Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Na zboru občanov o proračunu

Log - Dragomer, 11. marec 2015 – Pod vodstvom novega župana se nadaljuje pozitivna praksa nekdanjega prvega moža občine Mladena Sumine. Tako kot slednji je tudi Stanovnik javnosti na zboru občanov predstavil proračun. V nasprotju s prejšnjimi leti je tokrat v večnamenski prostor osnovne šole prišlo precej občanov. Na eni strani smo poslušali optimistične napovedi občinske uprave ter na drugi strani občane, ki so se ozirali v preteklost in predstavljali nerešene težave, ki jih pestijo.
Potem ko so se z osnutkom proračuna za letos seznanili občinski svetniki in ga dali v javno obravnavo, ga je občinska uprava na zboru občanov predstavila še prebivalcem. V nasprotju s preteklimi leti je tokrat precej občanov zanimalo, kakšen je prvi Stanovnikov proračun. Ta je na zboru poudaril, da je tokratni proračun nekoliko drugačen kot prejšnja leta, in dodal: »Ali je proračun res dober, bomo videli šele čez kakšno leto. Vsi tisti, ki smo pripravljali ta predlog proračuna, smo spremljali smernice, ki naj bi v prihodnjih letih vodile v razvoj naše občine. Proračuna nismo delali na tak način, da bi rekli, kaj bi imeli, ampak smo se začeli ukvarjati z vprašanjem, kaj nam nalaga zakonodaja in kaj res potrebujemo.« Kot je dodal, je glavno vlogo pri pripravi proračuna odigrala skupina za proračun, ki je bila ustanovljena kot pomoč županu in jo vodi svetnik Branko Gorjan, ki je skupaj z Boštjanom Riglerjem, Igorjem Rojcem, Ivanom Klenovškom in Martinom Martinčičem oblikoval glavne napotke za pripravo proračuna.
Občani so na zboru še izvedeli, da v letu 2015 ni predvidenih večjih investicij. Finančnik Martin Martinčič iz občinske uprave je pojasnil, da v proračunu ni večjih novosti: »Gre zgolj za nadaljevanje investicij, ki so se začele lani, predvsem za gradnjo kanalizacije in vodovoda ob regionalni cesti. Sicer pa je v proračun uvrščenih še nekaj manjših investicij, kot so ureditev dela struge Molščice, visoka cona Lukovica, ki je trenutno še v začetni fazi, prenova šolske kotlovnice, nakupi zemljišč in projektna dokumentacija, ki se večinoma nanaša na kanalizacijo.« Župan Stanovnik je občinstvu pojasnil, kakšni so vzroki za to, da v proračun niso uvrstili novih investicij. »Mi vemo, da je naša glavna prioriteta kanalizacija, zato si zdaj prizadevamo, da bi pripravili vso dokumentacijo do konca tega meseca. A to ne pomeni, da ne bomo še letos delali za razvoj občine. V tem smislu smo rezervirali določena sredstva, ki bodo pokrivala izdelavo projektnih dokumentacij.« Dodal je, da želijo letos pripraviti čim več dokumentacije za projekte, s katerimi bi, ko se bo ponudila priložnost, lahko kandidirali za evropska sredstva.
Slišali smo lahko, da je letošnji proračun težak 2,8 milijona evrov, manj pa bo odhodkov, in sicer za skoraj 2,6 milijona. Na koncu leta je predviden proračunski presežek v vrednosti 233 tisočakov. Najverjetneje bo pred občinske svetnike še letos romal rebalans, predvsem v primeru, če bo občina dobila pozitivno odločbo za pridobitev evropskih sredstev pri projektu gradnje kanalizacije in čistilne naprave.
Občane so predstavljavci na zboru seznanili še s potekom priprave strategije razvoja občine in z operativnim programom gradnje kanalizacije in čistilne naprave.

O proračunu pa so na zboru spregovorili tudi občani. Novega župana so zasuli s številnimi nerešenimi težavami iz preteklosti. Tako so spregovorili o pokopališču, trgovini in javni razsvetljavi v Dragomerju ter o urejanju nekdanjega pogorišča trgovine in med drugim o urejanju struge Molščice. Odprli so tudi vprašanja o neenakomerni delitvi sredstev za šport v obeh športnih parkih, še nerešeni problematiki v okviru javno-zasebnega partnerstva v dragomerškem športnem parku, pograjali so izvajanje zimske službe, zelo kritični pa so bili tudi do evropskega projekta Direkcije RS za ceste, ki je po mnenju občanov zgradila neuporabne kolesarske steze in pripravila neustrezne semaforizirane rešitve vstopa v Dragomer. Kot se je izkazalo, tudi po izgradnji protihrupnih ograj velika rakrana občine ostaja hrup, ograje namreč niso dosegle svojega namena, na nekaterih mestih se hrup ni zmanjšal, še več, celo povečal se je.
Sicer pa so imeli prebivalci še vprašanja o projektu kanalizacije, zanimalo jih je tudi, koliko komunalnega prispevka bo treba plačevati po izgradnji kanalizacije, kdaj bo izdelan občinski prostorski načrt ter za katere projekte je v preteklih letih šel investicijski denar.

V. Lovrenčič

Oglejte si tudi