Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Rebalans proračuna je dobil zeleno luč

Log - Dragomer, 30. september – Svetniki so se sestali na prvi seji po koncu počitnic. Tokrat so imeli na dnevnem redu dvanajst od predvidenih trinajstih točk. Župan Miran Stanovnik je namreč z dnevnega reda umaknil spremembe in dopolnitve pravilnika o subvencioniranju varstva otrok, ki niso vključeni v programe vrtca. Svetniki so bili tokrat zelo usklajeni in so kot po tekočem traku soglašali s predlaganimi sklepi. Tako so med drugim dali zeleno luč rebalansu proračuna za letošnje leto, enotni so bili tudi pri sprejemu odloka o oskrbi s pitno vodo, ki je zdaj usklajen z državno uredbo s tega področja, strinjali pa so se še z dopolnitvami odloka o prometni ureditvi. Sicer pa so svetniki na seji potrdili tudi poročilo o izvrševanju proračuna v prvi polovici leta ter na direktorski stolček Komunalnega podjetja Vrhnika ponovno imenovali Brigito Šen Kreže.

Občinski svet je po pričakovanjih na prvi jesenski seji na mize dobil predlog za spremembe proračuna za letošnje leto. Kot smo izvedeli, je razlogov za spremembe več. Največ dodatnih sredstev, in sicer 31 tisočakov bo potrebnih za obnovo vrtčevske kuhinje in kotlovnice. V gradivu za svetnike piše, da se sredstva na tej postavki povišujejo zaradi večjega obsega del, kot je bilo sprva predvideno. Stene v kuhinji so bile namreč dotrajane, hkrati pa so se odločili še za zamenjavo kuhinjske nape nad kuhalnim blokom in pomivalnim strojem. Izkazalo se je, da je stara napa izrabljena in ne deluje več v zadostni meri, nad pomivalnim strojem pa nape ni bilo, kar je povzročalo še dodatne poškodbe na stenah. Obenem so obnovili še vrtčevsko kotlovnico in jo priklopili na zemeljski plin.
Skoraj 30 tisočakov več bodo porabili tudi za plače občinske uprave; nekaj zaradi prekrivanja delovnega mesta ob nastopu novega direktorja, nekaj zaradi prekrivanja delovnega mesta sodelavke, ki je odšla na porodniški dopust, nekaj pa na račun dodatne zaposlitve za določen čas. Za 27 tisočakov so se povečala še sredstva za pripravo dokumentacije za kanalizacijo, saj so morali na občini zaradi nove finančne perspektive pripraviti novo vlogo za sofinanciranje izgradnje kanalizacije, obenem pa so pripravili tudi nove študije o ekonomski upravičenosti izgradnje omrežja na področjih z obstoječim mešanim omrežjem. Tudi pri pripravi občinskega prostorskega načrta (OPN) se sredstva zvišujejo, in sicer za 16 tisočakov. Dodatna sredstva so zagotovili za izdelavo kart ogroženosti ter strokovnega mnenja, ki bo podlaga OPN. V proračunu so zagotovili 12 tisočakov za ponovni postopek arbitraže za javno-zasebno partnerstvo v športnem parku v Dragomerju ter zagotovili dodatna sredstva za gradnjo opornega zidu Molščica. Na tej postavki se sredstva povečujejo za deset tisočakov, ki pa naj bi jih občina po zaključku projekta dobila nazaj. Kot smo izvedeli, so sklenili, da bo občina med gradnjo prevzela delež zasebnika in na koncu z njim poračunala na podlagi dejanskih stroškov, zasebnik pa je občini za zavarovanje nakazal avansno plačilo. Obenem so z rebalansom uskladili tudi zneske v splošnem in posebnem delu proračuna ter pri načrtu razvojnih programov, odlok pa zagotavlja dodatna sredstva v manjšem obsegu tudi pri nekaterih drugih postavkah.
Rebalans proračuna, v primerjavi s prvotno sprejetim proračunom, predvideva tako več prihodkov, kot tudi odhodkov. Na prihodkovni strani je rebalans težak okoli 2,94 milijona evrov, kar je dobrih 130 tisočakov več, kot je bilo sprva predvideno, na odhodkovni strani pa 2,67 milijona evrov oziroma 92 tisočakov več kot prvotno. Na koncu leta naj bi privarčevali celo več, kot je bilo najprej predvideno, in sicer 271.235,41 evra. Svetniki so soglasno potrdili Odlok o spremembi proračuna Občine Log - Dragomer za leto 2015, nekoliko bolj zadržan pa je bil občinski svet pri potrjevanju novega kadrovskega načrta, ki predvideva dodatno zaposlitev delavca za določen čas. Svetniki so sklep potrdili z enajstimi glasovi za in dvema vzdržanima. V občinski upravi bo tako do konca leta zaposlenih pet delavcev za nedoločen čas ter še trije za določen čas.

