Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
6°C
Oceni objavo

Mesec dni po sprejemu proračuna že rebalans

Glavni razlog za spremembo je zagotovitev sredstev za gradnjo kanalizacije in vodovoda ob regionalki v delu, kjer se bo marca nadaljevala gradnja kolesarskih stez. Predvideno je zadolževanje, in sicer v višini 370 tisočakov.

Konec januarja so svetniki na izredni seji obravnavali spremembo proračuna. Kot je v uvodu pojasnil župan Mladen Sumina, je razlog za ponovno obravnavanje proračuna ta, da je občina tik pred gradnjo dela kanalizacije. Kot je povedal, se naj bi sredi marca nadaljevala gradnja kolesarske steze, in sicer na odstavnem pasu regionalne ceste od križišča z osnovno šolo do načrtovanega avtocestnega priključka na Lukovici, sočasno pa bo občina v odstavni pas vgradila kanalizacijske cevi. Ta del kanalizacije sicer spada v kohezijski projekt, vendar bo občina sredstva za gradnjo založila, glede na to, da še ni dobila odločbe o dodelitvi kohezijskih sredstev. Na tej postavki so za gradnjo zagotovili še 220 tisočakov. "Že ob sprejemanju proračuna smo vedeli, da bo rebalans zelo hitro, nismo pa vedeli za vse možne rešitve. Bilo jih je več, teoretično bi lahko do novega leta dobili tudi odločbo in bi bilo drugače. Izteklo pa se je tako, kot smo pričakovali," je dodal Sumina. Svetnikom je še dejal, da se z Direkcijo usklajujejo glede gradnje, hkrati pa delajo na tem, da bodo založena sredstva dobili nazaj. Med drugim so na korespondenčni seji razveljavili sklep o izbiri Strabaga za gradnjo kanalizacije in začeli pripravljati nov razpis za gradnjo na omenjenem odseku. "Za to smo se odločili zaradi možnih zapletov pri pričakovani refundaciji Evrope; v odnosu s kohezijo ne smemo narediti nobene napake in si zaradi nekih formalnih napak zapraviti refundiranja tega vložka, ki bo pred izdajo odločbe. Refundacija v tem trenutku ni zagotovljena, nimamo nobenega akta, ki nam bi to zagotavljal, vendar po mnenjih zunanjih sodelavcev ni nobenega razloga, da nam ne bi bila sredstva povrnjena. Navsezadnje so taka tudi ustna zagotovila." Sočasno z gradnjo kanalizacije bo občina gradila oziroma sanirala del vodovoda, ta projekt pa bo v celoti morala kriti občina sama; za to investicijo je v rebalansu zagotovljenih 150.000 evrov. Poleg tega so v rebalansu manjše spremembe tudi na nekaterih drugih postavkah, sredstva se zvišujejo na postavki Ceste v Lipovce, saj je bila investicija finančno zaključena šele letos, poleg tega pa je bil opravljen še večji obseg del od predvidenega. Za 20 tisočakov so se znižala sredstva za vrtino Bevke in za gradnjo parkirišča Zrimškova hiša, splošna proračunska rezervacija se je znižala za 17 tisočakov, na postavki pomoč na domu pa so se sredstva zvišala za 3.800 evrov – namenjena bodo za izvedbo tečaja za družinske oskrbovalce.

V razpravi so se svetniki večinoma strinjali, da občina nima druge možnosti, kot da sočasno z gradnjo kolesarskih stez v odstavni pas vgradi tudi infrastrukturo, ki je projektirana na tem odseku. Slišali pa smo tudi mnenje, da bi bilo vlaganje v to infrastrukturo lahko mrtev kapital, saj se v tej fazi, če sploh, zgrajena kanalizacija ne bo končala s čistilno napravo. Svetniki so na seji potrjevali dva sklepa; večinsko so soglašali z rebalansom (10 za, 1 proti in 1 vzdržan), občinski upravi pa so soglasno naložili, naj aktivnosti vodi tako, da občina zaradi morebitnih napak v postopku ne bo izgubila možnosti povračila sredstev v okviru kohezije.

 

V. E. 

Oglejte si tudi