Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Vsestranski Ložan Lovro Sodja predstavil avtobiografijo

77-letni slovenski glasbenik, baletnik, pedagog, publicist, športnik in pevec Lovro Sodja že skoraj štiri desetletja živi na Logu. Svoj izjemen šestdesetletni opus je avtor predstavil v svoji tretji knjigi, avtobiografiji Glasba, ples in gore. Z avtorjem se je na predstavitvi knjige, ki jo je pripravil Kud Kosec, pogovarjal muzikolog dr. Franc Križnar, dogodek pa je popestril kvartet Slavček.
Konec oktobra je občan Lovro Sodja skupaj z muzikologom Francem Križnarjem v večnamenskem prostoru Osnovne šole Log - Dragomer predstavil svojo zadnjo knjigo, avtobiografijo z naslovom Glasba, ples in gore, ki je izšla pri Mladinski knjigi. Poslušalce sta popeljala po mnogostranskih ustvarjalnih poteh Sodje, ki jih v svoji tretji knjigi sam predstavlja na 237 straneh ter s 127 fotografijami. Kot smo spoznali na predstavitvi, se v življenjski zgodbi avtorja tesno prepletajo glasba, ples in gore, kar je izpostavil tudi nekdanji župan in sedanji svetnik Mladen Sumina, ki je v imenu občine pozdravil zbrane. »Spoznati takšno osebo, kot je gospod Sodja, je zame darilo. Njegov na videz preprost in ljudski pristop k sleherni nalogi, ki jo je v življenju opravil, je dal izjemne rezultate. Da je gospod Sodja lahko združeval različne dejavnosti, pa težko dojamem, na eni strani mrzle kamine, na drugi flavta ter umetniški prstki, težko razumem, kako gre to skupaj, vendar gospod Sodja dokazuje, da gre in on to zmore.«

Lovro Sodja se je rodil leta 1938. Končal je realno gimnazijo, ob njej pa še srednjo glasbeno šolo. Na akademiji za glasbo v Ljubljani je pri profesorju Borisu Čampi diplomiral iz igranja na kljunasto in prečno flavto. Je človek številnih znanj in talentov. Deset let je bil član opernega zbora in baletnega ansambla ljubljanske opere, pet desetletij učitelj glasbe na Glasbeni šoli Franca Šturma v Ljubljani, leta 1979 je začel poučevati flavto na Slovenski glasbeni šoli na Koroškem, leta 1986 je postal njen pedagoški vodja, na čelu glasbene šole pa je ostal do leta 1997. Bil je član različnih folklornih skupin in pevskih zborov, je prejemnik narodnih in mednarodnih odlikovanj, urednik, fotograf, novinar, publicist in knjižni avtor, predsednik številnih glasbeno-pedagoških društev, med njimi Zveze društev glasbenih pedagogov Slovenije in Društva slovensko-avstrijskega prijateljstva. Slednje je aprila že trinajstič organiziralo Koroške kulturne dneve v Ljubljani. Po Sodjevi zaslugi je v Sloveniji zaživelo kar nekaj tekmovanj za mlade glasbene in baletne umetnike, zelo delaven na tem področju je bil tudi v mednarodnem prostoru. Je oče najpomembnejšega državnega tekmovanja za mlade glasbenike v Sloveniji Temsig, dolga leta je bil njegov sekretar. Sodja je skupaj z organistom profesorjem Hubertom Bergantom zasnoval tudi edino orgelsko tekmovanje za mlade orglavce v Evropi ter leta 1998 sodeloval pri organizaciji prvega evropskega tekmovanja za mlade orglavce. Sodja je že od otroštva ljubitelj gora, tudi zahtevnejšega alpinizma, od Šmarne gore do štiritisočakov, kot je Mont Blanc.


Sodja v knjigi zelo natančno opisuje svojo glasbeno pot in predstavlja številne osebnosti, na primer Mitjo Rotovnika, Janka Svetino, Darjo Korez Korenčan, Jožeta Kopeiniga, Henrika Neubauerja. V avtobiografiji je strnil zgodbe svojega bogatega in vsestranskega življenja. Tako predstavlja tudi šest desetletij svojega pedagoškega, športnega, kulturnega, organizacijskega in planinskega delovanja, zgovorno pa priča tudi o odnosih in čezmejnem sodelovanju med Avstrijo in Slovenijo. Na predstavitev knjige v osnovni šoli so prišli tudi številni njegovi prijatelji, med njimi nekdanji slovenski baletni plesalec, koreograf, redni profesor na akademiji za glasbo, operni režiser, zdravnik, publicist in zgodovinar opere in baleta dr. Henrik Neubauer ter nekdanji minister dr. Boštjan Žekš. Sicer pa je KUD Kosec v goste povabil tudi kvartet Slavček, ki je s pesmijo zaokrožil kulturni dogodek.

 

V. L.
Foto: V. L.

Oglejte si tudi