Svet se je na seji seznanil tudi s poročilom o izvrševanju proračuna v prvi polovici leta in ga soglasno sprejel. Svetniki so sicer opozorili na nižjo realizacijo pri nekaterih postavkah. Predvsem je bila realizacija nižja od predvidene pri investicijskih odhodkih. Kot so pojasnili v občinski upravi, je razlog za nizko realizacijo zapadlost plačila računov v drugi polovici leta. Celotni prihodki v prvem polletju letošnjega leta so bili sicer realizirani v višini 1,249.443,84 evra oziroma 44,4-odstotno, kar je v pričakovanih okvirih. Nekoliko nižja, in sicer 39,5-odstotna pa je bila realizacija na odhodkovni strani. V prvi polovici so tako porabili 1,019.484,50 evra, pokrivali pa so predvsem stroške rednih dejavnosti posameznih organov.

Odlok o oskrbi s pitno vodo je usklajen z zakonodajo
Občinski svet je bil enoten pri sprejemu novega Odloka o oskrbi s pitno vodo. Tega so imeli svetniki nazadnje na mizah pred več kot petimi leti, medtem pa je država sprejela uredbo s tega področja, ki ji je bilo treba prilagoditi občinski predpis. Zaradi novega odloka bo imela občina nekatere dodatne finančne obveznosti, ki se nanašajo zlasti na vzdrževanje priključkov, urejanje lastniških razmerij, izgradnjo novega vodovoda ter med drugim tudi urejanje pravice javnega vodovoda na zasebnih zemljiščih. Dodatne finančne obveznosti pa bodo imeli tudi občani pri priklopu in obnovi priključkov na javni vodovod. Sicer pa so se svetniki ob tej točki razgovorili o trdoti vode, usedlinah v vodi ter varnosti vodooskrbe. Svetniki so dvignili roke še za spremenjen odlok o prometni ureditvi, ki na rezerviranih mestih dovoljuje parkiranje le z dovolilnico, ki jo bo izdal župan. Potrdili so še sklep o brezplačnem prenosu dela parc. št. 2109/0, k. o. 1996 – Log na Občino Log - Dragomer, ki v naravi predstavlja del kategorizirane občinske ceste na Vrhovčevi, ter se strinjali z uradno prečiščenim besedilom Odloka o ustanovitvi in izdajanju glasila Naš časopis.

 

Direktorski stolček komunale bo znova zasedla dosedanja direktorica
Brigita Šen Kreže, ki je Komunalno podjetje Vrhnika vodila zadnja štiri leta, še naprej ostaja na čelu vrhniške komunale. Občinski svet Občine Log - Dragomer je soglasno potrdil njeno imenovanje, zeleno luč pa so ji dali tudi svetniki z Vrhnike in Borovnice. Dosedanja direktorica bo tako komunalno podjetje vodila še naslednja štiri leta, in sicer do 30. novembra 2019. Na javni natečaj za zasedbo direktorskega stolčka se je prijavilo sedem kandidatov, a so le trije oddali popolne vloge. Z vsemi tremi je komisija za izvedbo javnega natečaja sredi avgusta opravila razgovore in daleč najvišjo oceno namenila Brigiti Šen Kreže.

V. Lovrenčič

Oglejte si tudi