Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
12°C
JUTRI
14°C
4°C
Oceni objavo

Naj učiteljica Slovenije je Ložanka

Natalija Rožnik z Loga, ki že 22 let poučuje otroke prve triade na Osnovni šoli Ledina, je postala naj učiteljica v državi po izboru bralk in bralcev revije Ona. Akcijo so v uredništvu revije izpeljali v sodelovanju s civilno iniciativo Kakšno šolo hočemo, potekala pa je že peto leto zapored.
»Ta naziv mi pomeni veliko. Obenem je potrditev, da delam prav in dobro, da sem na pravi poti, na drugi strani pa pomeni odgovornost za naprej, za širjenje moje vizije poučevanja,« nam je zaupala prejemnica laskavega naziva.

Natalija Rožnik na Osnovni šoli Ledina poučuje že od svojih študentskih dni. Z nasmehom in ponosom se spominja, da se je v njenem razredu kalilo kar nekaj generacij otrok, ki so obiskovali to osnovno šolo. »Zanimivo je, ko srečujem učence, ki sem jih poučevala v prvem razredu; ti so medtem odrasli, postali starši in zdaj poučujem tudi njihove otroke.« Še bolj zanimiva pa je njena zgodba o tajni akciji, ki jo je izpeljala generacija otrok, ki jih je poučevala v letošnjem letu. Kot nam je povedala, so se otroci skupaj s svojimi starši na pobudo učenke organizirali in na uredništvo One poslali veliko število glasovnic, h glasovanju pa so pritegnili tudi njene nekdanje učence. Premišljeno izpeljana akcija je, kot je povedala Rožnikova, potekala v strogi tajnosti, brez njene vednosti, zato je bilo njeno veselje ob razkritju še toliko večje.

Sama pravi, da je otroke in starše verjetno prepričala s svojim dolgoletnim dobrim delom: »Mislim, da s svojo srčnostjo in strokovnostjo vedno pristopam k reševanju, ne zapletanju. Mislim, da jih je prepričalo to, da imam neizmerno rada otroke, da jemljem svoje delo kot izziv, ne pa kot neko obremenitev.« Po njenem mnenju je naj učitelj oseba, ki ima rada svoje delo, oseba, ki ima rada otroke in delo s starši, ki je strokovna, ravno prav stroga, vesela in nasmejana ter ima rada življenje in izzive.

»Zdi se mi, da je bil vzgib, da bi postala učiteljica, ves čas v meni, da nisem kolebala med enim in drugim, ampak sem preprosto vedela, da je to moje poslanstvo,« pravi naj učiteljica Slovenije za leto 2013/2014. Kot učiteljica se je v vseh teh letih spremenila in se še vedno spreminja. »Kot učitelj si težko uniformiran. V razredu se namreč vsak dan zgodi toliko novih drobnih in velikih reči, da je nemogoče, da se ne bi spreminjal. Spreminjaš se z leti, spreminja se sistem, spreminjajo se otroci.« A kot dodaja, jedro ostaja enako: »Otroška duša, njihova srčnost, vztrajnost, vedoželjnost, to otroku ostaja in to se ne spreminja. Vse okrog pa se in s tem se spreminjam tudi sama.«

Poleg poučevanja aktivno sodeluje s fakulteto, zavodom za šolstvo ter tudi rehabilitacijskim centrom URI-SOČA ter tako dodaja znanje in širi svoja obzorja še v drugih institucijah. Kot še dodaja, rada poučuje na način, ki mu pravi šola za življenje, šola v naravi, šola v institucijah, v muzejih. »Zdi se mi, da otrokom to izkustveno življenje prinese zelo veliko, zato ga pri svojem poučevanju s pridom uporabljam,« nam je še zaupala Natalija Rožnik.

Ob slovesnosti, ki so jo na Ledini pripravili ob razglasitvi naj učiteljice, so naj učitelja na izviren način predstavili tako:

 

N aj učiteljica oz. učitelj je lahko od
A do Ž vsak, ki zmore biti
T akten trener staršem,
A natomsko prilagojen otrokom,
L jubiteljski zbiralec nadur,
I mprovizatorski multipraktik,
J asnovidno izurjen v branju želja vodstva in
A sketski zapravljivec javnih sredstev.

 

V. L.


Foto: arhiv Osnovne šole Ledina

Oglejte si tudi