Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Naše počitnice v Italiji

S posredovanjem Lions kluba Ljubljana Tivoli – gospe Bronje Zaloker in predsednice gospe Marlen Peršak, je Lions klub Ferrara iz Italije povabil 15 naših članov na 8-dnevne brezplačne počitnice v Italiji. Izbira ni bila lahka, prednost so imeli aktivni člani. 7. septembra dopoldne smo se z manjšim avtobusom odpravili na pot. Vozili smo se mimo Benetk, Padove in prvi daljši postanek opravili v Ferrari. Ogledali smo si znamenitosti, nato pa pot nadaljevali do našega cilja, letovišča ob Jadranskem morju Lido delle Nazioni. Tu smo se pozno popoldan nastanili v kampu Thaiti, v bungalovih. Ob večerji so nas sprejeli in pozdravili člani Lions kluba Ferrara, predsednik g. Paulo Bassi in tudi predsednik komisije za starejše g. Bruno Farina. Mi pa smo se zahvalili za povabilo, jim predstavili delo našega društva in izročili nekaj skromnosti.
Kamp Thaiti je zelo velik, čist, urejen, poln zelenja. Ima veliko bungalovov, šotorov, mesta za avtodome … in seveda vse, kar spada zraven. Na razpolago smo imeli kar tri bazene, od olimpijskega do takšnega za najmanjše. Za otroke je v kampu sploh lepo poskrbljeno. Igrišča, bazeni, varstvo, delavnice, animacije. Kamp ne leži tik ob morju. Do njega se moraš sprehoditi ali pa se pelješ z vlakcem, ki pelje tja in nazaj vsake pol ure. Morje je pa malo drugačno kot na naši strani Jadrana. Sama mivka, na obali in v morju. Prijetno se je tam bos sprehajati. Če pa hočeš plavati, se pa moraš kar dosti oddaljiti od obale. Tudi lačni nismo bili. Zajtrk, kosilo, večerja, po italijansko. Dosti testenin, na sto in en način, zelo okusno.
Seveda pa nismo samo poležavali, želeli smo še kaj videti v tem tednu, na tem koncu, kjer smo vsi bili prvič. Vsi smo se udeležili celodnevne ekskurzije v delto Pada, z ladjo. Obiskali smo tudi Raveno. No, samega centra si nismo ogledali, videli pa smo Teodorikov mavzolej in baziliko San't Apollinare in Classe zgrajeno v 6. stoletju, polno prečudovitih mozaikov. Najpogumnejši smo se odpravili s kolesi v 12 kilometrov oddaljen Comacchio. Najpogumnejši zato, ker najeta kolesa niso bila v prav dobrem stanju in so res popestrila izlet.  

Kar prehitro se je bližal dan odhoda. Ob zadnjem kosilu sta se nam pridružila g. Farina in njegova ljubezniva soproga. Obiskal nas je tudi sam lastnik kampa. Ponosno nam je povedal, da je pred 46 leti sem prišel s Tirolske. S trdim delom in pomočjo svoje soproge mu je v teh letih uspelo na tem prej pustem močvirskem območju ustvariti lepo veliko letoviško naselje. To so bile lepe počitnice, nepozabne, malo drugačne. Vreme čudovito. Ekipa pa kot ena velika družina. Hvala vsem, ki ste nam to omogočili. Posebna zahvala pa g. Miru Brumatu, našemu novemu pridruženemu članu.

 

Sonja K.

Oglejte si tudi