Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Občani v skrbeh zaradi loške pošte

V zadnjih nekaj mesecih so se v Občini Log - Dragomer razširile govorice, da so pošti na Logu šteti dnevi. Mi smo odgovore poiskali pri Pošti Slovenije.

''Pošta na Logu ni predvidena za zaprtje, prav tako ne za preoblikovanje v drugo organizacijsko obliko, kot so pogodbene in premične pošte v letu 2014,'' nam je pojasnila Megi Jarc iz Službe korporativnega komuniciranja. Prav tako nimajo v načrtu spremembe delovnega časa pošte. Ta se je nazadnje spremenil maja 2012 in takrat povzročil kar nekaj negodovanja, saj je pošta odprta le nekaj ur na dan, predvsem pa si obiskovalci želijo daljšega popoldanskega delovnega časa. Na Pošti Slovenije so nam pojasnili, da so delovni čas loške pošte določili glede na število opravljenih storitev, razpoložljivost delovnih mest in statistične podatke o produktivnosti pošte. ''Zaostrene gospodarske razmere na trgu nam narekujejo prilagajanje delovnih časov pošt s frekvenco in obsegom poštnih storitev, s ciljem zagotavljanja poslovne uspešnosti tako posamezne pošte kot Pošte Slovenije. Zato smo se odločili za prilagajanje dostopnosti na tistih poštah, ki ne zagotavljajo rentabilnega poslovanja,'' je razloge za skrajšanje delovnega časa pošte na Logu v lanskem letu pojasnila Jarčeva.

Na Pošti so sicer prepričani, da je kljub spremenjenemu delovnemu času dostopnost pošte omogočena vsem krajanom, ki lahko vse storitve opravljajo kot poprej. ''Če jim v delovnem času pošte ne uspe prevzeti pošiljke, za katero so po neuspešnem poskusu vročitve prejeli obvestilo, lahko s pisnim pooblastilom pooblastijo drugo osebo za prevzem pošiljke. Pooblastilo se lahko sestavi oziroma overi na pošti, na upravni enoti, pri notarju, lahko pa ga sestavijo sami in je neoverjeno. Naj dodamo, da lahko uporabniki oddajo pošiljk, tudi vplačilo UPN-obrazca, prav tako opravijo pri svojem pismonoši, ob dostavi pošiljk.''

 

Na pošti izvedli centralizacijo dostave

Ta za uporabnike poštnih storitev ne prinaša sprememb, temveč gre le za eno od internih tehnološko-organizacijskih sprememb na področju dostave znotraj Pošte Slovenije. ''Pošta Log pri Brezovici ne opravlja več dostave, temveč se dostava za ta naselja opravlja s pošte Brezovica pri Ljubljani. Za uporabnike poštnih storitev na teh območjih se s tem nič ne spremeni, saj lahko priporočene pošiljke oz. vse pošiljke, za katere so zaradi neuspešne dostave (odsotnosti naslovnika ipd.) prejeli obvestilo o prispeli pošiljki, še vedno prevzemajo na pošti Log pri Brezovici,'' pravi Jarčeva.

 

O problematiki pošte na zboru občanov

Kako zelo občane skrbi, da bi se pošta na Logu zaprla, pa smo se prepričali tudi na zboru občanov, saj je bila ta problematika naknadno uvrščena na dnevni red. Svojo zaskrbljenost, da bi pošta zaprla svoja vrata, je izrazil tudi župan Sumina ter ob tem poudaril, da so na občini naredili vse, da se to ne bi zgodilo. Občane je tako spomnil, da so že pred leti s priključitvijo Lukovice in Dragomerja k pošti na Logu želeli povečati poštni okoliš in tako zagotoviti, da bi pošta na Logu obsegala območje celotne občine, a so prebivalci obeh naselij ta predlog kar dvakrat zavrnili.

Jolanda Fon iz občinske uprave nam je pojasnila, kakšne korake je občina naredila v zvezi s spremembo območja pošte 1358 Log pri Brezovici. Že leta 2005 je Pošta Slovenije želela spremeniti poštno območje tako, da bi naselje Dragomer priključili k pošti 1358 Log pri Brezovici, medtem ko bi naselje Lukovica ostalo pri pošti Brezovica. Tedanji Svet KS se s tako odločitvijo ni strinjal in območje pošte Log je ostalo nespremenjeno. Po oblikovanju občine je Svet KS podal predlog Pošti Slovenije, da bi k loški pošti priključili še naselji Dragomer in Lukovica. Pošta Slovenije je ta predlog sprejela.

V začetku leta 2007 je bil sklican zbor občanov, na katerem so obravnavali spremembo poštnega območja oziroma priključitev še preostalih dveh naselij k loški pošti. Predloga občani niso podprli. Dve leti pozneje, marca 2009, je bila ta točka znova uvrščena na zbor občanov in vnovič zavrnjena. ''Od 100 občanov se jih je za spremembo poštnega okoliša izreklo le 18, tako da pobuda ni bila sprejeta,'' nam je pojasnila Fonova.

Pošta je čez tri leta, 20. marca 2012, občini posredovala dopis o preoblikovanju delovnih časov pošt po Sloveniji, v katerega je bila zajeta tudi loška pošta. ''Dne 6. 4. 2012 se je župan odzval z dopisom Pošti Slovenije, da odločitev pri občanih in strankah pošte ne bo naletela na odobravanje, pa tudi sam, kot je v dopisu navedel, se z odločitvijo Pošte Slovenije ni strinjal. Predlagal je, da bi se sprejel kompromis med zadovoljstvom strank ter uspešnim poslovanjem Pošte Slovenije in pošte 1358 Log pri Brezovici. Hkrati pa je Pošti Slovenije zastavil vprašanje, ali je njihovi odločitvi botrovala uspešnost posamezne poštne enote, ter prosil za oceno poslovanja loške pošte,'' je še povedala občinarka. Dodala je, da so jim na Pošti pojasnili, da odločitvi o skrajšanem delovnem času pošte ni botroval zgolj poslovni izid, temveč tudi statistični podatki o obisku pošt.

 

V. E.

Foto: V. E.

Oglejte si tudi