Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Na glave bi jim lahko padel strop

Stavba, v kateri je do poletja domoval vrtec Log, je bolj nevarna, kot so mislili na občinski upravi. To je pokazal fizični pregled materialno-tehničnega stanja objekta. Stavba bi bila lahko življenjsko nevarna, saj bi se zaradi povešenja obloge v nekdanjih vrtčevskih učilnicah lahko porušil strop. Da je objekt neprimeren za bivanje malčkov, je uprava poudarila na eni izmed preteklih sej občinskega sveta, ko je bila na dnevnem redu ukinitev oddelka vrtca zaradi premajhnega števila vpisanih otrok iz občine Log - Dragomer.
»Samo sreči se lahko zahvalimo, da se je izteklo tako, kot se je. Mi nismo vedeli, da je stanje tako slabo,« je o prvih rezultatih preverjanja materialno-tehničnega stanja nekdanjega vrtca na Logu, ki je pokazal, da je stavba življenjsko nevarna, dejal župan Občine Log - Dragomer. Na občinski upravi so sicer vedeli, da stavba ni več primerna za vrtec, s čimer so seznanili tudi svetnike, a si niti predstavljali niso, kakšno je dejansko stanje. Da so prostori neprimerni, je večkrat opozorila tudi inšpekcija. Težave je občina v preteklih letih reševala  z urgentnimi ukrepi, a so se vedno znova pojavila nove, zato je bila predvidena selitev loške enote ter gradnja dvooddelčnega prizidka k vrtcu v Dragomerju. Tega, zaradi premajhnega števila vpisanih otrok v vrtec Log - Dragomer, letos niso zgradili. »Niti pomisliti si ne upam, kaj bi se lahko zgodilo, če bi se strop porušil, ko bi bili v učilnicah otroci in vzgojiteljice. Če bi vrtec še obratoval, bi v najboljšem primeru morali razmišljati o selitvi. Slučajno se je zadeva iztekla tako, saj če bi otroke imeli notri, ne vem, kam bi jih dali,« je zgroženo dejal Miran Stanovnik.
Vrtčevske učilnice so izpraznili še pred poletjem. Pred načrtovano obnovo objekta je uprava naročila popis materialno-tehničnega stanja, statično analizo in razširjen energetski pregled. Tovrstne preiskave so osnova za pravilno in optimalno izbiro sanacijskih oziroma ojačitvenih posegov na objektu. Po drugi strani pa se naročniki s temeljitimi preiskavi izognejo nepotrebnim in nepredvidljivim stroškom. Tako je bil v okviru materialno-tehničnega pregleda že izveden fizični pregled objekta, v okviru katerega so tega na določenih delih odprli in pregledali njegovo konstrukcijo. Pregledani so bili temelji, zidovi, medetažne plošče in ostrešje. »V sklopu te prve faze materialno-tehničnih raziskav, ki so se delale na objektu, je bilo ugotovljeno, da učilnice nekdanjega vrtca niso več primerne za uporabo zaradi slabe obstojnosti stropa. Obloga stropa, s katero je bila znižana njegova prvotna raven, bi se zaradi povešenja lahko porušila in predstavlja tveganje. Ugotovljeno je bilo tudi, da je zaradi barjanskih tal nivo podtalnice zelo visok in da ta sega do kleti,« je pojasnila Rebeka Skalja Kure iz uprave Občine Log - Dragomer. Sicer pa nam je še pojasnila, da uprava vodi različne aktivnosti, ki naj bi pripeljale do rekonstrukcije in energetske sanacije tega objekta. Obnoviti ga želijo tudi z državnimi sredstvi, ki jih bodo poskušali pridobiti na razpisu ministrstva za infrastrukturo za energetsko sanacijo stavb. V okviru aktivnosti, ki tečejo na občini, so bili zbrani podatki iz zgodovinskega arhiva, opravljen je bil ogled s predstavnikom zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki je podal svoje usmeritve, nadaljevali pa so tudi z dogovori za odkup preostalega zasebnega stanovanja. 

Če bo šlo vse po načrtih, bo stavba nekdanjega vrtca po skoraj devetih desetletjih deležna temeljitejše obnove. »V preteklosti se je izvajalo nujna vzdrževalna dela, ki so bila potrebna za funkcioniranje objekta. Ta objekt je bil zgrajen že leta 1929 in se do danes, ko bo star že skoraj eno stoletje, ni aktivno obnavljal. Zdaj se za občino ponuja edinstvena priložnost, da se obnovi enega izmed redkih objektov, ki so varovani kot kulturna dediščina in ki imajo reprezentativno vrednost,« so še pojasnili na občini. Po obnovi naj bi bila stavba, v kateri je šolske klopi gulilo več rodov, ponovno namenjena javnosti.

 

V. L.  

Oglejte si tudi