanice – 2. sklop in tako naredili še zadnji »papirnati« korak pred začetkom gradnje visoke cone na Lukovici.

Kot smo že poročali, je občina septembra dobila pozitivno odločbo Službe vlade RS za razvoj in kohezijsko politiko za kohezijska sredstva za visoko cono na Lukovici. Za sredstva Evrope je skupaj kandidiralo pet občin in prav vse bodo oziroma so na svojih sejah potrdile investicijske programe, ki bodo služili kot podlaga za oblikovanje načrta financiranja projekta s pomočjo državnega proračuna. Enak investicijski program so na svetniške mize dobili v občinah Postojna, Logatec, Brezovica, Škofljica in Log - Dragomer in vse sodelujoče občine so morale potrditi enako besedilo. Skupna vrednost projekta je okoli 9 milijonov evrov brez DDV. V Logu - Dragomerju bodo gradili visoko cono na Lukovici, na Brezovici je v projekt vključena gradnja vodarne Virje, v Logatcu in Postojni bodo gradili vodovod in povezovalni cevovod, na Škofljici pa bodo rekonstruirali obstoječi primarni vodovod Lavrica. Z vsemi naštetimi projekti bodo več kot 27 tisoč prebivalcem zagotovili boljšo in varnejšo oskrbo s pitno vodo.

Izgradnja visoke cone na Lukovici naj bi stala 548.196 evrov brez DDV. S tem denarjem naj bi nad vasjo zgradili nov sto kubičnih metrov velik vodohran, ki ga bo z ustreznim napajalnim vodom (380 metrov) napajalo črpališče. Obenem bodo ob regionalni cesti zgradili še vodovodno povezavo med obstoječima vodovodoma in tako ustvarili krožno zanko, je pojasnila Špela Blažič iz občinske uprave. Dodala je, da je na Lukovici predvidena rekonstrukcija obstoječega vodovoda, da bodo ločili vodni tlak v vodovodnem sistemu. Tako bodo ločeno oblikovali višjo tlačno cono za del vodovodnega sistema ter rešili težave občasnega pomankanja vode oziroma ustrezno uredili tlačne razmere v vodovodnem omrežju. Objekti ob regionalni cesti in južno od nje naj bi se še naprej napajali iz vodohrana Log, ostali objekti pa preko novega črpališča in vodohrana na Lukovici. Gradnja naj bi se začela prihodnje leto, ko je predvidena poraba večine finančnih sredstev, in z manjšimi deli zaključila leta 2017.

V. L.

Oglejte si tudi