Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

KUD Kosec aprila v znamenju velikonočnih praznikov

Še nekaj misli ob prireditvi ob dnevu žena, ki je bila eden od vrhuncev letošnjega kulturnega dogajanja v naši občini. Poleg odprtja fotografske razstave Nevene Kralj, ki nam je ponudila drugačen pogled na plesni, smo uživali v skoraj dveh urah programa raznolike glasbe – od klasičnega zborovskega petja ljudskih pesmi in dalmatinskega melosa pa vse do mladostno razigranega rocka. Vsi nastopajoči so dali vse od sebe: Spominčice, MPZ Društva invalidov Vrhnika, slovensko-dalmatinska klapa Galeb ter brata Erič s spremljevalcem na "kišti" (neke vrste tolkalu). In prislužili so si vse pohvale. Najbolj ponosni pa smo lahko, da skoraj vsi nastopajoči živijo in delujejo v našem okraju. Marsikateri mami, ženi, babici so se orosile oči. Marsikatero srce je zaigralo ob recitalu viškega Ložana oziroma loškega Višana Paveta Zaninovića, ki je v eni osebi veterinar, pesnik in pevec v klapi Galeb. Predstavil se nam je z zdravico, ki jo je po vzoru velikega slovenskega pesnika napisal na dalmatinski način, z naslovom One su izvor i more, in ker ima rad mačke, jim je posvetil pesem z naslovom Moje mačke.

Škoda, škoda, da v naši občini ni enega kotička oz. prostora za kulturni hram. Koliko umetnikov, glasbenikov, likovnikov, pesnikov, režiserjev živi v naši okolici oz. občini, ki bi lahko obogatili naš kraj in krajane. S prostorsko stisko se tudi mi borimo. Skoraj leto dni iščemo prostore za delovanje društva, vendar na žalost nismo uspešni. Raztreseni smo po vsej občini, od Lukovice, Dragomerja in Loga do Jordanovega kota, Rosovša. Na marsikatera vrata smo potrkali, od društva upokojencev Log - Dragomer do občine, vendar zaman. Povsod smo naleteli na zaprta vrata. No, kljub temu se ne damo, še bolj smo združeni in še večjo voljo do ustvarjanja imamo. Tudi za nas bo nekoč posijalo sonce.

Meseci marec, april in maj so meseci znanilci pomladi. So čas, ko vse okoli nas kipi od barv, pozitivne energije, omamnih vonjev in svežih okusov. Kar prehuda sprememba v primerjavi s februarjem, ko se je narava z nami poigrala. Dnevi končno postajajo daljši in tudi temperature so iz dneva v dan prijetnejše. V aprilu se uradni čas premakne naprej, tako da se delovne ure lepše prilagodijo uram dnevne svetlobe. Tudi v našem društvu sledimo spremembam, kajti vrtičkarji se dalj časa zadržujejo na vrtovih, pri opravilu z rožami in v naravi, zato se bodo dogodki premaknili na poznejšo uro.

Pri likovni sekciji se bomo zbrali na delavnici Drage Davitkove, ob izdelovanju velikonočnih izdelkov – okraševanju pirhov. Seznanili se bomo s tehniko drsenja in marmoriranja. Vabljeni predstavniki vseh generacij, ki vas tematika delavnice zanima ter bi skupaj z nami želeli spoznati in preizkusiti različne tehnike. Kot veste, je jajce dekorativen dodatek pri praznovanju velike noči, ki simbolizira plodnost in novo življenje.

Ob tem času tudi pošiljamo sorodnikom in prijateljem velikonočno obarvane voščilnice. Zanje bomo ustvarjali unikatne, doma izdelane voščilnice, ki so lahko izvirne, pa tudi zabavne pri ustvarjanju.

 

Odbor za ohranjanje kulturne dediščine pripravlja tradicionalno velikonočno delavnico. Tudi letos bomo gostili izkušene izdelovalce; pod budnim očesom Marinke Mojškerc bomo izdelovali butarice in pirhe in z njeno  pomočjo bo delo kar samo steklo od rok. Da pa ne bomo samo risali in barvali, smo poskrbeli, da velikonočne dobrote ne bodo pretežke za želodec, in tako za vas pripravljamo predstavitev knjige Nasveti in izkušnje iz prve roke Darje Rojec. Zeliščni recepti, kuharski recepti in nasveti za telesno aktivnost – vse to vas čaka v knjigi, ki je plod večletnega zbiranja izkušenj bolnikov, ki so si ob medicinskem zdravljenju pomagali tudi z domačimi zdravili.

Mira Mikuž pa nam v aprilu pripravlja delavnico izdelave batika (tehnika hibari) z zanimivimi vzorci. Na delavnici se boste seznanili s poslikavanjem tekstila in svile z nanašanjem barv.

Vabljeni!

Toliko za april, kajti to je mesec praznikov in veliko prostih, veselih dni.

 

KUD Kosec, Anica Vengust, foto: KUD Kosec

 

Oglejte si tudi