Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
2°C
PON.
12°C
2°C
Oceni objavo

Lepota klekljane čipke na ogled v Cankarjevi knjižnici

Vrhnika, 5. maj 2015 – Kulturno-umetniško društvo Kosec je v sodelovanju z vrhniško knjižnico in Zavodom Ivana Cankarja Vrhnika pripravilo razstavo, na kateri se je enajst Koščevih spretnih umetnic predstavilo z več kot 80 čudovitimi čipkami. Razstavo Milina klekljane čipke bo Cankarjeva knjižnica na Vrhniki gostila še do 15. junija.
Društvo iz Občine Log - Dragomer je razstavo pripravilo v okviru 25. festivala Cankarjevi dnevi, ki se na Vrhniki odvija ob občinskem prazniku in obletnici rojstva Ivana Cankarja. Spretne klekljarice, ki svoje izdelke ustvarjajo v Domu upokojencev Log, se bodo z razstavo več kot en mesec predstavljale obiskovalcem knjižnice ter tistim, ki bodo knjižnico obiskali posebej zato, da bi videli skrivnostne vzorce, ki jih klekljarice spletajo s prepletanjem belih niti. Razstavo so v knjižnici odprli v začetku maja in jo popestrili s krajšim kulturnim programom, ki so ga soustvarjali mladi trobentač Jakob in pevke Ženskega pevskega zbora Spominčice.
Ob tej priložnosti je zbrane nagovorila tudi Katja Hvalica in se v svojem nagovoru sprehodila skozi desetletje ustvarjanja klekljanih čipk na Logu. »Danes se je v knjižnici naselilo zelenje in cvetje v belem, ki našo klekljarsko družino povezuje že deset let. Leta 2004 se je začelo kot šepetanje, kot dihanje v Društvu upokojencev Log, in se potem širilo kot ljudska pesem, od ust do ust, od rok do rok, od srca do srca. Glasba lesa in prepletanje niti sta nas čisto prevzela.« Od začetka sta skrivnosti čipke in veščine klekljanja delili mentorici Ivica Česnik in Helena Likar. »Znali sta vzbuditi željo po ustvarjanju in napredovanju, po novih vzorcih in tehnikah, po lastnih rešitvah. Izdelki so se množili, radostno smo z njimi obdarovale ljubitelje čipke od blizu in daleč. Najlepše je klekljati za darilo. V čipko so vpletene in zakvačkane ure in ure prijaznih misli na drago osebo, tako postane čipka dragocen spomin.« Čipkarice družijo volja do učenja, medsebojna pomoč in skupni rezultati, prikazani ob različnih priložnostih v bližnji in daljni okolici, tokrat na Vrhniki.

Če ste zamudili odprtje razstave, si to lahko ogledate še do 15. junija.

V. Lovrenčič

Oglejte si tudi