Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Občine si bodo ob nesrečah pomagale

Včeraj so župani štirih občin, Vrhnike, Borovnice, Log – Dragomer in Brezovice, ter obe gasilski zvezi, vrhniška in brezoviška, podpisali dogovor o medsebojni pomoči v primeru nesreč. S podpisom sporazuma so tako še formalno dali zeleno luč medsebojnemu sodelovanju, ki v praksi že zelo dobro deluje.
Občine so se v dogovoru zavezale, da si bodo medsebojno pomagale v primeru naravnih in drugih nesreč, in sicer s silami in sredstvi za zaščito, reševanje in pomoč ter z nastanitvijo prizadetega prebivalstva ob izvedbi evakuacije. Sodelovale pa bodo tudi pri izdelavi programov in načrtov varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, pri pripravi načrtov za zaščito in reševanje ter pri skupnih usposabljanjih in vajah ter seveda tudi pri izmenjavi programov in izkušenj na področju usposabljanj osebne in vzajemne zaščite.

 

Vprašanje medsebojne pomoči ob nesrečah je v zadnjem mesecu ena izmed najbolj vročih tem, saj so gasilci iz obeh gasilskih zvez pomagali prebivalstvu tudi zunaj meja svojih občin. Župani in gasilski zvezi so tako dali še uradni žig na dobro ustaljeno prakso, kar je ob podpisu dogovora potrdil tudi brezoviški župan Metod Ropret: »Seveda ni potrebno na dolgo pojasnjevati zakaj takšne sporazume podpisujemo. Dejstvo je, da nas nepredvidljive vremenske in tudi siceršnje okoliščine stalno silijo v to, da se nekako poskušamo samoorganizirati. Jaz mislim, da se župani v res veliki  in dobršni meri zavedamo tega, da v takih razmerah potrebujemo gasilce.  Brez vas v takšnih razmerah enostavno ne gre. Vedno bolj pa te razmere postajajo tako obsežne, da gasilci ene občine  niso več dovolj, da bi bili tem razmeram kos. Podpisovanje sporazumov, kot je današnji, je namenjeno prav temu. Dejstvo je, da gasilci med seboj sodelujete že brez podpisanih formalnih dokumentov, da je vaša prva in osnovna zaveza pomagati ljudem v stiski na domačem terenu, pa tudi v bolj oddaljenih krajih.«Kot je dodal Ropret so s podpisom sporazuma formalizirali delovanje in poslanstvo gasilcev in civilne zaščite.

 

Borovniški župan, Bojan Čebela, ki meni, da je sporazum smotrn in dobrodošel, pa opozarja tudi na nujnost ukrepanja države. »Obenem od teh povezav pričakujem še kaj več, neko izraženo voljo nasproti državi, da je politika, ki jo ima do vzdrževanja in do preventive napačna. Potrebujemo drugačno organiziranost in sistemski pristop, ki je bil do sedaj zanemarjen. Programi preventive morajo biti narejeni strokovno in eksaktno in mislim, da je sporazume dobra popotnica za to.« Dodaja, da so meje do katastrofe vedno bolj tanke in da občine bistveno bolje poznajo razmere na terenu kot država. »Če je bila meja do katastrofe danes na Igu, je lahko jutri v Borovnici. Imamo srečo, da se to ni zgodilo v Borovnici, kjer smo v kotlini in ni velikega razlivnega polja.«

 

»Na gasilce smo  se lahko vedno zanesli in lahko trdim, da je Gasilska zveza Vrhnika izredno močna in  dobro organizirana,« pa pravi vrhniški župan Stojan Jakin, ki kot dokaz izpostavlja obvladovanje razmer ob žledu, ki je precej prizadel vrhniško občino. »Vse je  rešila sama gasilska zveza in civilna zaščita, jaz se praktično nikjer nisem pojavljal, torej gasilci hvala.« Ob tem si je Jakin zaželel, da bi se gasilci v prihodnje družili le še ob družabnih srečanjih ter tekmovanjih in da njihova pomoč ob nesrečah ne bi bila več potrebna.

Da medsebojna, medobčinska gasilska pomoč dobro deluje, je potrdil tudi log – dragomerški župan Miran Stanovnik, ki je svoje gasilce, ki so pomagali v Loški dolini, nedavno obiskal na terenu. Kot je dejal bo takšna izkušnja dobrodošla, ko se bodo v občinskem svetu odločali o finančni podpori nakupa gasilske opreme » Ko se  bomo mi odločali ali financirati kakšne gumijaste škornje za gasilce ali pa kakšno drugo opremo, bom znal malo drugače nastopati z argumenti. Zavedam se, da je treba njihovo delovanje in njihove potrebe podpreti, jim pomagati pri modernizaciji in opremljenosti ter tudi izobraževanju. Zadeve, ki jih podpisujemo, so res formalne. Naši ljudje bodo vedno pripravljeni pomagati, ne glede na to ali smo mi podpisali sporazum ali ne.« Zaključil je, da ljudem v stiski pomoč sosednjih občin veliko pomeni, saj se tako še bolj zavedajo, da v nesreči niso ostali sami »In upam, da bo podpis pogodbe zgled tudi drugim občinam oziroma državi.«

 

Sporazum  so slavnostno podpisali župani in predsednika gasilskih zvez,Vinko Keršmanc in Marko Susman.

 

V. L.

Oglejte si tudi