Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Občinska ekipa prve pomoči prvič na regijskem preverjanju

XXI. Regijsko preverjanje ekip prve pomoči na območju ljubljanske regije je v letošnjem letu potekalo na območju Občine Litija. Preverjanje je organizirala ljubljanska izpostava Uprave RS za zaščito in reševanje skupaj z Območnim združenjem Rdečega križa Slovenije Litija ter Občino Litija.
Občinska ekipa prve pomoči Občine Log - Dragomer je v letos prvič sodelovala na regijskem preverjanju ekip prve pomoči. Občinsko ekipo so sestavljali člani gasilsko-reševalne enote občinskega gasilskega poveljstva Občine Log - Dragomer. Vodja ekipe je bil Nejc Remškar, namestnica vodje ekipe Andreja Gutnik, člani pa še Ana Kavčnik, Fabijana Leban in Marcel Rozman ter Andraž Seliger kot član ekipe prve pomoči OZRK Vrhnika. Ob tej priložnosti čestitamo vsem za vložen trud na pripravah, udeležbo in prikazano znanje. Zahvala pa gre tudi ekipi prve pomoči OZRK Vrhnika in mentorju ekipe, ki je omogočil sodelovanje naši ekipi na skupnih vajah.
Preverjanje ekip prve pomoči je potekalo v soboto, 4. 6. 2016, na 8 delovnih mestih in 8 počivališčih v središču Litije. Preverjanja se je udeležilo 14 ekip iz ljubljanske regije in gostujoča ekipa, skupaj 15. Ekipe prve pomoči so svoje znanje kazale pri reševanju in oskrbi realistično prikazanih poškodb ponesrečencev. Simulirane so bile različne nesreče, ki nas lahko prizadanejo ob potresu, poplavnem valu, delovni nesreči ali sporu med migranti pri razdeljevanju hrane. Vseh 6 članov ekipe je moralo na vsaki delovni točki v 10 minutah oskrbeti poškodovance in jih pripraviti za transport do zdravstvene ustanove. Ekipe so prikazale veliko mero znanja, bile so zelo izenačene, nekaj več točk od ostalih pa je dosegla ekipa RKS OBMOČNEGA ZDRUŽENJA LOGATEC 1, ki bo jeseni zastopala ljubljansko regijo na državnem preverjanju v Slovenj Gradcu.

Zgodovina in začetki priprav za ustanovitev ekipe prve pomoči Občine Log - Dragomer in usposabljanje članov segajo v leto 2012, ko je občinski štab civilne zaščite, ki je sodeloval na državni teoretični vaji Potres 2012, prišel do ugotovitve, da imamo v primeru večjih naravnih nesreč na področju laične prve pomoči v občini premalo usposobljenih in opremljenih bolničarjev oziroma reševalcev. Občina Log - Dragomer je zato začela pripravljati predloge za zaščito in reševanje v občini in v letih 2013, 2014 v ta namen napotila na usposabljanje več občanov, ki so izkazali interes, za zaposlene v Osnovni šoli Log - Dragomer pa je preko RK Vrhnika organizirala dopolnilno usposabljanje. V nadaljnjem procesu organiziranja sil za zaščito in reševanje je Občina Log - Dragomer januarja 2014 organizirala tečaj za prve posredovalce, ki so se ga udeležili gasilci občinskega gasilskega poveljstva Občine Log - Dragomer, ki se jim lahko zahvalimo, da so zaradi kakovosti dela in medsebojnega sodelovanja oblikovali gasilsko reševalno enoto, v katero so vključeni vsi v občini usposobljeni bolničarji in reševalci. V gasilsko-reševalni enoti trenutno deluje 30 gasilcev reševalcev in posameznikov bolničarjev. Občina je z ustanovitvijo gasilsko-reševalne enote, ki jo sestavljajo tri ekipe, na ravni občinskega sistema zaščite in reševanja najbolj primerno in optimalno rešila aktiviranje, mobilnost, opremljanje in usposabljanje vseh članov ekip prve pomoči.

 

Vsi, ki ste zainteresirani oziroma se želite priključiti občinski ekipi prve pomoči se lahko prijavite na e-naslovih obcina@log-dragomer.si ali domen.rozman@t-2.net; prejeli boste podrobne informacije glede terminov usposabljanja za gasilca-reševalca oziroma bolničarja.

 

Domen Rozman,

namestnik poveljnika občinskega štaba Civilne zaščite Občine Log - Dragomer

Oglejte si tudi