Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Srečanje otroških folklornih skupin

Javni sklad za kulturne dejavnosti, območna izpostava Vrhnika, je v sodelovanju s KUD Kosec in OŠ Log Dragomer pripravil otroško folklorno srečanje v šoli.
Na pobudo KUD Kosec in mentorice njihove otroške folklorne skupine Nataše Kogovšek, članice sveta JSKD OI Vrhnika, je sklad skupaj z društvom in šolo organiziral prisrčno otroško folklorno prireditev Ob bistrem potoku je mlin. K sodelovanju so bile vabljene skupine iz vrtcev, osnovnih šol in društev, ki negujejo dediščino otroških plesov, petja in iger.
Dvorano dragomerske šole so dodobra napolnili starši, bratci in sestre nastopajočih. Predstavile so se nam folklorne skupine Vrtca Vrhnika s postavitvijo Majhna sem bila, OŠ Antona Martina Slomška s postavitvijo Jaz pa nekaj novega imam in KUD Kosec s postavitvijo Majhna sem bila, piške sem pasla. Skupine vodijo mentorice: Katarina Petrič in Jelka Ogrin, Tanja Zupan in Nataša Kogovšek, vse tri pa so se zelo potrudile z vsebinsko in kostumsko podobo plesov in nastopajočih, ki so nas popeljali v pretekle čase z otroškimi igrami in plesi. Tako smo videli plese in igre: kačo vit, polža vit, trikule, trakule, buc, buc, buc, pokšotiš, krajce vit, kovtre šivat, rinčice talat, pa pesmi s plesi Katarina Barbara, Lisička je prav zvita zver, Majhna sem bila in druge.

Iz Glasbene šole Vrhnika so prišli trije mladi glasbeniki. Štefan Rangus Šuljič je na harmoniko zaigral Čuk se je oženil, Katja Jerina in Anja Jereb pa sta na klarineta zaigrali pesem Oj, Triglav, moj dom. Tudi mali pevci zbora Lučka Vrtca Log - Dragomer so se izkazali z dvema ljudskima. Pod vodstvom zborovodkinje Klare Mravlje so zapeli pesmi Srečali smo mravljo in Moj klobuk ima tri luknje.
Ob koncu nastopov je povezovalec Emir Jušič povabil mentorice skupin na oder in mali folklorniki so jim izročili dehteče potonike v zahvalo za njihovo predano pedagoško delo. Rože so dobili tudi glasbeniki, ki so s svojim nastopom zaokrožili podobo ljudske dediščine in izročila na folklorni prireditvi. Vsi nastopajoči pa so se ob koncu posladkali še s pecivom in sokom ter se zadovoljno predali toplim objemom staršev. 

Več fotografij si lahko ogledate v izvornem članku na www.mojaobcina.si/vrhnika

Oglejte si tudi